Šport > Košarka
30453 ogledov

Katastrofalne vesti iz Dallasa, Dončiću to ne bo niti malo všeč

Luka Dončić Profimedia
Če gre verjeti govoricam, bo Dallas v kratkem ostal brez enega izmed nosilcev igre.

Po hodnikih severnoameriške košarkarske lige NBA se krepijo govorice, da naj bi moštvo Dallas Mavericks pred iztekom prestopnega roka (10. februarja) prodali bodisi Doriana Finney-Smitha bodisi Jalena Brunsona.  

Oba ameriška košarkarja sta aktualna člana začetne peterke trenerja Jasona Kidda in pomembna akterja podporne zasedbe, ki so jo v Teksasu zgradili okrog prvega zvezdnika Luke Dončića.

Po navedbah dobro obveščenih virov iz zakulisja bi se Dallas z odhodom Brunsona ali Finneyja-Smitha izognil plačilu davka na luksuz, ki bo neizbežen, ko bosta košarkarja ob koncu letošnje sezone vstopila v t.i. "free agency".

Dorian Finney Smith | Avtor: Profimedia Profimedia
Tako Finney-Smith kot Brunson trenutno igrata za relativno malo denarja, pričakuje pa se, da si bosta pred podpisom nove pogodbe poskušala izpogajati zajetno povišico, s čimer bi ekipo pahnila čez prag proračunske omejitve plač ("salary cap").

Finney Smith je leta 2019 z Dallasom sklenil triletno pogodbo v vrednosti 12 milijonov dolarjev, njegova letna plača znaša približno štiri milijone. Brunson, ki ga je Dallas izbral kot 33. v drugem krogu nabora 2018, je takrat podpisal štiriletno pogodbo v vrednosti šest milijonov dolarjev oziroma približno 1,5 milijona na sezono.

Dallas za njuni plači na leto porabi le dobrih 7,5 milijona, že prihodnjo sezono pa bi se lahko ta znesek približal 40 milijonom. Tako Brunson kot Finney Smith se namreč nadejata štiriletne pogodbe v rangu od 75 do 80 milijonov, česar si v Dallasu ne bodo mogli privoščiti.

Jalen Brunson | Avtor: Profimedia Profimedia

"Številni izvršni direktorji v NBA pričakujejo, da bo pred iztekom prestopnega roka prišlo do selitve bodisi Doriana Finney-Smitha bodisi Jalena Brunsona. Dallas bo težko obdržal oba in se izognil plačilu davka na luksuz. Kar zadeva Finney-Smitha, se zanj zanima več ekip, kot so Atlanta, Portland, Indiana, Washington in New Orleans," je za Hoops Hype povedal poznavalec dogajanja na NBA tržnici Michael Scotto.

"Že zdaj so na meji luksuznega davka za prihodnje leto," je pripomnil analitik Yossi Gozlan. "Glede na to, kako dobro igrajo, ne pričakujem, da bodo pristali na plačilo davka na luksuz, razen če bi uspeli pridobiti še kakšnega zvezdnika. Za podaljšanje z obema bi bilo potrebnega kar nekaj finančnega prestrukturiranja, če bi želeli ostati pod mejo. Prepričan sem, da Mavsi spremljajo, kaj se bo z njima dogajalo na trgu," je dodal.

"Slišal sem, da Brunsona občudujejo v Detroitu. Če bi se Dallas uspel dogovoriti za prestop Jeramija Granta, potem ne bi bil presenečen, če bi bil Brunson ali Finney-Smith del tega dogovora. Če se bo Dallas odpovedal kateremu od njiju, bo želel pridobiti nekoga, ki jim bo pomagal zmagati tukaj in zdaj," je pristavil Scotto.

Komentarjev 1
  • suineg7878 12:45 27.januar 2022.

    Finney-Smith je podpovprečen role player. Luka vsem igralcem Dallasa dviguje rating (Powell, Kleber, Bullock, tudi Porzingisu...). Edini poleg Luke, ki si samostojno pripravi prostor za met je Brunson. Samo on in Luka bi morala biti varna v ekipi. Vsi ostali ...prikaži več pa pot pod noge. :)

Sorodne novice