Šport > Košarka
13 ogledov

Filipovski: Naj nič ne zadenejo

Sašo Filipovski Olimpija Barcelona Boštjan Tacol
Pred drugim evroligaškim kolom in dvobojem z izjemno močno Sieno smo se pogovarjali s trenerjem Uniona Olimpije Sašem Filipovskim. Ta stavi na obrambo pred tekmo s petkratnim zaporednim italijanskim prvakom.

Kaj menite o Sieni, ki je vaš naslednji tekmec v Evroligi?
Zavedamo se, da ima Siena odlične posameznike. Trener ima sistem, ki je podoben tistemu iz prejšnje sezone, le malo reči je novih. To pomeni, da so igralci uigrani, žoga jim zelo dobro teče v napadu, je pa Siena tudi odlična obrambna ekipa. Igrajo agresivno, odlično delo pa v obrambi opravljajo tudi njihovi centri. Izpostavil bi Shauna Stonerooka. Tu sta tudi izjemna Bo McCalebb in Rimantas Kaukenas, ki sta izredno hitra in borbena. Zelo pomembna bo naša igra v obrambi in kako se nam bo uspelo postaviti po robu njihovi agresivni igri.

Obramba vam zaenkrat še ni stekla.
Funkcionirala vsekakor ni. Pravila so postala nekoliko drugačna. Vsak dotik in igra z roko se piska. Trenutno imajo vsa moštva težave s privajanjem na takšen kriterij. Zaradi tega je na tekmah precej več prostih metov. S tem se čas ustavlja, na dvoboju je več napadov in posledično tudi več košev. Menim, da bomo potrebovali še nekaj časa, da se bodo igralci sprostili in zaigrali tako, kot se od njih pričakuje. Ne glede na to, ali bodo dobivali osebne napake ali ne, je treba hrabro igrati v obrambi.

V zadnjem kolu italijanskega prvenstva je Siena sicer doma izgubila s Caserto.
Menim, da so košarkarji Siene nekoliko podcenjevali Caserto. Ta je praktično celo tekmo igrala consko obrambo in prav neverjetno je, koliko odprtih metov so gostitelji zgrešili na tem dvoboju. V drugem polčasu niso mogli dati koša. Siena bo po tem porazu izjemno motivirana, na nas pa se bo še posebej dobro pripravila. Čaka nas izjemno težka tekma.

Kakšen je načrt za presenečenje?
Načrt je, da pri Sieni zadevajo podobno kot proti Caserti. Se pravi, da nič ne zadenejo. Treba bo odigrati dobro obrambo na njihovih branilcih, v napadu pa ne smemo izgubljati žog zaradi njihove agresivnosti. Iz te so zelo hitro v protinapadih. McCalleb in Kaukenas sta sposobna odigrati tudi ena na dva in ju nič ne moti, če ju krijeta dva igralca. Z lahkoto se prebijeta skozi. Poleg tega imajo tudi centre, ki so odlični strelci. Upam le, da bodo imeli takšen strelski nastop kot na zadnji tekmi.

Na zadnji tekmi lige ABA ni veliko igral Danny Green, ki je bil proti Barceloni prvi strelec Olimpije.
Njegov nastop je vprašljiv zaradi poškodbe. Vsekakor bo odpotoval z nami v Sieno, če bo lahko stopil na parket, pa bomo še videli.

Za dalj časa ste že ostali brez Gorana Jagodnika. Ali pričakujete, da bo vodstvo kluba reagiralo in pripeljalo novega igralca?
Trenutno niti ne vem, kakšna je točno situacija z Jagodnikom. Zaradi njegove odsotnosti smo že na zadnji tekmi z Zagrebom poskušali igrati z Davisom Bertansom na položaju krilnega centra. Poskušamo ga uigrati, da bi nam lahko pomagal na tem položaju. Primankljaj ostrostrelca in izkušenega igralca je zelo velik za to ekipo, a moramo dati vse od sebe, da ga nadomestimo. Zaenkrat ne vemo, ali bo prišlo do drugačnih sprememb.

Ste zadovoljni z začetkom sezone? Imate štiri zmage v prav toliko kolih v ligi ABA.
Te zmage so bile izjemno težko priborjene. Vesel sem, da nam je uspelo priti do njih, a se vsi zavedamo, da bi bilo lahko tudi drugače. Imamo mlado, neizkušeno ekipo, ki potrebuje veliko časa, da se privadi na takšne tekme in si pridobi izkušnje. Za zdaj sem zelo zadovoljen, predvsem pa upam, da se nas bodo v prihodnje izognile poškodbe. Vsak primankljaj igralca, še zlasti izkušenega košarkarja, je veliko breme za preostanek moštva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.