Šport
14 ogledov

Koreja obljublja šov, vrhunec bo 110 ovire

sp atletika koreja daegu
1/8
Reuters
Koreja obljublja, da bo atletsko svetovno prvenstvo v Daeguju spektakel, šov organiziran na najvišjem nivoju. Sprint na 100 metrov, ki bo že ta konec tedna, ne bo vrhunec prvenstva, temveč tek na 110 metrov z ovirami s tremi najboljšimi atleti v tej disciplini vseh časov.

Konec tedna se v Daeguju začenja svetovno atletsko prvenstvo. Čeprav je bila Južna Koreja na zadnjih dveh olimpijskih igrah med desetimi državami z največ kolajnami (v Pekingu so osvojili 13 zlatih), pa ne veljajo za državo vrhunskih atletov. Tako so še brez kolajne na svetovnem prvenstvu. Celo njihova severna soseda (Severna Koreja) jo že ima. Na domačem prvenstvu se to med 27. avgustom in četrtim oktobrom morda spremeni. Največ pričakujejo od svojih atletov v maratonu, hitri hoji in skoku v daljino. "Naš projekt se imenuje 10-10. Želimo 10 atletov v finalu v 10 disciplinah," pove tiskovni predstavnik koreje atletske zveze. Če že sami ne bodo blesteli na atletskem stadionu, pa obljubljajo blestečo izvedbo prvenstva. Korejci so se z olimpijskimi igrami leta 1988 v Seulu in svetovnim nogometnim prvenstvom leta 2002 že dokazali za odličnega organizatorja (nekoliko manj z organizacijo lanske premierne dirke formule 1). "Prepričan sem, da bo prvenstvo v Daeguju zelo uspešno, ki bo korak do uspešne organizacije olimpijskih iger v Pjongčangu leta 2018," je dejal korejski predsednik Li Mjung Bak.


V Daeguju bo v 47 disciplinah tekmovalo prek 2.500 atletov iz več kot 200 držav, med njimi 10 Slovencev. Ponavadi za vrhunec atletskega prvenstva velja moški sprint na 100 metrov. Letos naj ob odsotnosti Tysona Gaya in formi Usaina Bolta, ki ni za nov svetovni rekord, ne bi bilo tako. Vrhunec korejskega prvenstva bo tako moški tek na 110 metrov z ovirami, kjer se bodo pomerili trije najhitrejši Zemljani vseh časov v tej disciplini: Kubanec Dayron Robles, Kitajec Liu Xaing in Američan David Oliver. Ob poškodbah zadnjih dveh olimpijskih prvakov (Liuja in Roblesa) je Oliver med avgustom 2009 in letošnjim majem zmagal 18 tekov zapored, v zadnjih dveh mesecih pa sta ga Robles (dvakrat) in Liu (enkrat) premagala na mitingih Diamantne lige. Le Liu ima od te trojice že naslov svetovnega prvaka (2007). Težko pričakovan finale bo v ponedeljek, 29. septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.