Šport > Košarka
32555 ogledov

"Kar so naredili Dragiću, večina NBA zvezdnikov ne bi prenesla"

Goran Dragić Miami Heat Epa
V senci Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča še eno slovensko športno pravljico onkraj Atlantika piše Goran Dragić, zelo odmevno poglavje pa je v svoji drugi sezoni v ligi NBA prispeval tudi Luka Dončić.

Po večtedenski kolesarski evforiji, za katero sta bila zaslužna Tadej Pogačar in Primož Roglič, velika junaka dirke po Franciji, se pozornost ljubiteljev športa počasi vrača k ligi NBA, kjer ima slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić zgodovinsko priložnost, da se vmeša v boj za prestižni pokal Larryja O'Briena. 

Za 34-letnega organizatorja igre bi bil naslov NBA prvaka velikanska češnja na vrhu torte in največji klubski dosežek v njegovi karieri, primerljiv tudi z reprezentačnim zlatom, do katerega je pred tremi leti v Istanbulu vodil slovensko izbrano vrsto.

Goran Dragić Miami Heat | Avtor: Epa Epa
Dragić se je kot izkušeni veteran z očitnim porastom fizičnih težav letos znašel malce nepričakovano v vlogi rezervista, ki pa jo je sprejel z odprtimi rokami, preden se je v "floridskem mehurčku" spet vrnil v začetno peterko in zaigral kot prerojen.

Upamo si trditi, da je k uspehu Miamija, ki z Bostonom bije bitko za uvrstitev v veliki finale, največ pripomogla prav Dragićeva druga košarkarska pomlad. Temu pritrjuje tudi legendarni slovenski košarkar in naš prvi NBA-jevec Marko Milič.

marko milič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zelo sem vesel zanj, ker sva prijatelja in nekoč tudi soigralca. Goran je kljub vsem uspehom ostal res pravi dečko. Čeprav že 15 let živi od NBA košarke, je ostal takšen, kot je bil. Če je Dončić v mojih očeh trenutno najbolj nadarjen igralec na svetu, pa bi za Dragića dejal, da je največjo zagotovilo, kar ga ima lahko katerakoli ekipa. Ne glede na to, kje igra, bo ekipo naredil boljšo. To pa zato, ker najprej poskrbi za druge, s tem pa dvigne tudi sebe. Dragić je zlata vreden košarkar," je ocenil Milič in dodal, da je Dragić mojster stopnjevanja forme.

"Bolj kot se sezona približuje koncu, boljšo košarko igra. Na tekmah, ki štejejo največ, igra na najvišjem nivoju. Spomnimo se samo tekem slovenske reprezentance. Ko se je začelo evropsko prvenstvo, je dosegal šest do osem točk. Razigraval je druge, ko pa je bilo to najbolj potrebno, je dosegel rekord po doseženih točkah v treh četrtinah. Večji kot je dogodek, več odgovornosti prevzema nase."

Goran Dragić | Avtor: Epa Epa
"Čeprav je bil dolga leta vodja ekipe, ni imel prav nobenih težav z egom, ko so ga letos posedli na klop. To je mirno sprejel, kar ni običajno. Superzvezdniki imajo tako velik ego, da jih 90 odstotkov tega ne bi preneslo. Če bi sezona potekala normalno, bi bil Dragić najboljši šesti košarkar. Stvari so se obrnile tako, da je spet član začetne peterke, praktično je blizu finala."

"Degradacija" v rezervista se je v tem pogledu izkazala za pravi blagoslov v preobleki. Dragić je imel posledično na voljo več časa za okrevanje, dodatno pa je k temu pripomoglo tudi reprezentančno slovo. Iz ritma ga ni mogel vreči niti večmesečni tekmovalni premor zaradi pandemije koronavirusa. "Če bi Dragić celo sezono igral v prvi peterki, bi bil verjetno nekoliko utrujen. Potem je tu še koronavirus. Po treh, štirih mesecih premora se veteranom ni lahko vrniti v igro. Za nekega 20-letnika, ki je ves čas v pogonu, je to nekaj drugega. Ne samo, da se je Dragić izredno hitro dvignil, temveč igra celo na višjem nivoju kot v rednem delu, kar je izjemno. Zelo sem vesel, ko to gledam," je dejal vselej priljubljeni Milko.

Goran Dragić | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 3
Sorodne novice