Šport > Košarka
9923 ogledov

Dončić praktično izgubljen

Luka Dončić Reševalni pas/Twitter
Slovenska reprezentanca na OI v Tokiu bržkone ne bo mogla računati na Luko Dončića.

Vse kaže, da bodo olimpijske igre, ki jih bo zaradi novega koronavirusa Tokio gostil šele prihodnje leto, potekale brez številnih zvezdnikov lige NBA, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Komisar lige Adam Silver je ob robu finala v Orlandu namreč dejal, da ne verjame v prekinitev lige, ki se bo zaradi pandemije začela z zamudo.

"Seveda se bomo o tem še pogovarjali. Mislim pa, da je malo verjetno, da bomo ustavili tekmovanje zaradi olimpijskih iger," je med drugim v pogovoru za NBA TV pred drugo finalno tekmo med Los Angeles Lakers in Miami Heat povedal Silver.

adam silver | Avtor: Epa Epa
V NBA se bo prvenstvo 2020/21 začelo z zamudo zaradi letošnje prekinitve. Marca so košarkarji zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe bolezni v ligi prenehali s tekmovanji in se na parket vrnili šele 23. julija, ko so v takoimenovanem koronskem mehurčku v Orlandu zagotovili pogoje za dokončanje prvenstva.

Po prvotnem načrtu bi se morala liga končati že junija, zato se po Silverjevem mnenju novo prvenstvo na bo začelo pred božičem, končalo pa se bo po 23. juliju, ko se bodo igre že začele. Prekinitev lige zato skoraj ne pride v poštev. "Pri nastopu na igrah ne gre le za ustavitev prvenstva med igrami. Košarkarji bodo pred igrami potrebovali tudi priprave in nekaj dni odmora po vrnitvi iz Tokia," še dodaja prvi operativec lige.

Kljub temu Silverja ne skrbi za kakovost ameriške ekipe na igrah. Kot pravi, bodo ZDA tudi brez nekaterih zvezdnikov lahko sestavile odlično ekipo. Bolj je zaskrbljen za druge reprezentance, saj številne države zvezdnikov v severnoameriški ligi NBA ne morejo kakovostno nadomestiti z drugimi košarkarji.

Ob tem Silver dodaja, da so razmere v svetu trenutno zaradi pandemije izjemne in tudi če bi liga Tokio 2021 vključila v svoje razporede, nihče ne ve, kaj se bo s pandemijo dogajalo naslednje poletje. "V teh razmerah so vsa običajna pravila neuporabna in vsi moramo biti pripravljeni na prilagoditve."

"Ligi NBA ničesar ne očitam. Američani znajo poskrbeti zase. Tudi v času koronakrize so oni oblikovali mehurček, cel svet gleda NBA tekme, oni se znajo iti marketing. Se ne pritožujejo, ampak znajo poskrbeti za svojo rit, če tako rečem. Stvari tečejo. Ali je to v mehurčku ali izven mehurčka, to sploh ni pomembno." "Bolj me žalosti, da se Fiba in ULEB, dve največji izvenameriški organizaciji, že tri leta tako prerekata, da na koncu samo NBA profitira, ostalo je pa potop. Že to, da Slovenci, evropski prvaki, na svetovnem prvenstvu ne moremo igrati, ker so bile kvalifikacije neregularne, saj smo ves čas igrali z drugo ekipo. Zmeda pač. Američani vedo, kako se stvarem streže. Upam, da bo tudi Fiba znala to narediti. Vseeno so olimpijske igre tako velika stvar, ne nazadnje so tudi Američani malo ranjeni po ponižanju na SP, morda se bodo prilagodili. Tudi njim bo v interesu, da ne zaigrajo s polovično ekipo, ampak bodo poslali sanjsko moštvo. To bo še zanimivo. Brez Luke Dončića bomo zagotovo povsem druga ekipa. Mi na te stvari nimam veliko vpliva, lahko smo samo v pripravljenosti. Škoda bi bilo, da bi nam neki dejavniki sesuli ekipo."

Marko Milič o aktualnen dogajanju glede udeležbe NBA košarkarjev na olimpijskih igrah

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.