Šport > Košarka
2679 ogledov

Dončić povsem zasenčil Hardna

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so v gosteh s premagali Houston s 113:100. Do zmage je prišel tudi Miami.

Luka Dončić se je po tekmi premora, dan prej je zaradi udarca v nogo izpustil dvoboj s Chicagom, vrnil v prvo peterko Dallasa, ki je tokrat gostoval pri sosedih iz Houstona. Pri slednjih je po krajšem premoru prav tako zaigral prvi zvezdnik James Harden. 

Rick Carlisle je nekoliko premešal prvotno peterko, v njo je uvrstil Maxija Kleberja in Willieja Cauley-Steina ter tako proti nizki postavi Houstona postavil precej višje igralce. Dvoboj se je začel s prostima metoma Hardna, takoj zatem pa je gostom po zaslugi skokov v napadu uspel delni rezultat 12:0, niz je s trojko zaključil Dončić.

Po njegovem ofenzivnem skoku, popravil je svoj zgrešeni met, so Mavericks slabe tri minute pred koncem četrtine povedli s 25:14. Stephen Silas, ki je še v minuli sezoni opravljal delo pomočnika pri Dallasu, je bil prisiljen vzeti minuto odmora za Houston. Ta ni spremenila razmerja moči, z novim uspešnim metom za tri točke je Luka poskrbel za 33:19. Četrtina se je končala na enak način, kot se je začela, Harden je dobil na voljo dva prosta meta. Tokrat precej sporna. Razliko pred drugo četrtino je zmanjšal na -12.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob Dončićevi odsotnosti, na začetku druge četrtine je tradicionalno sedel na klopi, so se Rockets predvsem po zaslugi Johna Walla in DeMarcusa Cousinsa približali na 30:36, a nato je slednji dobil že svojo drugo tehnično napako na tekmi, pritoževal se je nad nedosojenim prekrškom, in si tako prislužil predčasno pot pod prho.

Dallas se je tudi ob nekoliko spremenjenem sodniškem kriteriju, v dveh akcijah so gostom dvakrat piskali osebno v napadu, povsem izgubil. Dončić se je vrnil na polovici četrtine pri prednosti 40:38. Igra gostov se je takoj popravila, po Slovenčevem prodoru, košu in dodatnem prostem metu so Mavericks povedli s 50:43, nato je trojko za +10 dodal še Tim Hardaway Jr.

Dončić je bil razigran, do konca četrtine je dosegel še pet točk, skupno 20 v prvem polčasu, za vodstvo ob glavnem odmoru z 61:49. V svojo statistiko je vpisal še osem skokov in dve asistenci.

Tretja četrtina se je začela z dvema Dončićevima asistencama do Cauley-Steina, kasneje je ista kombinacija dodala še en koš, po prodoru mladega slovenskega zvezdnika in dodatnem prostem metu pa je bilo 72:56.

Kasneje so sledile znova slabše minute, Dončić je bil prejemnik šeste tehnične napake na tekmi, Houston pa se je po seriji košev približal na 70:72. Dallas ni dosegel koša več kot štiri minute in pol, nato je Luka na trojki našel Hardawayja mlajšega, ki je zadel prvi met za tri točke gostov v drugem polčasu (1/8). Četrtina se je končala s štirimi zaporednimi točkami Dončića za 84:77. Luka je bil pri 27 točkah, 13 skokih, šestih podajah.

Houston je potreboval le dve minuti v zadnji četrtini za izenačenje na 85:85. Razlika je znašala dve točki v prid Dallasa, ko se je sedem minut in pol pred zadnjim piskom sirene v igro vrnil Dončić. Ta je že v prvi akciji podal za trojko Hardawayja Jr. s prečejšnje razdalje za 92:87.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Rakete so se znova približale na dve točki zaostanka, Luka pa je zaključil napad v zadnji sekundi, v naslednjem napadu, vmes Houston ni bil uspešen, pa je v kotu našel osamljenega Doriana Finney-Smitha za trojko in 99:92. Sledil je še koš Hardawayja za +9. Domači so zahtevali minuto odmora.

Ta ni pomagala, kar nekaj naslednjih napadov je bilo neuspešnih na obeh straneh, nato pa je pod koš prodrl Dončić, zgrešil, vendar ujel žogo in jo v drugem poizkusu spravil skozi obroč. V naslednjem napadu je sledila 10. asistenca za trojko Hardawayja (106:92).

Isti dvojec je vse skupaj ponovil v zadnji minuti za 113:98. Dvoboj je bil odločen.

Luka je zabeležil prvi trojni dvojček v sezoni, prvega v tej sezoni lige NBA, ki je vseboval vsaj 30 točk. Slovenski fenomen se je ustavil pri 33 točkah, 16 skokih in 11 asistencah. Hardaway Jr. je zbral 30 točk, po 15 sta jih k zmagi dodala Josh Richardson in Cauley-Stein. Pri Houstonu je 23 točk dosegel Christian Wood, 21 Harden, 20 pa Eric Gordon.

Miami zanesljiv

Do zmage so prišli tudi  košarkarji Miamija, ki so s 118:90 prepričljivo premagali Oklahoma City Thunder. Goran Dragić je tokrat odigral le 22 minut, samo sedemkrat je poskušal z meti iz igre, zadel je trikrat. Zbral je sedem točk in prav toliko asistenc. Vročica si je odločilno prednost priigrala v drugi in tretji četrtini, ki ju je dobila s 37:23 in 28:17. Vrnitve za Oklahomo ni bilo več.

Pri Miamiju je 20 točk dosegel Bam Adebayo, eno manj Kelly Olynyk, dve pa Jimmy Butler.

NBA, izidi:

 

Orlando Magic - Cleveland Cavaliers       103:83
Philadelphia 76ers - Charlotte Hornets    118:101
Atlanta Hawks - New York Knicks           108:113
Miami Heat - Oklahoma City Thunder        118:90
Toronto Raptors - Boston Celtics          114:126
Houston Rockets - Dallas Mavericks        100:113
Milwaukee Bucks - Detroit Pistons         125:115
New Orleans Pelicans - Indiana Pacers     116:118 (podaljšek)
Golden State Warriors - Sacramento Kings  137:106
Komentarjev 1
Sorodne novice