Šport > Košarka
26 ogledov

Ilievski: "Slovenija ima nekaj prednosti"

Slovenija, Makedonija, Ilievski, Dragić Nik Rovan
Na evropskem košarkarskem prvenstvu v Litvi bi težko našli pripadnika neslovenskega tabora, ki bi tako v dušo poznal našo izbrano vrsto, kot jo makedonski branilec Vlado Ilievski. Njegova ekipa je hit prvenstva, že uvrščena v četrtfinale, v soboto ob 17h pa jo čaka tekma - s Slovenci.

Ste verjeli, da se boste uvrstili v četrtfinale med prvimi?
Seveda je to veliko presenečenje tudi za nas. Športniki sicer vedno ciljamo na najvišja mesta. Menim, da smo si z igro in srčnostjo zaslužili uvrstitev med osem najboljših. To je tudi zadnja priložnost, da ta generacija naredi dober rezultat. To nam je zdaj že uspelo. Lahko smo ponosni nase in celo Makedonijo ter obratno. S tem rezultatom bomo šli v zgodovino.

V čem je vaša moč?
Nepredvidljivost. Smo atipična reprezentanca, ki igra z dvema organizatorjema igre. Jaz sem bolj umirjen, Bo pa je igralec, ki ga tu ne more nihče zaustaviti. Imamo tudi krilne centre in centre, ki lahko mečejo za tri točke, presenetljivo pa je tudi, da izgubimo zelo malo žog. Menim, da najmanj na prvenstvu. Tudi obramba je na vrhunski ravni in ta uspeh smo si zaslužili. Vendar se tu še ne mislimo ustaviti. Poskušali bomo presenetiti tudi proti Sloveniji, čeprav se zavedamo, da sta Slovenija in Rusija dve izbrani vrsti, ki sodita v sam vrh prvenstva.

Slovenijo zelo dobro poznate.
Slovenija ima 12 igralcev. To je velika razlika. Pri tekmecu lahko na igrišče stopijo prav vsi in pomagajo ekipi, pri nas pa je ta rotacija manjša. Nosilci igramo po 35 minut in več. Tudi pri kakovosti se mi zdi, da ima Slovenija nekaj prednosti. Pri njej gre za vrhunske igralce, velikokrat so že igrali na takšnih tekmovanjih in kandidirajo za sam vrh. A poskušali jih bomo zaustaviti. Upam, da bo tudi Slovenija nekoliko zmedena ob naši nenavadni igri.

Si želite kakšnega posebnega tekmeca v četrtfinalu?
V drugi skupini so res le močne reprezentance, morda bi se želel izogniti le Litvi. Ta ima podporo 11 tisoč gledalcev in bi bila po mojem mnenju najzahtevnejša. Ravno zaradi te podpore bi se izognil gostiteljem.

Kako daleč lahko po vašem mnenju pride Slovenija?
Ogledal sem si le njihovo tekmo z Rusijo. Zdi se mi, da fantje še vedno niso našli prave strelske forme. Preprosto nekateri niso imeli svojega dne. Menim, da bo Slovenija v tem drugem delu storila korak naprej. Če se pogleda druga skupina, kjer so Francija, Litva, Španija, Srbija, Turčija in Nemčija, bo morala Slovenija stopiti stopničko višje, če se želi kosati s temi favoriti. Upam, da bo Slovencem uspelo. Vsi vemo, da so tega sposobni in da imajo potrebno kakovost. Verjamem, da bo Božidar Maljković našel pravi recept.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.