Šport > Košarka
3343 ogledov

Dončić dobil resno konkurenco

luka dončić
Glavni favorit za najboljšega novinca leta v NBA je jasen, a boj postaja vse bolj napet.

Luka Dončić še naprej uživa status najboljšega novinca v severnoameriški ligi NBA in zaseda prvo mesto na lestvici Kia Rookie Leader. Slovenski košarkarski fenomen je najstniška leta sklenil z odlično predstavo na tekmi z Indiano Pacers in stopil ob bok največjemu košarkarju v ligi LeBronu Jamesu. 

Luka Dončić Velemojster Šport Luka Dončić danes praznuje, v analih ob boku LeBrona

Že prej se je mladenič zasidral v srca navijačev po vsem svetu in v ZDA poskrbel za pravcato "Dončićmanijo". Čeprav velja za nespornega favorita za nagrado novinec leta, pa bo pot do tega priznanja vse prej kot lahka.

Dončiću v boju za ta laskavi naziv največjo konkurenco predstavlja zvezdnik Atlante Hawks Trae Young. Gre za košarkarja, ki ga je na draftu izbral Dallas, a ga je nato v zameno za Dončića in izbor v prvem krogu enega izmed prihajajočih naborov prepustil Atlanti.

Young svoje kariere v ligi NBA ni začel tako udarno kot Dončić, v zadnjem času pa igra zares odlično in s tem vsaj delno opravičuje potezo moštva, ki se je zaradi dogovora z Dallasom znašlo na udaru hudih kritik.

luka dončić trae young Tvegano Šport Direktor Atlante razkril vse: "Dončića smo zamenjali, ker ..."

Od All-Star premora je Young odigral štiri tekme in trikrat presegel 30 točk. Dvakrat zapored jih je nasprotniku nasul kar 36. Izboljšuje se tudi odstotek njegovega meta za tri točke, ki je novembra znašal borih 18 odstotkov. Kljub temu ostaja Young statistično inferioren dominantnemu Slovencu.

Tega se zavedajo tudi analitiki NBA, ki so ob pregledu preteklega meseca zapisali: "Young je verjetno edini novinec, ki lahko ujame Dončića, čeprav si je ta s konstantno igro že zagotovil veliko število glasov. Če pogledamo samo februarske številke, se mu Young približuje."

luka dončić trae young | Avtor: Epa Dončić ali Young, to je zdaj vprašanje! Epa

Dončić je zaradi bolečin v gležnju izpustil dve tekmi po All-Star vikendu, a se je hitro vrnil v stare tirnice. Najprej je dosegel trojnega dvojčka proti Los Angeles Clippers, to pa je podkrepil s še eno odmevno predstavo na tekmi z Indiano, kjer je s trojko v zadnji minuti poskrbel za neulovljivo prednost svojega moštva. Edina črna pika je 16 izgubljenih žog na omenjenih tekmah - devet jih je podaril Clippersom, sedem pa Pacersom.

V mesecu februarju je v povprečju dosegal 24,4 točke, 9,4 skoka in 7,4 podaje ob 44-odstotnem metu iz igre in 36-odstotnem metu za tri. Young je v istem obdobju zabeležil 23,3 točke, 4,3 skoka in 9,3 podaje ob 41-odstotnem metu iz igre in 44-odstotnem metu izza črte. Če temu dodano dve zaporedni tekmi s 36 doseženimi točkami, je očitno, da se razlika med košarkarjema zmanjšuje.

"Bo kdo ujel Dončića? Morda bo potreben čudež, a Young in Marvin Bagley III bosta poskrbela, da si bo nagrado moral zaslužiti," še piše na uradni strani tekmovanja.

Dončić (zahod) in Young (vzhod) sta novinca meseca februarja.

Kia Rookie Ladder (16. teden):

1. Luka Dončić - Dallas Mavericks (prejšnji teden: 1)
2. Trae Young - Atlanta Hawks (prejšnji teden: 2)
3. Marvin Bagley III - Sacramento Kings (prejšnji teden: 4)
4. Mitchell Robinson - New York Knicks (prejšnji teden: /)
5. Deandre Ayton - Phoenix Suns (prejšnji teden: 3)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.