Šport > Košarka
7836 ogledov

"Pohojanje gležnja ni bilo dogovorjeno, toda ..."

luka dončić Epa
Medtem ko je Goran Dragić samo še korak oddaljen od uvrstitve v finale lige NBA, je Luka Dončić že na zasluženem počitku po še eni zgodovinski sezoni.

O zgodovinski sezoni Luke Dončića, v kateri je premikal meje mogočega, nizal trojne dvojčke kot za stavo, si izboril krstni nastop na All-Star tekmi in vse skupaj zaokrožil z uvrstitvijo v najboljšo peterko lige, smo se pogovarjali s prvim slovenskim predstavnikom v ligi NBA Markom Miličem.

Luka Dončić Pobral vse glasove Šport Strokovnjaki povedali: Dončić je nesporna številka ena

marko milič | Avtor: Profimedia Profimedia
"Lukov učinkek je res neverjeten. Prvič že to, da je Evropejec. Drugič njegova leta in tretjič to, da že od prve sezone igra na vrhunskem nivoju, dosega nore številke ter se dviguje. Še bolj impresivno pa je, da je relativno slabo moštvo spremenil v kandidata za končnico. Pri vseh teh norih statistikah pa se je potrebno zavedati še nečesa, in sicer da to niso statistike tedna ali kroga, ampak statistike, ki se postavljajo ob bok največjim košarkarjem vseh časov. Michaelu Jordanu, Oscarju Roberstonu, Magicu Johnsonu. Noro! Talent, karizma, vse to. Upam, da bo ostal tako igriv in zdrav še naprej," je preborazbo iz vrhunskega novinca v enega najboljših košarkarjev na svetu pospremil Milič.

"Ugotovili so, da ga ne morejo ustaviti"

Luka Dončić poškodba | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Vrnitev Dallasa v končnico je bila kratkotrajna, saj se je ekipa kljub izjemnemu Dončiću poslovila že v prvem krogu. Slovenec je bil v seriji z LA Clippers tarča provokacij in umazanih udarcev, Motrezl Harrell pa ga je celo ozmerjal s "strahopetno belo pi*ko", za kar se je kasneje osebno opravičil.

"Če mu v Dallas pripeljejo še enega 'kostolomca', bo drugače. Ugotovili so, da ga ne morejo ustaviti, zato so se začeli posluževati provokacij. Eden ga prime za vrat, drugi mu stopi na gleženj, drugi ga s kolenom udari v stegensko mišico. Tudi Jordan je imel v ekipi Dennisa Rodmana. Luka potrebuje kostolomca. Ne zato, da bi pretepal druge, ampak za zaščito," je pojasnil Milič, nekoč član Phoenix Suns, danes pa mentor članom slovenskih reprezentanc mlajših starostnih skupin.

"Pohojanje gležnja ni bilo dogovorjeno, toda ..."

dončić morris | Avtor: Print Screen Print Screen
Provokacije po mnenju Miliča niso bile vnaprej dogovorjene, a kljub temu neizbežne. "Ne bi rekel, da je šlo za neposredna navodila trenerja, ampak če za pokrivanje Dončića zadolžiš preagresivnega obrambnega specialista, ki ves čas igra na meji, se bo slej ko prej nekaj zgodilo. Pohojanje gležnja ni bilo dogovorjeno, a takšne provokacije so neizbežne. Ko mu je Dončič pobegnil, Marcus Morris tega ni prenesel in ga je udaril po vratu. Ko v igro pošlješ takšnega igralca, je to določen rizik. Kot pri šahu, kjer ponudiš kmeta za kralja. Dončić bi lahko znorel in oba bi bila izključena. Doc Rivers zaradi tistega 'indijanca' ne bi bil prav nič na slabšem, igra Dallasa pa bi se sesula. Nobena ekipa pa ni tako pokvarjena, da bi nekoga poskušala namerno poškodovati. V končnici so takšne situacije še bolj pogoste."

