Šport > Košarka
18022 ogledov

Jordan po 30 letih: "Ne boste me prepričali, da ni bil kreten!"

michael jordan Epa
Še preden je Michael Jordan postal največji košarkar vseh časov, so mu ogromno preglavic povzročali t.i. "bad boys" iz Detroita.

Rivalstvo med Chicago Bulls in Detroit Pistons ob koncu 80. in začetku 90. let prejšnjega stoletja je bilo eno najbolj zanimivih, pestrih in razburljivih v vsej košarkarski zgodovini. Na eni strani so bili naslova željni Biki pod vodstvom mladega Michaela Jordana, na drugi izkušeni "poredni fantje" iz Detroita, ki jim je poveljeval Isiah Thomas, v svojih vrstah pa so imeli tudi kasnejšega Bika in enega najboljših skakalcev vseh časov Dennisa Rodmana.

michael jordan Magazin Po prvem delu serije se sprašujejo, kaj je narobe z Michaelom Jordanom

Detroit je od leta 1988 do 1990 v končnici kar trikrat zapored izločil Chicago, pri čemer so si Pistonsi pomagali s t.i. "Jordan Rules" oziroma, če prevedemo, pravili za pokrivanje prvega zvezdnika Chicaga, s katerimi so na agresiven in izrazito grob način poskušali zaustaviti praviloma neustavljivega Jordana.

Vse skupaj je na trenutke presegalo okvirje športnega fair-playa, kar je samo še prilivalo olje na ogenj srditemu rivalstvu.

Michael Jordan Zadnji ples Šport Pri Chicago Bulls razočarani, ko so dobili Michaela Jordana

Po treh zaporednih porazih in nakopičenih frustracijah je Jordanu in druščini leta 1991 naposled uspel veliki met, ko so v konferenčnem finalu pometil z večnimi rivali. Pistonsi tega poraza niso mogli sprejeti, zato so še pred zadnjim sodniškim piskom odkorakali z igrišča, ne da bi svojim krvnikom segli v roke. Jordan je tistega leta Chicago vodil do prvega od skupno šestih naslovov v zgodovini franšize.

isiah thomas | Avtor: Epa Epa
Med košarkarji obeh moštev se je v nekaj letih razvilo pravo sovraštvo, ki traja že več kot 30 let. "Sovražil sem jih," je za dokumentarni film The Last Dance, ki v teh dneh ruši vse rekorde gledanosti, povedal največji košarkar vseh časov.

"Sovraštvo je prisotno še danes. Rivalstvo je prešlo na osebni nivo, fizično so nas pretepali," je dodal Air Jordan, ki tudi po treh desetletjih nima najlepšega mnenja o Thomasu (na sliki), glavnemu pobudniku za umazano igro Detroita. "Lahko mi kažete, kar hočete. Ne boste me prepričali, da ni bil kreten," o nekdanjemu rivalu danes pravi 57-letnik. 

Thomas je zaradi slabega odnosa z Jordanom plačal visok davek, saj je kljub temu, da je bil eden izmed najboljših košarkarjev v na svetu, leta 1992 ostal brez mesta v sanjskem moštvu ameriške reprezentance. Neuradno zato, ker naj bi tako zahteval Jordan.

"Dream Team", v katerem so bili poleg Jordana še Magic Johnson, Larry Bird, Scottie Pippen, Cylde Drexler, Charles Barkley, Karl Malone, David Robinson, Patrick Ewing in še nekateri drugi, je tudi brez Thomasa pometel s konkurenco in v Barceloni zlahka osvojil zlato olimpijsko medaljo.

Michael Jordan Ne pozablja Šport "Če bi danes videl Jordana? Verjetno bi ga udaril!"

Tudi Thomas do danes ni prebolel rivalstva z Jordanom. Čeprav med košarkarji prevladuje konsenz, da je Jordan največji igralec vsev časov, Thomas temu vztrajno oporeka. Če se je v preteklosti večkrat nagibal k Wiltu Chamberlainu in Kareemu Abdulu-Jabbarju, je danes velik podpornik LeBrona Jamesa in Kevina Duranta.

"Trenutne generacije se ne spoštuje dovolj. To so superiornejši športniki od moje generacije. V mojih časih je bil Michael Jordan najboljši športnik, kar smo jih kdajkoli videli, a danes je vsaj 10 ali 11 igralcev na njegovem nivoju. Tega takrat ni bilo. Samo poglejte, kaj danes počneta Kevin Durant ali LeBron James! Predstavljajte si, da bi igrala v 80. letih. Kdo bi bil potem najboljši igralec vseh časov?" je dvom v Jordanovo zapuščino nedavno izrazil Thomas, dvakratni prvak lige NBA (1989, 1990) in nekdanji MVP finala (1990).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.