Šport > Košarka
16 ogledov

Filipovski: "Igralci kot kameleoni"

Sašo Filipovski Boštjan Tacol
Ne v intervju ne v zgodbo, tokrat smo pogovor s Sašem Filipovskim zavili v rahlo drugačno novinarsko formo. V spodnjem članku najdete njegov pogled na nekaj najzanimivejših tem njegovega dozdajšnjega delovanja v Unionu Olimpiji.

Sašo Filipovski o ...

... pripravah

Izbiral sem izredno težke tekmece (Lokomotiv, Himki, Andalou Efes, Zagreb, Paok …, op. a.), čeprav nismo mogli igrati toliko tekem, kot sem jih želel. /.../ Zaprte tekme sem igral zaradi čim večje koncentracije na zahteve v igri in čim manjšega ciljanja na rezultat. /.../ Imeli smo najboljše možne sparing partnerje. Kot pri boksu: vreča te ne bo tepla nazaj. Če imaš lahkega partnerja, ga sesuješ, če pa jih dobiš po nosu, začneš razmišljati. Mislim, da so bile priprave dobre.

... dolgoročnem delu
Ko igralci igrajo dolgo skupaj, lahko stvari izvedejo tudi miže. Naši trenutno kdaj gledajo kot kameleoni.

... Nebojši Joksimoviću kot potencialni okrepitvi
Joksimović se mi zdi izredno dober, igral je pri meni v Krasnodarju. /.../ Izredno ga cenim, gotovo pa to ni igralec, ki zagotavlja 10, 15 točk ne tekmo. V Laškem je bil izreden strelec, v Hemofarmu pa je predolgo igral na položaju organizatorja igre in je izgubil svoje strelske sposobnosti. Sicer pa gre za izredno osebnost, garača, ki pozna naš sistem.

union olimpija salin | Avtor: Saša Despot Saša Despot
... o mladcih na pripravah
Vključil sem Erjona Kastratija, Gezima Morino, z nami trenira tudi Bojan Radulović, od mladih je treba omeniti še Julesa Akoda, 15-letnika, ki je z nami prestal prvi mesec priprav. Te fante pokličemo, da nam pomagajo na treningih, ko imamo kakšno poškodbo. Fantje so zavzeti, potencial je. Ampak potencial ni le motorika, je tudi v glavi. Žal imamo motorične igralce, ki na igrišču ničesar ne vidijo, se ne morejo kosati s stresom ali pa ne trpijo konkurence. Talent ni le del motorike. Kastrati je nedvomno potencial: ima odlične roke, hitre noge, je prodoren, ima perspektivo, a mora pojesti še veliko žgancev.

... Sasuju Salinu
Sasu Salin je igralec pod pogodbo, imel bo takšno vlogo, kot si jo bo izboril. Za "dvojko" je malo nizek. Je sicer zelo borben, a manjkajo mu tehnični elementi obvladovanja žoge in sprejemanje rešitev pri podajah. Salin bo vrgel vsako žogo, ki jo bo dobil, ni ga strah, ima dobro roko. V obrambi je še naiven – neizkušen igralec. Za zdaj je v sistemu kot ostali. Bomo videli, kako bo napredoval.

... Janu Španu
Jana Špana sem želel videti, zelo zavzeto je z nami treniral. Za organizatorja igre je pomembna zlasti minutaža. On je igral v reprezentanci do 20 let, v Olimpiji ni imel minutaže. Za organizatorja ni dobro, da le trenira in sedi. Z njim sem se pogovoril, zaželel sem mu srečo in mu dejal, da ga bom spremljal. Olimpija ne more imeti vseh potencialov. Zgodovina kaže, da je Olimpija črpala iz dobrih slovenskih klubov. Pomembna je vzpostavitev piramide, da je Olimpija sposobna igralcem ponuditi  odskočno desko za Evroligo in NBA. Trenutno je Olimpija v položaju, ko ne more kupiti igralca Laškega ali Krke. Včasih je bilo drugače. Trenutno se klub finančno in organizacijsko postavlja na noge. Fantje delajo zavzeto, tudi na tem, da se vzpostavi takšen sistem. Da lahko ponudi igralcem minutažo in ustrezno pogodbo.

... direktorju Janezu Rajglju
Janez je zaljubljen v košarko. On je človek, ki se usede v avto in se odpelje štiri tisoč kilometrov stran. Je človek, ki je, ko je bila v klubu največja kriza, trkal na vrata sponzorjev in upnikov ter poskušal vsakega prepričati, da malo spusti dolgove. Tudi jaz sem bil eden tistih. In večina jih je spustila. Kar zadeva umazano delo, ga je opravil veliko. Ima filozofijo in pogled na košarko, tudi jaz imam svojega. On je direktor, jaz trener, funkcije so jasne in treba je sodelovati, brez tega ni rezultata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.