Luka Dončić Clippers Mavericks | Avtor: Epa Epa

"Pridobil si je spoštovanje vzvišenih ZDA"

porzingis dončić | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Prepričan je, da Dončić prekaša večino NBA zvezdnikov, katerih nabor atributov je izrazito omejen. "Dončić je igralec, ki naredi soigralce boljše. Veliko zvezdnikov se niti približno ne more primerjati z Lukom, kar zadeva njegov ubijalski instinkt in doprinos k ekipi. Morda dosegajo veliko število točk, vendar so omejeni, ne pripomorejo k boljšemu moštvu," je povedal in izpostavil Dončićevo nalezljivo dobro voljo: "Luka vse to počne z nasmejanim obrazom, vsi ga objemajo, mediji ga obožujejo, pridobil si je spoštovanje košarkarsko vzvišenih ZDA. Ob vsem tem je Luka zdržal igriv nasmešek in zna uživati v majhnih rečeh."

luka dončić | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Navdušujejo ga Dončićeve patentirane poteze. "Njegov met s korakom nazaj je res poseben. Prav neverjetno je, s kakšne razdalje to počne in kako uspešen je pri tem. Kljubuje zakonom fizike. Nekoč so bili v evroligaški košarki 'prepovedani' meti z dveh, treh metrov, Luka pa je patentiral zmagoviti met v odločilnih trenutkih s sedmih, celo osmih metrov. Giblje se nazaj, meče pa naprej, in to z izjemnim odstotkom. To so neubranljivi meti."

Ker dela z mladimi, mu Lukove mojstrovine povzročajo tudi sive lase. "Vsi si želijo metati z osmih metrov. To je znanstvena fantastika za običajnega profesionalca, kaj šele za naše otroke. In kako naj jim pojasnim, da se moramo najprej naučiti osnov, preden bomo lahko metali kot Dončić?"

Goran Dragić Legenda Šport "Kar so naredili Dragiću, večina NBA zvezdnikov ne bi prenesla"

Prav met za tri točke, po katerem igralci tako pogosto posegajo, je moderno košarko obrnil na glavo. "To se je povsem spremenilo. Včasih so bili NBA igralci znani po svoji moči in fizičnih predisopzicijah, vendar niso bili preveč natančni, zdaj pa je čisto drugače. Tudi jaz sem bil v metu prej bivši NBA-jevec kot pa Evropejec. 'Drvena ruka', smo temu rekli," priznava Milič in dodaja: "V ZDA je igra prilagojena enemu ali dvema igralcema, povsem drugače kot v Evropi, kjer je težje doseči 20 točk kot v ZDA 40. V Evropi morajo trije ali štirje garati, da nekdo ostane sam, onkraj luže pa je vse podrejeno superzvezdnikom. Kdor doseže 50 točk, je tudi z vidika trženja bolj zanimiv kot štirje igralci s 15 točkami. Ameriška košarka je v tem pogledu zelo drugačna."

"Otroci ne vedo, kdo je Jaka Lakovič"

harden lebron | Avtor: Epa Epa
"Vsi največji igralci imajo tudi svojo posebnost. Gib, ki ga drugi praktično ne morejo narediti. Dončić, James Harden, Stephen Curry. Slednji meče trojke z devetih metrov in roke praktično sploh ne iztegne. To je dokaz, kakšen občutek ima. To so stvari izven košarkarskega doktorata. Otroci, madinci in kadeti želijo to posnemati, ampak to je preskakovanje stopnic. Prej morajo spoznati, kdo so Vassilis Spanoulis, Dimitris Diamantidis, Jaka Lakovič. Ko vprašam fante, kdo je Diamantidis, eden najboljših obrambnih igralcev v Evropi, mi nihče ne zna odgovoriti. Enako velja za Spanoulisa. Tudi za Lakoviča ne vedo, pa je legenda slovenske košarke."

"Če pogledamo na primer LeBrona Jamesa. On je branilec, 208 cm in 125 kg, genetska žival, vse preskoči, vse pretepe. Otroci, ki ga želijo kopirati, si s tem ne morejo kaj veliko pomagati. Zato lahko samo občudujemo Gorana Dragića, kaj je naredil s trdim delom. Pa Toni Kukoč, Dražen Petrović. Ampak glede na to, kako nas bombardirajo z NBA košarko, našim otrokom to ni tako zanimivo."

