Šport > Košarka
38754 ogledov

Dončićevi manipulaciji je odklenkalo, odslej mu grozi kazen

Print Screen
"Želimo, da se košarka igra, ne pa manipulira," spremembo pravil utemeljuje podpredsednik društva za usposabljanje in razvoj sodnikov Monty McCutchen.

V prihajajoči sezoni lige NBA bodo v praksi zaživela nova pravila, ki bodo košarkarjem v napadu onemogočala namerno iskanje osebne napake.

V zadnjih letih smo bili v ligi NBA priča naraščajočemu trendu izkoriščanja sivih con, česar so se zelo spretno posluževali vsi največji NBA zvezdniki. 

Gre za t.i. "lean-in" strategijo, kjer napadalni košarkar namesto meta ali podaje namerno išče kontakt z branilcem, da bi si s tem zagotovil izvajanje prostih metov.

Taktika je še posebej učinkovita na črti za tri točke, kjer se košarkar po metu iz neizdelanega položaja namerno zaleti v igralca nasprotne ekipe in je za to nagrajen s tremi prostimi meti.

Debata o legitimnosti pravila se je močno razživela po lanski tekmi med Golden State Warriors in Dallas Mavericks, na kateri se je s spornim pravilom uspešno okoriščal tudi slovenski košarkar Luka Dončić.

luka dončić Sporna strategija Šport Dončićev trik razhudil Kerra: "To ni košarka. Stvari uhajajo izpod nadzora"

"Ne krivim sodnikov. Krivim ligo, ker igralcem podarja takšne odločitve. Tudi moji igralci jih dobivajo. Zame to ni košarka. Če namerno skočiš naprej, si po mojem ne zaslužiš osebne napake, ker je to vse, kar si v bistvu iskal," je po porazu njegovega moštva besnel trener Steve Kerr.

Zadevo je pod drobnogled vzel pristojni komite lige NBA, ki je presodil, da so bila dosedanja pravila preveč prizanesljiva do napadalnih košarkarjev, ki se pri iskanju osebnih napak poslužujejo nenaravnih gibov naprej, nazaj in celo vstran, vse z namenom vzpostavitve kontakta z branilcem.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Odslej bodo košarkarji za takšne gibe lahko po presoji sodnika kaznovani celo z osebno napako v napadu. "Želimo, da se košarka igra, ne pa manipulira," je povedal McCutchen in besede podkrepil s kolažem videposnetkov, v katerem so vidne vloge odigrali Luka Dončič, Trae Young in Steph Curry.

Luka Dončić in Trae Young | Avtor: Profimedia Profimedia

Sodniki bodo lahko po novem sankcionirali igralce, za katere bodo presodili, da se pri iskanju stika poslužujejo "očitnih, nenadnih ali nenaravnih gibov". Komite je v okviru priprave novega pravilnika analiziral več kot 500 akcij, je še pojasnil McCuthen in dodal, da iniciativa ne prinaša spremembe pravil, temveč zgolj drugačno razlago.

Luka Dončić Rivalstvo Šport Zvezdnik zažugal Dončiću: "Prihajam pote!"

"Če vprašate mene, mi je popolnoma vseeno," je novost komentiral najboljši strelec Sacramento Kings De'Aron Fox. "Konec koncev jaz igram košarko. Ko grem proti obroču, ne razmišljam o tem, ali bo nad mano storjena osebna napaka. To ne bo spremenilo mojega načina igre, tako da zame to ne igra nobene vloge," je dodal.

O spremembi je obširno poročala italijanska Gazzetta dello Sport, ki pa kot glavnega "prestopnika" očitno vidi prav Dončića. V uvodu prispevka je namreč nazorno opisan primer, kako je Slovenec na že omenjeni tekmi z bojevniki prelisičil Andrewa Wigginsa. Slednji je trenutno v velikih težavah zaradi nasprotovanja cepljenju proti covidu-19. Več o tem TUKAJ.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Komentarjev 1
  • jakec1575 21:38 25.september 2021.

    Brez tega bo kosarka bolj bedna.