Šport > Košarka
69 ogledov

Blažič ne bo igral v finalu

Nando De Colo EPA
Na prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja košarkarske evrolige je moskovski CSKA s 88:81 premagal Lokomotiv Kuban. V drugem dvoboju je bil Fenerbahče po podaljšku uspešnejši od Laboral Kutxe (88:77).

Košarkarji iz Moskve so v ruskem obračunu z Lokomotivom potrdili vlogo favorita in se zanesljivo uvrstili v nedeljski finale, ki bo na sporedu ob 20. uri. CSKA si je že v prvi četrtini po zaslugi najboljšega igralca evrolige Nanda De Cola priigral 11 točk prednosti, deset točk je dal prav francoski organizator igre,naskok pa so ohranili do konca prvega polčasa.

Razpoloženi De Colo je s trojko v 27. minuti tekme Moskovčane popeljal do vodstva z 78:62, s tem pa je bil polfinale praktično odločen. Ob koncu tekme so se košarkarji iz Krasnodarja šestkratnim evropskim klubskim prvakom, zadnjič so bili prvi leta 2008, ko je zanje igral še Matjaž Smodiš, s točkama Ryana Broekhoffa približali na pet točk zaostanka (77:82), vendar je bilo to že v zadnji minuti srečanja.

Najboljši igralec in strelec na tekmi je bil De Colo s 30 točkami, Vitalij Fridzon jih je k zmagi prispeval 13. V ekipi Lokomotiva je bil s 26 točkami najbolj učinkovit Malcom Delaney, Dontaye Draper jih je dosegel 17.

Turki po podaljšku

Slovenske barve je v Berlinu zastopal Jaka Blažič v dresu Laboral Kutxe, ki je pri petindvajsetih letih prvič v karieri zaigral na zaključnem turnirju evrolige. Če bi njegova zasedba, ki jo vodi Velimir Perasović, premagala zvezdniški igralski kader Želja Obradovića ter nato zmagala še v nedeljskem finalu, bi Blažič postal osmi Slovenec s pokalom evropskega klubskega prvaka. Nazadnje sta ga leta 2010 dvignila Jaka Lakovič in Erazem Lorbek v dresu Barcelone.

Baski so bili tokrat sicer blizu preboja v finale, v zadnjih minutah rednega dela so vodili, a nato nespametno odigrali zadnje napade. Fenerbahče je izenačil in izsilil podaljšek. V njem so Turki dominirali. Blažič je v 14:32 minute zbral pet točk, dva skoka, ukradeno žogo in podajo.

Turki so tekmo sicer odprli z delnim izidom 13:0 in bili večino prvega polčasa boljši, Baski pa so se jim nato povsem približali ob koncu druge četrine. Ob odmoru je Fenerbahče vodil le z 41:40. Drugi polčas je bil na začetku izenačen, dobre tri minute pred koncem tretje četrtine pa je španski klub prvič na tekmi povedel z 52:50. Prednost je držal do konca četrte četrtine, še dobro minuto  pred zadnjim piskom sirene so Baski vodili za štiri točke, imeli pa so tudi žogo.

Luigi Datome | Avtor: EPA EPA
A to je zapravil Darius Adams, na drugi strani pa je met za tri točke zadel Luigi Datome. Adams je nato metal proste mete, enega zadel za 72:70, a je na drugi strani prelahko pod koš prodrl Kostas Sloukas in poskrbel za 72:72. Sekundo pred koncem rednega dela tekme je Adams zgrešil, to pa je pomenilo podaljšek. V njem so Carigrajčani povsem nadigrali Baske.

Prvi strelec tekme je bil grški veteran Ioannis Bourousis, ki je za Laboral dal 24 točk, zbral pa je še 10 skokov. Pri zmagovalcih je Bogdan Bogdanović poskrbel za 18 točk, Datome za 15, po 14 pa sta jih dosegla Ekpe Udoh in Jan Vesely.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.