Šport > Košarka
11 ogledov

Epi: Slovenija lahko osvoji kolajno

Epi na evropskem prvenstvu sodeluje kot reporter španske televizije La sexta. Žurnal24 main
Legendarni španski košarkar Juan Antonio San Epifanio ali krajše kar Epi je ne EP na Poljskem spregovoril za zurnal24.si. Slovenski reprezentanci pripisuje možnosti za kolajno.
 
 

So zelo dobra ekipa. Igralci, tudi tisti, ki na Poljskem ne igrajo, nastopajo v vrhunskih evropskih in tudi NBA moštvih. Za tako majhno državo, kot je Slovenija, je to res neverjetno.

Epi

 
Evropsko prvenstvo na Poljskem kot reporter španske televizije La sexta spremlja tudi legendarni Juan Antonio San Epifanio ali krajše kar Epi . Ta je bil leta 1984 izbran za najboljšega evropskega košarkarja, ugledni francoski športni časopis L'Equipe pa mu je celo pripisal naziv najboljšega evropskega košarkarja osemdesetih let.

Epi je svojo klubsko kariero prebil v Barceloni , s katalonskim velikanom pa osvojil sedem državnih naslovov in deset španskih pokalnih lovorik, bil dvakrat najboljši v evropskem Pokalu pokalnih zmagovalcev, enkrat pa se je veselil naslova tudi v Pokalu Korač . Barcelona je za časa njegovega igranja trikrat nastopila tudi v finalu Pokala državnih prvakov , iz tega se je kasneje razvila Evroliga , a so Katalonci vselej izgubili. V klubsko zgodovino se je vpisal tudi s 54 točkami, ki jih je dosegel proti Joventutu , kar je še vedno drugi najboljši strelski učinek v najmočnejši španski ligi. Za špansko reprezentanco je krilni igralec odigral kar 239 tekem, veselil pa se je srebra na olimpijskih igrah (1984) ter srebrne (1983) in bronaste kolajne (1991).

Od Slovencev je Epifanio najbolj navdušen nad Erazmom Lorbkom. © EPA

 
Španski navijači ga na tekmah še vedno ustavljajo, prosijo za avtogram in se želijo fotografirati z njim, zdaj 50-letni Epi pa si je vzel nekaj časa tudi za pogovor za zurnal24.si .

Kaj vam je najbolj ostalo v spominu v času vaše igralske kariere?

Najbolj sem si zapomnil osvojitev srebrne kolajne na olimpijskih igrah v Los Angelesu. To je bil eden največjih trenutkov v zgodovini španske košarke. Seveda sta mi v lepem spominu ostali tudi srebrna in bronasta kolajna z evropskih prvenstev. Nekaj je tudi malce drugačnih spominov. Še vedno sem ponosen, da sem bil zadnji nosilec olimpijske bakle na igrah v Barceloni. Imel sem kar nekaj prijetnih trenutkov v svojem življenju.

Kaj menite o sedanji španski ekipi? So še zmeraj favoriti?
Zadnja tri leta je španska reprezentanca dosegala res odlične rezultate, tokrat pa še niso prepričali. Zdi se mi, da so pokazali le kakšnih 70 odstotkov svojih zmožnosti. Imajo nekaj težav s poškodbami, tudi priprave očitno niso bile dobro izpeljane. Še vedno pa verjamem v dobro uvrstitev.

Katere reprezentance lahko osvojijo kolajne?
Poleg Španije so tu še Turčija, Francija, Slovenija in Grčija.

 
 

Najbolj sem si zapomnil osvojitev srebrne kolajne na olimpijskih igrah v Los Angelesu. To je bil eden največjih trenutkov v zgodovini španske košarke. Seveda sta mi v lepem spominu ostali tudi srebrna in bronasta kolajna z evropskih prvenstev.

Epi

 
Kako ocenjujete slovensko izbrano vrsto?
So zelo dobra ekipa. Igralci, tudi tisti, ki na Poljskem ne igrajo, nastopajo v vrhunskih evropskih in tudi NBA-moštvih. Za tako majhno državo, kot je Slovenija, je to res neverjetno. Igrate odlično v obrambi in napadu, nadarjenost visokih igralcev je izjemna. Od slovenskih igralcev me je najbolj navdušil Erazem Lorbek. V zadnjih dveh letih je odlično napredoval. Menim pa, da je v igri slovenske reprezentance pomemben vsak igralec, ki stopi na parket.

Večkrat ste se na parketu pomerili tudi s sedanjim slovenskim selektorjem Juretom Zdovcem. Kakšen igralec je bil in kakšen je zdaj kot trener?
Bil je impresiven igralec. Zelo dobro je kontroliral igro, bil je dober atlet in izjemen obrambni košarkar. Tudi kot trener goji zelo dobro obrambo. Menim, da je že tu pokazal, da gre za dobrega trenerja. Slovenija na Poljskem nastopa s precej večjo samozavestjo. V preteklih letih slovenska reprezentanca ni imela tako dobrega karakterja. Očitno se je z njegovim prihodom marsikaj spremenilo.

Morda poznate še katerega nekdanjega slovenskega košarkarja?
Moram priznati, da ne veliko. V spominu mi je ostal predvsem Ivo Daneu. Bil je izjemen košarkar.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.