Šport > Košarka
3550 ogledov

Dončić izenačil svoj rekord sezone ob trojnem dvojčku

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so v gosteh premagali Portland s 132:112.

Dallas Mavericks so manj kot 24 ur po visokem porazu pri Golden State Warriors, ko so zaradi zloma kosti v stopalu ostali tudi brez Tima Hardawayja Jr., zaigrali na dvoboju proti Portlandu. Tudi slednji je sicer imel drugi dvoboj v dveh dneh, a košarkarjem za razliko od zasedbe iz Teksasa ni bilo treba potovati. Blazers so namreč še drugič zapored zaigrali pred domačimi gledalci.

Portland je v tej sezoni sicer prikazal precej manj od pričakovanega, z razmerjem 20-27 med zmagami in porazi se je v tekmo podal kot šele 10. ekipa Zahoda. Dallas je peti s 27. zmagami in 21. porazi.

Gostje so odlično odprli dvoboj z dvema ukradenima žogama v obrambi, v napadu pa so uspešno zaključili prve tri akcije in povedli z 8:0. Potem ko je proti Warriors dosegel prvih 13 od 16 točk Dallasa, Luka Dončić tokrat na začetku tekme ni velikokrat pogledal proti košu. V prvih štirih minutah in pol je poizkusil le z enim metom, a ni bil natančen. Njegov učinek v napadu sta uspešno nadomestla Kristaps Porzingis z osmimi točkami in Jalen Brunson s petimi za vodstvo s 16:7.

Slovenski zvezdnik je svoj prvi met iz igre zadel šele slabe tri minute pred koncem četrtine, ko je bil uspešen izza črte za tri točke. Po njegovem naslednjem košu je Dallas povedel že za +17. Portland se je nato malce približal, a je Luka šest sekund pred koncem prvih 12 minut zadel novo trojko, ob tem pa je bil nad njim storjen še prekršek.

Z dodatnim prostim metom je postavil končni izid prve četrtine pri 40:25. Zbral je 10 točk, 2 skoka in 5 asistenc, Porzingis je v svoji statistiki imel 14 točk.

Dončić je po treh minutah in pol druge četrtine z izjemno podajo za hrbtom našel Marquese Chrissa, ki je goste s košem znova popeljal do +17, a so nato Blazers dosegli osem zaporednih točk in se približali na 41:50. Jason Kidd je vzel minuto odmora in po njej na klopi pustil tudi Slovenca. To je bil za Luko šele prvi počitek na tekmi, odigral je prvih 16 minut in pol dvoboja.

Na parket se je vrnil že dve minuti kasneje, sledila je že njegova 9. podaja za trojko Franka Ntilikine. Po košu Francoza je Dallas prišel do takrat najvišje prednosti na tekmi, povedel je za 18 točk. A nadaljevanje je bilo nekoliko slabše, Portland se je približal na sprejemljivih -7, prvi polčas pa se je končal z 68:59 v korist gostov. Dončić v drugi četrtini ni dosegel točke.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Košarkarji iz Oregona so se dokaj hitro na začetku tretje četrtine približali le na pet točk zaostanka, imeli pa so tudi odprt met za tri točke, ki pa jim ga ni uspelo zadeti. Na polovici četrtine je Dallas vodil le še z 78:74.

Luka je prvo točko po prvi četrtini dosegel šele štiri minute pred koncem tretjega dela igre. S črte prostih metov je imel zaporedoma na voljo štiri poizkuse, uspešno je izvedel tri za 83:76. Tri proste mete je nato zadel še Dwight Powell, Kanadčan je kasneje po Dončićevi podaji še zabil, nato pa v obrambi izsilil nešportno osebno napako CJ McColluma. Ko je Luka asistiral še pri dveh trojkah Reggieja Bullocka, se je Dallas hitro vrnil na +18. Četrtina se je končala z izidom 98:81.

Med odmorom je Dončić dobil tehnično napako, nezadovoljen je bil, ker sodniki v zadnjem napadu niso dosodili osebne napake nad njim. Portland je tako imel na voljo prosti met še pred začetkom zadnje četrtine. To je Luka začel na klopi, do trojnega dvojčka sta mu manjkali dve ulovljeni žogi, zbral je 13 točk, 8 skokov in 13 asistenc.

V samo 45 sekundah je Ben McLemore z dvema trojkama Portland pripeljal na 88:98. Na veselje navijačev Dallasa se je nato razigral Brunson, ki je bil udeležen pri vseh desetih točkah gostov v prvih štirih minutah četrtine. Dosegel je sedem točk in podal za trojko Ntilikine, Mavericks so povedli s 108:92.

Dončić se je na parket vrnil malce po polovici četrtine, Dallas je vodil že z razliko 20 točk. Luka je nato zadel svoj prvi met iz igre od zaključka prve četrtine, sledili so še skok in dve izjemni asistenci za 126:104.

Tri minute pred koncem je prišel do šestega trojnega dvojčka v sezoni (15 točk, 10 skokov, 15 podaj), 42. skupno v NBA karieri, pol minute kasneje pa še zadnjič sedel na klop. S 15. podajami je Dončić izenačil svoj najboljši dosežek v sezoni. Vse je že bilo odločeno, končalo se je s 132:112.

Brunson je zbral 20 točk in 11 asistenc, Porzingis je vknjižil še dve točki več, mejo desetih točk pa so presegli tudi Powell (15), Bullock (15), Maxi Kleber (12) in Dorian Finney-Smith (11).

Pri Portlandu, ki je igral brez prvega zvezdnika Damiana Lillarda, je 23 točk dosegel Anfernee Simons, 20 McCollum, 19 Norman Powell in 18 Jusuf Nurkić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice