Šport > Košarka
24 ogledov

Igra, nevredna četrtfinala: poraz proti Makedoniji!

Slovenija Makedonija dragić gečevski
1/9
Reuters
Že uvrščena Makedonija je Sloveniji zadala še tretji poraz na letošnjem evropskem prvenstvu (59:68). Varovanci selektorja Božidarja Maljkovića so prikazali igro, s katero bi težko prišli v četrtfinale katerega koli turnirja, kaj šele posegli v bitko za odličja. Pred zaključkom drugega dela se bodo Slovenci pomerili še s Finsko, ki je z zmago nad Gruzijo ohranila vse možnosti za napredovanje. Rusi so na večerni tekmi premagali Grke (83:67).

Košarkarji Slovenije so doživeli tretji zaporedni poraz na evropskem prvenstvu, tako da bodo uvrstitev v četrtfinale reševali v ponedeljek ob 14.30 proti Finski. Če je bil prvi poraz proti Rusiji nesrečen, drugi proti Grčiji nekoliko nepričakovan, je bil tokratni proti Makedoniji povsem zaslužen, saj je Slovenija prikazala eno najslabših predstav na evropskih prvenstvih. Nezmožnost premagati 47. reprezentanco z lestvice Fiba postavlja pod vprašaj upravičenost napredovanja med osem najboljših, pa čeprav se bomo v ponedeljek merili z ekipo, ki sploh ni uvrščena med prvih 75 moštev na svetu. V primeru zmage proti Finski bo Slovenija osvojila četrto mesto v skupini F in se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem jutrišnjega dvoboja med Španijo in Francijo.

Za prvi koš na tekmi je Slovenija potrebovala tri minute (7:0), za naslednjih sedem pa Goran Dragić točno 45 sekund (7:7). A žal je bil zvezdnik iz lige NBA edini razpoložen igralec v prvi četrtini, saj je do devete minute sam držal priključek (19:9). Šele ko so se mu v napadu pridružili Uroš Slokar, Jaka Lakovič in Matjaž Smodiš, je Slovenija ujela priključek in v 13. minuti po košu Sama Udriha prvič povedla (22:20).

Žal so varovanci selektorja Božidarja Maljkovića nadaljevanje prvega polčasa znova odigrali medlo, brez prave volje in energije, tako da Bo McCalebbu, Vlatku Ilievskemu in druščini iz Makedonije ni bilo težko vzpostaviti vnovičnega vodstva (37:29) ter oditi na veliki odmor z osmimi točkami prednosti. Slovenija je v prvem polčasu metala manj za tri točke kot na dosedanjih tekmah (2:9), izgubila skok (14:17) in čeprav je Maljković v igro poslal enajst igralcev z izjemo Eda Murića, ni bilo košarkarja, ki bi voz potegnil v drugo smer.

Res je sicer, da je Makedonija najprijetnejše presenečenje turnirja, saj je izgubila le uvodno srečanja proti Črni gori, zdaj pa ima že šest zaporednih zmag, toda tako slabe predstave Slovenije tudi v drugem polčasu ni pričakoval nihče. Slovenski navijači v dvorani Siemens v Vilniusu so morali žal to mučenje spremljati do konca, več sreče so imeli gledalci pred televizijskimi ekrani, ki so enostavno zamenjali kanal.

Za informacijo: Slovenija je zadnjo četrtino sicer dobila s 17:14, a večino košev je dosegla, ko je bil zmagovalec že odločen. Njena igra je bila tako bleda, da so navijači, ki so morali za pot v Litvo ter vstopnice odšteti kar precej denarja, pet minut pred koncem začeli zapuščati svoje sedeže. Rezultat je bil tedaj 61:44, strokovni štab reprezentance z Maljkovićem na čelu pa je lahko v igro poslal tudi mlada Rupnika in Murića.

 

Izjavi po tekmi:

Uroš Slokar: "Makedonci so zasluženo zmagali. Bili so bolj borbeni. Seveda smo si zmago želeli tudi mi, a enostavno po toliko zgrešenih metih in izgubljenih žogah je težko najti kaj pozitivnega. Upam, da nas ta poraz ne bo povsem podrl. Čez dva dni je nova tekma, ki nam trenuto pomeni vse. Igramo v nekem krču, to je povsem druga igra kot smo jo igrali med pripravami."

Edo Murić: "Ne vem, kaj naj rečem. Izgleda, da smo v rahli krizi. Makedonija je zelo dobro moštvo, danes so bili boljši. Nič nam ni šlo. V vsem so bili boljši od nas. Upam, da se nam bo odprlo vsaj v ponedeljek. Čaka nas najpomembnejša tekma tukaj v Litvi."

Eurobasket 2011, 2. del, 2. krog, skupina F (Vilna):

Gruzija : Finska 73:87 (13:22, 20:14, 19:25, 21:26)
Sanikidze 16 točk, Šermadini 13; Koivisto 14, Kotti in Koponen 12

Slovenija : Makedonija 59:68 (16:20, 15:19, 11:15, 17:14)
McCalebb 19, Ilievski 14; G. Dragić 20, Lakovič 9

Grčija : Rusija 67:83 (16:15, 23:27, 18:23, 10:18)
Koufos 15, Zisis 10; Mozgov 19, Šved 15, Kirilenko 13

Komentarjev 5
  • principiumnovum 20:51 10.september 2011.

    Sicer nimam pojma o košarki, ampka se mi zdi, ko sem gledala naše košarkarje, da je ta trener v bistvu naredi en čudež z našimi košarkarji. Na začetku pripravljalnih tekem sem imela občutek, da z naših nič ne bo; sedaj ...prikaži več pa vidim, da so izgubili samo tri tekme. Navdušila sta me Dragiča z borbenostjo ter Begič z igro s hrbtom.

  • magic12 18:55 10.september 2011.

    mislim,da smo mi zaključili z nastopi, tudi če pridemo v četrtfinale, bomo mrknili kolikor smo dolgi in široko, priznam da me je kar malo sram, in začenjam verjeti,da je trener zgrešena investicija...

  • KOŠARKAmanija 17:40 10.september 2011.

    Gremo Slovenija!!! Navijaj z nami: www.facebook.com/KosarkaManija in zadeni nov LED TV Gorenje ter mobilnika Nokia/Samsung!