Šport > Košarka
11135 ogledov

Luka z izjemno predstavo in zmago zasenčil velikega tekmeca

Luka Dončić Profimedia
Dallas še tretjič v sezoni boljši od Memphisa, tokrat s prepričljivih 104:91.

V Dallasu sta se četrtič v sezoni pomerila Memphis in domače moštvo. To je doslej dobilo dva dvoboja, Grizzlies so slavili enkrat, še takrat sta pri košarkarjih iz Teksasa manjkala Luka Dončić in Kristaps Porzingis. Tokrat je šlo za zelo pomemben obračun v lovu na mesta v končnici, saj sta se pomerila tretja in peta ekipa Zahoda, Memphis je v sezoni zbral 32 zmag in 16 porazov, Dallas je slavil na 26 tekmah, dvajsetkrat je izgubil.

V prvih treh minutah in pol sta se med strelce vpisala le največja zvezdnika na obeh straneh. Dončić, ki je zadnjo tekmo končal z bolečim vratom in je v proti Grizlijem zaigral s kineziološkim trakom na bolečem mestu, je dosegel štiri točke, Ja Morant na drugi strani dve. Dallas se je nato odlepil z zaporednima trojkama Doriana Finney-Smitha, ob drugi se je s podajo izkazal Slovenec, in povedel z 11:4.

Gostitelji so v naslednih minutah ohranjali prednost, po treh točkah Dončića, enem zadetem prostem metu in košu s polrazdalje, pa so vodili s +8. Luka je nato s sedmimi doseženimi točkami in že petimi skoki sedel na klop. V času njegove odsotnosti se je razigral Porzingis, ki je že v prvi četrtini zbral tri blokade, v napadu pa je s trojko poskrbel za deset točk razlike. Po novem košu Moranta se je prvih 12 minut sicer končalo z izidom 24:16.

Mavericks so tudi na začetku druge četrtine nadaljevali z dobro obrambo, tekmecu v prvih dveh minutah niso dovolili koša, sami so dosegli sedem točk.

Kasneje so domači izgubili kar nekaj žog v napadu, a je Luka s košem gostujočo klop prisilil v novo minuto odmora pri rezultatu 35:23.

Porzingis je kasneje zbral še četrto in peto blokado, Dončić pa četrto asistenco za polaganje Finney-Smitha in vodstvo s 14. točkami razlike. Do konca četrtine sta ostali le še slabi dve minuti.

Luka je s polovičnim izkupičkom nato s črte prostih metov prišel še do svoje 14. točke, ob zadnjem pisku sirene v prvem polčasu pa je zgrešil met za tri točke. Prav ta element mu je edini delal preglavice, iz štirih poizkusov ni uspel zadeti. Pri enem metu izza črte je v drugi četrtini sicer poslal žogo skoki mrežico, sodniki so sprva koš priznali, a ga po kasnejšem ogledu posnetka razveljavili in Dallasu odvzeli tri točke, saj se je čas za napad v omenjeni akciji že iztekel.

Mavericks so na glavni odmor krenili s prednostjo 48:34, pri tem so dosegli rekord sezone, saj so doslej najmanj točk v prvem polčasu prejeli na tekmi proti Denverju, ko so Nikola Jokić in kolegi v 24 minutah igre dosegli 37 točk. Luka je tokrat v svojo statistiko ob 14 točkah vpisal še sedem skokov in pet asistenc. Porzingis je zbral 8 točk, prav toliko skokov in 5 blokad. Morant je na drugi strani vknjižil 15 točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenec in Latvijec sta odlično odprla tudi tretjo četrtino. Dončić je dosegel prvi koš Dallasa v drugem polčasu, Porzingis pa je po šesti blokadi zadel še trojko. Ko je bil prvič na tekmi izza črte natančen še Ljubljančan, se je na semaforju izpisalo 57:40. Gostujoči trener Taylor Jenkins je po minuti odmora posegel šele po novem košu Dončića, ki je poskrbel za +19.

Na polovici četrtine je bil luka že pri 23 doseženih točkah, nato je sledila še njegova sedma asistenca za zabijanje Dwighta Powella.

Pred odhodom na klop je dodal še dva prosta meta (70:49). Pri tekmecih je bil še naprej razpoložen Morant, ki pa brez prave pomoči soigralcev sprva ni uspel pretirano zmanjšati razlike. A sledil je delni izid 10:2 v korist zasedbe iz Tennesseeja. Pol minute pred koncem četrtine se je na parket vrnil Dončić in nato asistiral za trojko Tima Hardawayja Jr., ki je poskrbel za 77:61. Luka je bil pri 25. točkah, osmih skokih in podajah.

Po dobrih treh minutah zadnje četrtine je Slovenec ukradel žogo in v protinapadu položil žogo v koš in pri tem nasmejal soigralce, ki so pričakovali zabijanje. Tudi sam je vse skupaj pospremil z nasmeškom. Pri košu je sicer že presegel mejo tridesetih doseženih točk. Dallas je vodil s 85:68, sledila je minuta odmora Memphisa.

A ta ni veliko spremenila, Dončić je nadaljeval simultanko, v zadnji četrtini je dosegel 11 od prvih 13 točk Dallasa. Po njegovi trojki so domači znova prišli na +19. Še pred polovico četrtine je nato šesto osebno napako dobil Porzingis in tako predčasno sklenil tekmo.

Latvijčevo vlogo je v napadu uspešno prevzel Jalen Brunson in vodstvo domačih ni bilo nikoli pretirano ogroženo. Luka je tako ma klop sedel že dve minuti pred koncem, do trojnega dvojčka mu je zmanjkala ena podaja. Ob metu 13/25 iz igre (52%) je zbral 37 točk, 11 skokov, 9 asistenc, tri ukradene žoge in blokado. Porzingis je dosegel 15 točk, k temu je dodal 8 skokov in 6 blokad. Mejo desetih točk je presegel še Brunson s 13. točkami.

Veliki tekmec Dončića v boju za prvo peterko Zahoda na prihajajoči All-Star tekmi, Morant je doslej zbral večje število glasov navijačev, ki pa ne odločajo v celoti, je zbral 35 točk, 13 ulovljenih žog in 6 podaj.Izgubil je sicer sedem žog, Dončić dve manj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice