Šport > Košarka
11187 ogledov

Dončić je del problema: "Analitika se moti"

luka dončić Epa
Preobremenjenost Luke Dončića je pomembno krojila razplet serije med Dallas Mavericks in Los Angeles Clippers.

Trener Dallasa Rick Carlisle bo, če bo želel ekipo še naprej graditi okoli Luke Dončića, moral poiskati način, kako razbremeniti svojega prvega prvega zvezdnika.

Na to je po porazu teličkov na sedmi tekmi z Los Angeles Clippers opozoril dvakratni prvak lige NBA in nekdanji MVP finala Isiah Thomas. Pri tem je potegnil vzporednico med Dončićem in nekdanjim zvezdnikom Houston Rockets James Hardnom.

Luka Dončić Slovo Dallasa Šport Tudi Dončićev strelski rekord premalo za preprečitev izpada

"Luka je fantastičen košarkar. Eden najboljših, kar smo jih imeli v NBA. Toda občasno ga bo treba razbremeniti žoge in dati priložnost drugim, ne da samo čakajo na žogo in mečejo na koš. Košarka je ekipni šport. Številke kažejo, da Dončić igra ekipno košarko, ne razkrivajo pa, koliko je žoga dejansko v njegovi posesti. Nečemu podobnemu smo bili priča pri Jamesu Hardnu, ko je še igral za Houston. Na takšen način ne moreš osvajati naslovov," je prepričan eden najboljših organizatorjev igre vseh časov.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Thomas, košarkarski javnost znan tudi po razprtijah z Michaelom Jordanom, kar ga je stalo mesta v prvem in edinem pravem ameriškem "Dream Teamu", oporeka izsledkom napredne statistike, ki načeloma pritrjuje strategiji Ricka Carlisla.

luka dončić Razočaranje Šport Dončić kljub absurdnim številkam: "Ničesar še nisem dokazal"

luka dončić | Avtor: Epa Epa
"To je sistemski problem. Prvič sem videl, da bi Rick Carlisle toliko stavil na enega igralca. Žoga je neprestano v Lukovih rokah. Luka je tako dominanten, da številkam pač ne gre oporekati. Analitka pravi, da se motim, a če želi Dallas osvojiti naslov, potem si upam trditi, da se v tem primeru moti analitika. Če bo Luka še naprej dominanten košarkar v tem moštvu, potem bodo morali najti drug način za osvojitev naslova," je povedal.

Preobremenjenost Dončića se sicer kaže tudi v številkah. Ker mora na parketu vse postoriti sam, mu v odločilnih trenutkih tekem začnejo pojenjati moči. To se odraža tudi v številu doseženih košev in odstotku zadetih metov iz igre, saj je njegov prispevek v zadnji četrtini občutno manjši kot v prvih treh, kar je posledica utrujenosti.

Dejstvo je, da Dončić potrebuje pomoč, zdaj pa je na moštvu, da mu med poletnim prestopnim rokom priskrbi ustreznega pomočnika.

paul george luka dončić Hladen tuš Šport "Zakaj je Paul George mislil, da bi Luka želel njegov dres?"

 | Avtor: Reddit.com Reddit.com

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.