"Dončić samo pogleda drugam in dva skočita"

skip bayless | Avtor:
Kritikom na račun Dončićevih atletskih sposobnosti Milič odgovarja: "Luka ima vse atribute. Nekdo z izjemnim odrivom nima tako dobrega meta in se branilec lahko pomakne nazaj, medtem ko Dončića ne smejo spustiti z oči. Njegov 'fadeaway' je tako uspešen tudi zato, ker samo pogleda drugam in že dva skočita v tisto smer. Luka je višji od 200 cm, pokrivajo pa ga tudi do 20 cm nižji košarkarji. Četudi je malo počasnejši, ima s tem samo več nadzora. Treba se je zavedati, da ima Luka zelo hiter prvi korak. Višji je od večine branilcev, če pa ga pokrivajo 'trojke' ali 'štirke', se ne znajdejo tako dobro po celem igrišču. Luka ima tudi neverjetno podajo. V čistem šprintu je večina temnopoltih igralcev hitrejših, a treba je vedeti, da so Lukove ekipe vedno igrale najhitrejšo košarko. Real Madrid je imel najboljši protinapad v Evropi, tudi Dallas Mavericks igrajo zelo hitro."

vanja černivec NBA Šport Slovenka prva skavtinja v zgodovini čikaških Bikov

"Z dvema driblingoma pusti celotno obrambo za seboj, ima pa tako dober pregled, da je njegova podaja prehitra. Repertoar mu omogoča igranje tako v NBA kot v Evropi, česar pa ne moremo trditi za vse igralce. Ko so Giannisa Antetokounmpa na SP prijeli s kolektivno obrambo, ni mogel doseči deset točk. Dončić bi bil uspešen povsod. Vedno se najdejo kritiki, ki jim je težko priznati, da je prišel nekdo tako mlad, ki ima občutek košarkarskega genija. Nekaterim je to težko priznati. Na koncu ne odločata višina in hitrost, ampak glava."

Tegobe slovenske reprezentance

Zaradi zamika začetka naslednje sezone lige NBA sta Dončić in Vlatko Čančar praktično izgubljena za olimpijske kvalifikacije v Kaunasu, obstaja pa celo možnost, da Slovenija tudi v primeru uvrstitve v Tokio ne bo mogla računati na prvega zvezdnika, kar bi, kot smo lahko videli v kvalifikacijah za SP, imelo katastrofalne posledice.

luka dončić Slaba novica Šport Sloveniji se ne piše nič dobrega

Finale Eurobasket | Avtor: Epa Epa
"Luka je tako dominanten, da se vse gradi okoli njega. Čeprav nimamo realnih finančnih zmožnosti, mu želita Radoslav Nesterovič in Matej Erjavec pripeljati najboljšega trenerja v Evropi, ki bi bil pripravljen pod ceno delati z njim in ostalimi fanti, ki so prav tako odlični," je povedal Milič in dodal: "Ligi NBA ničesar ne očitam. Američani znajo poskrbeti zase. Tudi v času koronakrize so oni oblikovali mehurček, cel svet gleda NBA tekme, oni se znajo iti marketing. Se ne protožujejo, ampak znajo poskrbeti za svojo rit, če tako rečem. Stvari tečejo. Ali je to v mehurčku ali izven mehurčka, to sploh ni pomembno."

"Bolj me žalosti, da se Fiba in ULEB, dve največji izvenameriški organizaciji, že tri leta tako prerekata, da na koncu samo NBA profitira, ostalo je pa potop. Že to, da Slovenci, evropski prvaki, na svetovnem prvenstvu ne moremo igrati, ker so bile kvalifikacije neregularne, saj smo ves čas igrali z drugo ekipo. Zmeda pač. Američani vedo, kako se stvarem streže. Upam, da bo tudi Fiba znala to narediti. Vseeno so olimpijske igre tako velika stvar, ne nazadnje so tudi Američani malo ranjeni po ponižanju na SP, morda se bodo prilagodili. Tudi njim bo v interesu, da ne zaigrajo s polovično ekipo, ampak bodo poslali sanjsko moštvo. To bo še zanimivo. Brez Luke Dončića bomo zagotovo povsem druga ekipa. Mi na te stvari nimam veliko vpliva, lahko smo samo v pripravljenosti. Škoda bi bilo, da bi nam neki dejavniki sesuli ekipo."

Komentarjev 1
  • posos47971 20:51 26.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim........ quality9.best

Sorodne novice