Šport > Košarka
138 ogledov

All-star igralec, ki zdaj streže kavo v Starbucksu

Vin Baker, Jason Kidd EPA
Vin Baker je v ligi NBA prebil 13 let, štirikrat pa je v tem času zaigral na tekmi vseh zvezd. Zdaj si kruh služi v eni izmed kavarn franšize Starbucks.

Ob koncu 13-letne NBA kariere se je Vin Baker boril z alkoholizmom in bil na zelo dobri poti, da povsem zapravi 100 milijonov dolarjev, ki si jih je prislužil s pogodbami v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

Štririkratni udeleženec tekme all-star, ki je večino NBA kariere prebil pri Milwaukeeju in Seattlu, igral pa je tudi v dresih Bostona, New Yorka in ekipe Los Angles Clippers, zdaj že štiri leta ni poizkusil alkohola, trenutno pa je uslužbenec verige Starbucks. "Sem v odličnem položaju," je svoje trenutno življenje za Providence Journal opisal nekdanji košarkarski zvezdnik.

Baker je odločen, da ne bo samo stregel macchiate, ampak si želi postati tudi vodja ene izmed poslovalnic Starbucks: "V tem podjetju ima vsakdo priložnost da se dokaže. Zdaj sem v odličnem položaju pri Starbucksu, ljudje tu pa so čudoviti."

"Najpomembneje je, da se naučiš lekcije, ki ti jo pripravi življenje. Ne glede na to v kakšnem finančnem položaju si. Bil sem alkoholik, zapravil sem bogastvo. Bil sem zelo nadarjen, a tudi to sem izgubil. Ljudje, ki me zdaj vidijo, si rečejo ‘Wow.’ A star sem 43 let, imam štiri otroke, moram pobrati koščke svojega življenja. Moram se sprijazniti s svojo zgodbo in se znova postaviti na noge. Če bom dejstvo, da sem znan, uporabil na pravi način, bo večina ljudi upoštevala moj trud," razmišlja Baker.

"Vse skupaj bi se lahko zame končalo z ječo ali pa celo smrtjo. Takšne zgodbe se namreč ponavadi končajo na takšen način. Da sem zbral moč in se trudim postati vodja poslovalnice ter tako preskrbim družino, je zame precej bolj herojsko, kot pa da si visok 210 centimetrov in imaš odličen met. Ko zjuraj vstanem, čutim energijo, saj nisem več odvisen od alkohola, ne sramujem se več. Šov mora iti naprej!" je še dejal nekdanji ameriški reprezentant.

Ta se zaveda, da številni NBA igralci po koncu karier ostanejo brez denarja. Mladim košarkarjem, ki trenutno v NBA veliko zaslužijo, zato svetuje: "Obkrožite se z ljudmi, ki jim lahko popolnoma zaupate. Z nekom, ki vam bo povedal, da nimate prav, da ne kupujte vsega, da se ne družite z določenimi ljudmi. Bodite pozorni na vsak cent, kot da bi delali v Starbucksu. Zdaj vem, kam gre moj denar. Ne zaupajte ga računovodji ali družinskemu prijatelju. Bodite pozorni, saj vas bodo v nasprotnem primeru hitro okradli."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.