Šport > Košarka
9138 ogledov

Burna razprava glede Dončića: "Se šališ? Luka je številka ena!"

Print Screen Hollins (levo) vztraja, da so vsa moštva, ki niso izbrala Dončića, storila veliko neumnost.
V luči vse boljših predstav Luke Dončića se krepijo kritike na račun Atlante in Sacramenta, ki sta se na naboru liga NBA prostovoljno odrekla aktualnemu MVP-ju Evrolige.

Po mnenju profesionalne košarkarice Chiney Ogwumike so kritike neupravičene, saj Luka Dončić po svojih karakteristikah ne sodi ne v Atlanto ne v Sacramento. Zelo jasno izdelano stališče utemeljuje na dejstvu, da gre za moštvi z najhitrejšim tempom igre v ligi NBA. Ker hitrost in atletske sposobnosti ne sodijo med Dončićeve največje atribute, je bila odločitev povsem razumljiva in upravičena, meni košarkarska analitičarka televizijske mreže ESPN.

"Mislim, da ne bi smela," je na vprašanje, ali bi morala moštva, ki niso izbrala Dončića, obžalovati svojo odločitev, odgovorila Ogwumikejeva. "Luka ima polne roke dela. Privaja se na hitrejšo igro, obenem se prilagaja prehodu v ZDA. Ko na tekmah dosega 19 točk, pet skokov in šest podaj, se moštvom lahko porodijo negativna čustva, toda ne bi smeli zganjati panike zaradi svojega izbora. Veliko moštev želi na naboru izbrati vrhunskega igralca, ki bo rešil franšizo, kot je to storil LeBron James v Clevelandu ali Giannis Antetokounmpo v Milwaukeeju. Dallas je Luki pisan na kožo," je prepričana.

luka dončić rick carlisle Fant od fare Šport Nesebični Dončić za svoj interes ni žrtvoval ekipnega

"Če pogledamo tempo igre, ki ga gojita Atlanta in Sacramento, torej ekipi, ki sta se odpovedali Dončiču, obe igrata zelo hitro. Prvo in drugo moštvo v ligi. To ni Lukova igra. Ne bo te osupnil s hitrostjo ali atletskimi sposobnostmi. On goji metodično igro. Gre za najmlajšega MVP-ja v zgodovini Evrolige, ki je zelo izkušen in profesionalen. Luka potrebuje čas za branje igre. Tako veliko lažje poda Deandreju Jordanu ali drugim strelcem. To mu je pisano na kožo. Ne bi se smeli sekirati. Trae Young in De'Aaron Fox lahko igrata tempo, kakršnega gojita njuni moštvi."

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Njen sogovornik Ryan Hollins, ki Dončića dobro pozna, saj je proti njemu igral v Španiji, se kljub soldini argumentaciji ni dal prepričati. "Se šališ? Luka bi moral biti prvi izbor. To govorim od samega začetka. Igral sem v Španiji istočasno kot on. Gre za ligo, v kateri prevladujejo veščine. V Lukovi igri ni slabosti. Njegov prehod v ligo NBA je bil brezhiben. Današnja igra je naklonjena branilcem. To so igralci, ki ti prinesejo naslov. Luka ima 203 centimetre in lahko igra na položaju organizatorja igre. Lahko preigrava, meče, podaja. Če že moraš najti eno kritiko, potem so to atletske sposobnosti," je odvrnil Hollins in poudaril, da je prihodnost v domeni košarkarjev, ki lahko prehajajo med različnimi igralnimi položaji.

O popolni sintezi Dallasa in Dončića je v nedavnem intervjuju za naš medij spregovoril tudi Boštjan Nachbar, ki prav tako meni, da je 19-letnik s selitvijo v teksaško moštvo zadel žebljico na glavico. "V NBA so pomembni tudi drugi atributi, kot je razumevanje in branje igre, pravilne odločitve in tako naprej. Skozi to se vidi, da se bo dobro znašel. Še enkrat pa poudarjam, da je prišel v dobro ekipo, ki ga potrebuje. V tem pogledu se je vse poklopilo. Če bi igral kje drugje, bi verjetno igral dobro, a morda ne s takšnim učinkom kot v Dallasu," je povedal nekdanji slovenski reprezentant.

Boštjan Nachbar Sramota Šport "Porazno! Če to ne bi bila Slovenija, se ne bi kar pometlo"

V priloženih tabelah so moštva lige NBA razvrščena glede na tempo igre. Na vrhu seznama res prednjačita Sacramento in Atlanta, medtem ko se Dallasu, kot je razvidno, v napadu nikakor ne mudi.

Po % metov v prvih štiri sekundah napada:

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Po % metov v prvih sedmih sekundah napada:

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Komentarjev 2
  • Avatar Milan48
    Milan48 21:13 29.december 2018.

    Kaj v Sloveniji ni junaka, ali znalca, ki bi znal odstraniti, ali še bolje, preprečiti komentarje, kakor je ta od "sarah44"? Stalno se pojavljajo in ne vem čemu služijo. Poleg drugih komentarjev je pač tega treba preskočiti.