Šport > Košarka
29 ogledov

Domžalčani brez možnosti proti Crveni Zvezdi

Zmago Sagadin Helios Domžale Crvena Zvezda
1/5
ABA
V 20. kolu jadranske lige je v Ljubljani Krka po podaljšku z 81:79 premagala Union Olimpijo. Zlatorog odlično začel, slabo končal tekmo v Zagrebu. Helios v gosteh klonil proti Crveni Zvezdi.

Domžalčani so v srbski prestolnici doživeli petnajsti poraz in zadržali 11. mesto v regionalni ligi. Za izbrance Zmaga Sagadina je bila tekma proti Crveni zvezdi hkrati tudi generalka pred petkovo četrtfinalno tekmo v pokalu Spar z Union Olimpijo v Brežicah.

Gosti so edino vodstvo na tekmi dosegli v četrti minuti, ko so po trojki Dejana Jeftića povedli s 5:4, preostali del tekme pa so gledali v hrbet beograjskim košarkarjem. Ti so si že v osmi minuti priigrali kar lepo vodstvo (20:9), njihova prednost pa je konstantno naraščala. Pri Domžalčanih je v prvi polovici tekme nekaj več živahnosti pokazal le Darnley Earl Gay, na veliki odmor pa so odšli z zaostankom dvanajstih točk (32:44).

V tretji četrtini so izbranci domačega trenerja, sicer nekdanjega selektorja nemške in jugoslovanske reprezentance ter nekaterih najboljših evropskih klubov, Svetislava Pešića, ki so se po dveh mesecih "brezdomstva" vrnili v dvorano Pionir, odločno pohodili stopalko za plin in si priigrali neulovljivo prednost. Njegov kolega in prijatelj na nasprotni strani Zmago Sagadin je v nadaljevanju ponudil priložnost rezervistom ter nekoliko spočil najbolj obremenjene igralce v dosedanjem delu sezone.

Krka dramatično osvojila Stožice

V slovenskem derbiju lokalnega tekmovanja sta se v Stožicah pomerila Union Olimpija in novomeška Krka. Domači košarkarji so lovili zmago, s katero bi ohranili upe na uvrstitev med najboljše štiri, gostje, ki so doživeli deset porazov zapored, pa so želeli pri velikih tekmecih prekiniti slab niz. Tekma je bila razburljiva, obe ekipi sta zapravili po šest točk prednosti, odločil pa je podaljšek, v katerem so bili spretnejši gostje.

Tri četrtine rednega dela tekme so minile razmeroma mirno. Nobena od ekip si ni priigrala večjega vodstva, na prvi odmor so s točko naskoka odšli krkaši, na drugega z dvema (38:36) pa domači, potem ko so še dve minuti pred polčasom vodili za sedem točk. A se je razlika hitro stopila, podobno pa je bilo v zadnji četrtini, v katero so Novomeščani vstopili z dvema točkama naskoka; le da so takrat razliko nadoknadili zmaji, saj je Krka v 35. minuti vodila že z 58:52.

Prava drama se je začela ob koncu zadnje četrtine. Domači so lovili in ulovili goste po zaostanku 63:66, Goran Jeretin je bil natančen pri odločilnih prostih metih, Afik Nissim pa je imel na voljo še devet sekund za napad gostov, a je zgrešil po prodoru pod koš.

Sledil je podaljšek, v katerem sta bili ekipi spet tesno skupaj do izida 75:72 za domače. Takrat je Edo Murić s trojko izenačil, Smiljan Pavić - z 22 točkami je bil na koncu najboljši strelec tekme - pa je bil nato še natančen za dve točki. A s trojko je na domači strani vrnil Jeretin, Nissim pa je tri sekunde koncem zadel za 81:78 za Krko. V zadnjem napadu, ko je domačim ostalo le teh nekaj sekund, so gostje naredili osebno napako pri metu za tri točke Sasuja Salina. Finec je prvi prosti met zadel, drugega ne, nato je tretjega namenoma zgrešil; do žoge je pod košem še prišel Deon Thompson, toda met zgrešil in zmaga je odšla v Novo mesto.

Dober začetek, slab konec Zlatoroga

Laščani so tekmo v Zagrebu odigrali po sistemu dober začetek, slab konec. Po polovici tekme, predvsem pa po prvi četrtini, so bili namreč boljši od favoriziranih Zagrebčanov, na koncu pa so le morali priznati premoč in ostali brez tretje zmage v sezoni.

Ko je bilo v sedmi minuti na semaforju 7:14 po košu Daniela Vujasinoviča, je bilo videti, da bodo Laščani v Zagrebu morda iztržili kaj več od poraza. Do konca prvega dela so gostje prednost še obdržali (20:15), a se je nato začela topiti v drugem delu. Domači so počasi, a vztrajno prihajali bližje in po košu Seana Maya v 18. minuti izenačili (28:28), na odmor pa odšli s točko naskoka.

Slovenski košarkarji se še niso predali, tudi v tretji četrtini so najprej povedli (36:42 v 24. minuti), nato pa so Zagrebčani spet poleteli in tretjino končali s štirimi točkami naskoka. Odločilne za razplet tekme so bile začetne minute zadnjega dela, ko je Zagreb z delnim izidom 8:0 ušel na neulovljivo prednost, jo vmes povečal že na deset točk, nazadnje pa je zagrebška ekipa slavila z 71:64. Pri zmagovalcih se je najbolj izkazal Mario Kasun z 21 točkami, pri Laščanih pa jih je Jure Škifić dosegel 15.

Liga ABA, 20. kolo:

Partizan mt:s : Široki 86:59 (59:45, 32:36, 20:21)
Raduljica 19, James in Mačvan 13, 10 sk.; Collins 15, Pilepić 11

Union Olimpija : Krka 79:81 (66:66, 52:54, 38:36, 18:19)
Thompson 17, 9 sk., Jeretin 16, 5 izg. ž., Močnik 11, 4 pod.; Pavić 22, 9 sk., Hamid 12, Dragić 12, 6 sk.

Zagreb CO : Zlatorog Laško 71:64 (54:50, 32:31, 15:20)
Kasun 21, 11 sk., Mašić 14, Ožbolt 8; Skifić 15, 10 sk., Mali 10, Vujasinovič 7 pod.

Crvena zvezda : Helios Domžale 86:69 (70:49, 44:32, 20:14)
Thomas 15, Subotić 12, Nedović 10; Gay 20, Bubnić 14

Sreda, 22. februarja:
Hemofarm – Cibona

Sreda, 29. februarja:
Cedevita – Radnički

Maccabi Electra – Budućnost Voli**

*podaljšek
**preloženo

Komentarjev 1
  • krtmen1 20:32 11.februar 2012.

    Krka bedniki, oni so jesenice 2...napalijo se na Olimpijo, jebeš pa dejstvo, da so zadnji na lestvici.