Šport > Košarka
779 ogledov

Bam! Dragić na zmenek z LeBronom

goran dragić Epa
Znan je tudi drugi udeleženec velikega finala. Miami si je z zmago 125:113 nad Bostonom priigral obračun z Lebronom Jamesom in druščino. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da bosta v finalu zaigrali ekipi, ki se prejšnje leto nista uvrstili v končnico.

Goran Dragić in Vročica so se v šesto tekmo finala vzhodne konference podali s prednostjo 3:2 v zmagah proti Bostonu. Miami je imel drugo priložnost, da si zagotovi veliki finale, kjer bo zaigrala tudi franšiza Los Angeles Lakers. Ta je s 4:1 premagala Denver.

Tokratni dvoboj se je začel na podoben način kot prejšnji. Obe ekipi sta v prvih štirih minutah veliko poizkušali z meti za tri točke, a ti niso našli cilja. Miami je po dveh prostih metih Dragića povedel z 8:4, obe moštvi sta do takrat le po enkrat zadeli iz igre. To se je kmalu spremenilo, pri Vročici je bil dvakrat natančen Jimmy Butler, na drugi strani pa je dve trojki za prvo vodstvo Bostona zadel Marcus Smart (15:14). Po 1/8 iz igre so Kelti zadeli štiri zaporedne mete.

Po minuti odmora Erika Spoelstre sta meta za tri točke zadela Jae Crowder in Duncan Robinson, ko je to ponovil še Andre Iguodala pa so pri zaostanku 18:25 minuto odmora zahtevali pri Bostonu. Miami je bil kar naenkrat nezgrešljiv pri trojkah, zaporedoma so jih v drugi polovici četrtine zadeli kar pet iz prav toliko poizkusov, po prvi Dragićevi pa je povedel že za devet točk.

V zadnjem napadu Keltov v prvi četrtini je z enako mero sicer odgovoril Gordon Hayward za 27:33.

Smart je z dvema trojkama svojo ekipo hitro približal le na dve točki zaostanka, vendar je Miami predvsem po zaslugi All-Star dvojca Butler/Bam Adebayo ostajal korak pred tekmecem. Na drugi strani je večji del prvega polčasa znova slabo metal prvi zvezdnik Bostona Jayson Tatum. Ta je tekmo odprl z 0/7, ko pa je nato zadel štiri od petih metov, je Boston spet prišel bližje. Po trojki Kembe Walkerja je Miami vodil le še s 55:54.

Obe obrambi nista blesteli. Boston je brez večjih težav prebijal 'cono' Miamija, obrambno postavitev mož na moža pri Bostonu pa je z dvema asistencama presekal Dragić. Ta se je izkazal tudi v zadnjih sekundah polčasa, ko je ukradel žogo Haywardu, po zgrešenem protinapadu Butlerja pa je bil nad njim storjen prekršek ob skoku. Sedem desetink do konca je bivški kapetan slovenske reprezentance z enim zadetim prostim metom poskrbel za 62:60. V dveh četrtinah je zbral 6 točk, dva skoka, 5 podaj in ukradeno žogo, v 17 minutah in pol pa je zadel enega od treh metov iz igre.

Celtics so tretjo četrtino odprli s petimi zaporednimi točkami, Dragić je izenačil s trojko. Po njegovi šesti asistenci, zadel je Adebayjo, ki je sicer nanizal šest točk, je Miami povedel s 74:69, po sedmi pa je trojko za 79:72 zadel Iguodala. Veteran je bil nato še enkrat natančen pri metu za tri točke, ob zaostanku 74:82 je minuto odmora vzel trener Bostona Brad Stevens.

Ta je prinesla preobrat, po napaki Tylerja Herra in ukradeni žogi Smarta je slednji v zadnji minuti tretje četrtine poskrbel za izenačenje. S prodorom pod koš je odgovoril Dragić, v zadnjo četrtino pa je Miami tako vstopil z 88:86.

Na začetku zadnjih 12 minut igre je Jaylen Brown ukradel dve žogi, nato pa obakrat uspešno dokončal protinapad. Boston je povedel s 96:90. Miami je ob petih točkah Herra odgovoril z delnim izidom 6:0 za novo izenačenje. V naslednjih minutah je vajeti prevzel Adebayjo, ki je v štirih napadih zbral 6 točk in lepo asistenco za Butlerjev koš ter bil tako najbolj zaslužen za vodstvo 104:102.

Sledila je še trojka Duncana, isti igralec je nato presekal podajo pod koš, na drugi strani pa je Herro po prodoru položil za 109:102. Na semaforju so ostale še štiri minute in pol. Minuto kasneje je po novem košu Herra Vročica prišla celo do takrat največje prednosti na tekmi, mladi branilec je poskrbel za +10. Bostonu se je povsem ustavilo v napadu, za 116:102 pa je z dvema prostima metoma in košem v naslednjem napadu poskrbel Butler. Dragić je nalet svojih soigralcev spremljal s klopi.

Robinson je s trojko natančno dve minuti pred koncem poskrbel že za +15. Dvoboj je bil odločen, povratka za Boston ni bilo več. Vročica se je tako prebila v finale lige NBA.

Dragić je zbral 13 točk, tri ulovljene žoge in 7 asistenc. Blestel je Adebayo z 32 točkami, 14 skoki in petimi asistencimi. 22 točk je dosegel Butler, 19 Herro, po 15 pa Robinson in Iguodala. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice