Šport
116 ogledov

Kozmus: "Mislil sem, da obvladam finance"

Okrogla miza, športniki in finance Simon Maljevac
Kristalna palača v trgovskem središču BTS je gostila okroglo mizo, na kateri so slovenski vrhunski športniki in finančni strokovnjaki spregovorili o finančnih težavah s katerimi se soočajo prvi.

"Za športni uspeh potrebujete vrhunsko ekipo, prav tako je tudi pri financah. Sam sem si pripravil finančno strategijo, problem je bil samo v tem, da sem mislil, da se na finance spoznam, vendar se nisem. Na koncu sem spoznal, da bi bilo bolje, če z zasluženim denarjem ne bi delal ničesar," je pojasnil olimpijski prvak Primož Koszmus in dodal: "Boljši kot si, več 'prijateljev' imaš in vsak v tebi vidi le nek zasebni interes hitrega zaslužka. Če nisi izobražen in previden, lahko hitro nasedeš in denar, ki si ga dal, ne vidiš nikoli več."

Obljube brez garancije

Jadralec Vasilij Žbogar je poudaril, da v dosedanjem delu kariere ni želel preveč tvegati s finančnimi naložbami: "Kot športnik moraš biti tudi podjetnik in biti hkrati popolnoma osredotočen na trening, kar je seveda težko. K meni so prihajali ljudje in mi ponujali najboljše obresti, vendar mi niso za to seveda nudili nobene garancije. Zato nisem hotel investirati v tvegane posle in imel srečo."

Triatlonka Mateja Šimic, ki zelu uspešno združuje vrhunski šport in študij, je pojasnila: "Do leta 2012, ko sem nastopila na Olimpijskih igrah v Londonu sem vsa svoja sredstva vlagala nazaj v trening, po končani karieri pa bom skušala najti primeren projekt, ki me bo prepričal."

Mladi športniki potrebujejo mentorje

Miha Urek, finančni svetovalec in urednik priročnika Miselnost zmagovalcev, mladim športnikom, ki šele vstopajo na veliko sceno, predlaga: "Mladim športnikom predlagam, da si na začetku svoje športne poti najdejo mentorja, ki je pred njimi že prehodil to pot in pozna pasti, nasvete prijateljev in nerealne obljube nekompetentnih finančnih svetovalcev. Potem se naj pozanimajo, kako imajo to urejeno na športni zvezi in zberejo čim več podatkov o pravilnem ukvarjanju s financami."

Ekipa Play Smart je s podporo Olimpijskega komiteja Slovenije zasnovala program Play Smart, s katerim želijo povečati finančno pismenost športnikov za kakovostno življenje tudi po končani karieri. Na okrogli mizi so predstavili izobraževalni program Play Smart – Kako živeti uspešno življenje izven "igrišča", s katerim želijo vrhunskim športnikom pomagati pri upravljanju z osebnimi financami, v prihodnje pa bodo organizirali tudi več delavnic na to temo.

Težave tudi za zvezdnike velikih lig

Raziskava, objavljena v ugledni ameriški reviji Sports Illustrated je sicer razkrila, da profesionalni športniki največjih in najbolj donosnih ameriških lig NBA, NFL in MLB trpijo za finančnimi težavami. Kar 60 odstotkov igralcev lige NBA pet let po zaključku kariere zaide v finančne težave ali celo bankrotira, 78 odstotkov igralcev lige NFL pa se v finančnih težavah ali bankrotu znajde v dveh letih po koncu kariere.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.