Šport > Košarka
1963 ogledov

Dončić šepal že po nekaj minutah, nato ostal brez Porzingisa

Luka Dončić Epa
V prvem dvoboju med ekipama Dallas Mavericks in Los Angeles Clippers so zmagali slednji s 118:110.

Luka Dončić je odigral svojo prvo tekmo v končnici lige NBA. Dallas, ki se je po rednem delu lahko pohvalil z najboljšim napadom, se je sicer pomeril z odlično obrambno ekipo, ki jo vodita v tej sezoni novinca pri LA Clippers Kawhi Leonard in Paul George.

Dvoboj se je začel povsem po notah košarkarjev iz Kalifornije, ti so v slabih dveh minutah prišli do vodstva z 10:0. Trener Dallasa Rick Carlisle je moral vzeti že v prvo minuto odmora. Odlična obramba Clippers je prisilila tekmece v štiri izgubljene žoge, od teh je tri zapravil mladi slovenski zvezdnik.

Luka je odgovoril s prodorom pod koš in polaganjem za prvi koš Dallasa. A to je bilo pravzaprav vse, kar je uspelo Mavericks v prvih štirih minutah, LA Clippers so povedli z 18:2. Dončić je izgubil še četrto žogo, ko mu je spodrsnilo, po padcu pa je kar nekaj časa vidno šepal. Ob naslednjem odmoru je odšel v garderobo, kjer so mu dodatno učvrstili gleženj.

V njegovi odsotnosti se je razigral Kristaps Porzingis, Dallas je začel odlično metati za tri točke, po trojki Setha Curryja pa je bilo že 22:22. Luka se je vrnil na parket in z asistenco znova našel Curryja, ki se v prvem krogu končnice sicer meri s tastom. Poročen je namreč s hčerko Doca Riversa. Na smolo slednjega pa je v ritem prišel tudi Dončić. Ta je četrtino končal s trojko in popeljal svoje moštvo do prednosti 38:34, zbral je 11 točk, dve ulovljeni žogi in tri asistence. Izgubil je sicer pet žog.

Dorrian Finney-Smith je na začetku druge četrtine zadel še osmi met za tri točke Dallasa iz 12 poizkusov. Luka je nato poskrbel za 43:36, sledila je asistenca za trojko Curryja, nato pa je Slovenec zadel še dva prosta meta. Na klop je sedel ob prednosti Mavericksov z 48:36.

Tokrat so Clippers izkoristili njegov počitek, uspel jim je delni izid 9:0. Carlisle je reagiral in Dončića hitro vrnil na parket. Vendar se je nalet nadaljeval, slabe tri minute pred koncem polčasa je Marcus Morris izenačil na 57:57. S trojko je Dallas v vodstvo vrnil Tim Hardaway Jr., štiri točke zaporedoma pa je nato prispeval še Dončić. Na drugi strani se je razigral Lou Williams, ki je bil najzaslužnejši, da je zasedba iz Los Angelesa ob glavnem odmoru zaostajala le s 66:69.

Luka je imel na svojem kontu že 19 točk, iz igre je metal 5/8, zadel pa je tudi vseh osem prostih metov. Poleg tega je v statistiko vpisal še pet skokov, šest asistenc in dve ukradeni žogi. Izgubil jih je sedem. Dallas je zadel 12 od 21 metov za tri točke.

Sodniki (pre)hitro izključili Latvijca

V tretji četrtini sta prvi dve minuti in pol minili brez doseženega koša, nato je zadel Dončić. Tega je kasneje že po pisku sodnikov brez potrebe grobo ustavljal Morris, igralca sta izmenjala nekaj besed, v bran Slovencu pa je priskočil tudi Porzingis. A pri tem si je prislužil drugo tehnično napako na tekmi, kar je pomenilo njegovo izključitev. 

Prvo je sicer dobil v drugi četrtini, ko je najverjetneje pravilno blokiral met, vendar so mu sodniki najprej zapiskali osebno napako, nato pa dosodili še tehnično po njegovi reakciji na dosojeno. Izključitev Latvijca je takoj na twitterju pokomentiral tudi LeBron James, ki se ni strinjal s potezo trojice sodnikov.

Clippers so začeli izkoriščati praznino pod obročem, Ivica Zubac je tako LA vrnil v vodstvo po skoku v napadu in zabijanju za 75:73. Luka je še odgovoril s trojko, a so tekmeci kasneje prevzeli pobudo z delnim izidom 7:0, v zadnjo četrtino pa vstopili s petimi točkami razlike.

Dončić je presedel prvo tretjino zadnjih 12 minut igre, vendar so njegovi soigralci uspeli ohraniti stik z nasprotnikom. Luka je po vstopu v igro hitro na trojki našel Curryja, ki je zadel za 94:95, nato pa je Slovenec s štirimi točkami dvakrat znova poskrbel le za točko zaostanka.

Na drugi strani igrišča sta bila vse več pri žogi prva zvezdnika Leonard in George, slednji pa je v kotu našel Patricka Beverleyja, ki je tri minute pred koncem zadel za 106:100. Dončić je prispeval še štiri točke, a je zadnje upe za preobrat 43 sekund pred koncem s trojko končal George (114:106). Luka je sicer s hitrimi štirimi točkami Dallas približal na -4, a je bil nato pri prostih metih natančen Leonard.  

Dončić je zbral 42 točk, kar je največ v zgodovini lige za nekoga, ki je odigral prvo tekmo v končnici. Zbral je še 7 skokov, 9 podaj in tri ukradene žoge. Imel je 11 izgubljenih žog, eno manj od rekorda, ki ga je pred petimi leti postavil James Harden. 

Pri Clippers je naveza Leonard-George dosegla 56 točk, Kavhi se je ustavil pri številki 29, George pri 27. Dallas je v drugem polčasu zadel le 3 od 22 metov za tri točke.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice