Šport > Košarka
21 ogledov

''Če bi hotel, bi bil prvi strelec lige''

lebron james EPA
Košarkar Miami Heat LeBron James je v letošnji sezoni vknjižil že dva izjemna mejnika. Na vsaki od prvih 23 tekem je dosegel najmanj 20 točk, kar je nazadnje uspelo Karlu Malonu leta 1989. Še bolj impresiven pa je podatek, da James na zadnjih petih zaporednih tekmah ni storil osebne napake.

kobe bryant | Avtor: EPA EPA
LeBron James je že nekaj let eden glavnih kandidatov za naziv najboljšega košarkarja na svetu, kar je v konkurenci zvezdnikov kot so Kobe Bryant, Carmelo Anthony in Kevin Durant vse prej kot lahka naloga.

Aktualni prvaki iz Miamija se nahajajo na vrhu lestvice vzhodne konference, ''Kralj James'' pa v povprečju dosega 25.2 točke na tekmo, kar ga uvršča na peto mesto strelcev lige NBA. LeBron je na vsaki od prvih 23 tekem dosegel najmanj 20 točk.

Pet tekem brez osebne napake

Prvi zvezdnik vročice iz Floride je zadnjo osebno napako prejel pred dvema tednoma na tekmi proti New Orleansu, od takrat pa je brez ''foula'' odigral kar 212 minut. Predstavnike sedme sile je zanimalo, na kateri dosežek je bolj ponosen? ''Osebne napake so bolj impresivne. Ni mi toliko mar za točke,'' je povedal James, ki na tekmah ne meče tako pogosto, kot nekateri drugi košarkarji. Trenutno se nahaja na petem mestu najboljših strelcev lige, s povprečjem 29.7 točke na tekmo pa je na vrhu košarkar Los Angeles Lakers Kobe Bryant.

James je naslov najboljšega strelca lige osvojil v sezoni 2007/2008, ko je v povprečju dosegal 30 točk na tekmo. Tisto sezono so Cleveland Cavaliers v polfinalu vzhodne konference izgubili proti Boston Celtics. ''Če bi hotel, bi bil lahko prvi strelec lige,'' je samozavestno dejal James in dodal: ''Vendar to ni moja naloga. Moja naloga je, da počnem vse. Skačem, podajam, branim in to vpliva na dosežene točke. Naslov najboljšega strelca sem že osvojil. Tega sem sposoben, vendar mi moja igra včasih ne dovoljuje velikih strelskih pohodov.''

Spoelstra: ''Lahko bi dosegal 37 točk''

Trener Miamija Erik Spoelstra je prepričan, da je Jamesov strelski dosežek še bolj izjemen, saj se košarkar ne osredotoča le na doseganje točk. Na vprašanje, koliko točk bi dosegel James, če se ne bi odločal za podaje, je Spoelstra odgovoril: ''Realno gledano bi lahko v povprečju dosegal 37 točk na tekmo.''

eris spoelstra | Avtor: EPA EPA
James je najvišje povprečje zabeležil v sezoni 2005/2006, ko je dosegal 31.4 točke na tekmo, vendar je njegov met iz igre takrat znašal 48 odstotkov, medtem ko v letošnji sezoni beleži kar 53.1 odstotni izkupiček. ''Iz igre mečem 53 odstotno in če bi vrgel 25 žog na tekmo, je to že približno 27 točk. In to brez prostih metov in metov za tri točke,'' je povedal James, ki v povprečju proti obroču vrže 18.2 žoge na tekmo. Ko je novinar omenil, da je Kobe Bryant za dosego 81 točk zmetal kar 46 žog, se je James pošteno nasmejal in dejal, da to v njegovem primeru ne pride v poštev, saj tudi Dwayne Wade in Chris Bosh potrebujeta žogo.

Najdaljši niz brez prejete osebne napake pripada Stevu Nashu, ki je takrat v dresu Phoenixa brez sodniškega piska odigral 11 tekem. James je prepričan, da so novinarji z razmišljanjem o statistiki uročili njegov letošnji niz. ''Na naslednji tekmi bom naredil dve osebni v treh minutah. Ko bom odhajal na klop, bom gledal naravnost v vas. Vem, kje sedite,'' je novinarjem ''zagrozil'' James.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.