Šport > Košarka
4088 ogledov

"Dončić bo morda med najboljšimi, a Divac tega ni mogel vedeti"

igor kokoškov Epa
Nekdanji slovenski selektor je stopil v bran slovitemu rojaku.

Nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov bo po dolgih letih delovanja v ligi NBA prevzel evropskega velikana Fenerbahce. Tako se bo vrnil v mesto svojega največjega uspeha, prav v Istanbulu je namreč popeljal slovensko reprezentanco do naslova evropskih prvakov.

V intervjuju za hrvaški Index je zdaj med drugim spregovoril tudi o Goranu Dragiću in Luki Dončiću, ki sta si pod njegovo taktirko zagotovila uvrstitev v najkoristnejšo peterko EuroBasketa 2017.

Na vprašanje, ali se strinja z mnenjem, da lahko Dončić postane eden najboljših v zgodovini lige NBA, je Kokoškov odvrnil: "S tem se popolnoma strinjam, iz vsega srca želim, da se bo uspešno uprl vsem pritiskom medijev in socialnih omrežij ter bo z nogama ostal čvrsto na zemlji. Neverjetno je, kaj počne Luka pri svoji starosti, še zlasti, če upoštevamo, kakšen pritisk pričakovanj zdaj visi nad njim in s kakšnim stresom mora živeti iz dneva v dan. Izjemno težko je vse to prenesti in pri tem ostati prizemljen. Luka je to uspel in vsaka čast mu za to. Era trajanja košarkarskega igralca je vse daljša in če se ne bo zgodilo kaj groznega, kar pa se ne bi smelo, saj je Luka garač, sem prepričan, da bo še kakšnih 16, 17 let na tako visoki ravni. Ko bo nekoč zaključeval kariero, bi lahko tako bil eden največjih v zgodovini lige NBA."

Goran Dragić Legenda Šport "Kar so naredili Dragiću, večina NBA zvezdnikov ne bi prenesla"

 Kokoškov kot trener Phoenixa, ki je sicer imel prvi izbor na naboru, ni imel odločilne vloge pri izbiri Dončića, jo je pa kot generalni manager Sacramenta imel njegov rojak Vlade Divac. Slednji je sicer pred kratkim moral zapustiti omenjeno mesto pri Kraljih, enako pa se je že v prvi Dončićevi sezoni zgodilo GM-u Phoenixa Ryanu McDonoughu.

Je moral Divac oditi zaradi neizbora Dončića? "Vsaka zadeva v življenju prinaša neko tveganje. Nihče na svetu ni pri odločitvah stoodstotno prepričan vase. V tem poslu je najpomembneje, da se strateške odločitve sprejmejo pravilno, saj lahko več let vplivajo na prihodnost franšize. Vse predstavlja določeno tveganje. Imel sem ta privilegij, da sem lahko delal z Dončićem, ko je Slovenija postala evropski prvak. Kdo bi lahko takrat dejal, da bo Luka postal eden izmed peterice najboljših na svetu? Tudi jaz nisem. Če bi takrat dejal, da verjamem, da bo postal najdominantnejši igralec lige NBA, bi bila to laž. To ni mogel vedeti niti Luka niti njegova družina, prav tako pa tudi Divac ne."

igor kokoškov | Avtor: Epa Kokoškov s pokalom za naslov evropskega prvaka. Epa

"Marvin Bagley je dober košarkar in odločitev zanj je vsebovala nekaj logike. Kings so takrat imeli De'Aarona Foxa, Bogdana Bogdanovića in Buddyja Hield, ideja je bila, da potrebujejo košarkarja, ki igra bližje košu. Iz današnje perspektive je lahko reči, da je bila to napaka, ker je bila, ampak ponavljam, da so takšne odločitve del posla in bilo bi nepošteno kriviti Divca zaradi tega," je svoje razmišljanje predstavil Kokoškov.

Ta ima poseben odnos z Goranom Dragićem, ki pri 34 letih niza vrhunske predstave in sodi med najboljše košarkarje Miamija, ki je na pragu uvrstitve v veliko finale lige NBA. "Pri Phoenixu sva skupaj preživela štiri leta, lahko rečem, da je Goran človek, ki živi za košarko. Je velik delavec, a tudi zelo inteligenten igralec. Dojel je, da je v poznih letih, racionaliziral je svojo izrabo na parketu, dela na sebi in je popolnoma posvečen košarki. Med sezono sva se nekajkrat slišala in dejal mi je, da ima občutek, da v Miamiju nastaja posebna zgodba, ki bi bila lahko še zelo zanimiva. Goranovo košarkarko znanje ni bilo nikoli vprašljivo, ključno pa je bilo, da je Erik Spoelstra v tej sezoni našel način, kako ga lahko izkorišča. Doziral je nejgove nastope, ohranjal je njegove moči in zdaj zato v zameno dobiva takšne partije. Presrečen sem zaradi Gorana."

Dosežek Vročice ga ni presenetil. "Gre za dobro ekipo, ki ima mešanico izkušenih veteranov, igralcev, ki so na vrhuncu, ter mladeničev, ki se želijo dokazati. Miami ima idealni mix in zmagovalni DNK. Igralsko so zelo resna ekipa, tu so Buttler, Adebayo, Iguodala, Crowder, Dragić, eden od najboljših strelcev lige Robinson… Gre za resno ekipo, ki ima dober moment, našla je pravo kemijo, to pa jih zdaj nosi naprej. Miami zame niti ni takšno prsenečenje."

Goran Dragić Luka Dončić NBA | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice