Šport > Košarka
14774 ogledov

Luka do udarca v vrat najboljši strelec, nato pa...

Luka Dončić Profimedia
Dallas je proti Phoenixu nanizal osem zaporednih porazov, tokrat je sledil še deveti. Suns so slavili s 109:101.

Košarkarje Dallasa je manj kot 24 ur po začetku dvoboja s Torontom, ki so ga dobili s 102:98 in prišli še do devete zmage na zadnjih desetih tekmah, čakal še obračun proti najboljši ekipi v ligi NBA.

Phoenix Suns so pred tokratnim srečanjem z Luko Dončićem in njegovimi soigralci odigrali 43 tekem in pri tem doživeli le devet porazov, tri manj kot Golden State Warriors, ki se lahko pohvalijo z drugim najboljšim razmerjem v ligi. Pri Soncih je bil sicer na zadnjih treh tekmah nezaustavljiv Devin Booker, ki je v povprečju dosegal 37.7 točke.

Omenjeni igralec je s trojko tudi odprl dvoboj, Phoenix pa je kasneje povedel s štirimi točkami, a je nato Luka z dvema asistencama našel Maxija Kleberja, ki je zadel trojko, in Kristapsa Porzingisa, ki je zabil za vodstvo z 10:9. Kleber je sicer v vsega štirih minutah in pol sprožil kar šest metov za tri točke, natančen je bil šele v šestem poizkusu.

Dončić je s štirimi zaporednimi točkami nato poskrbel za 17:13, a je Phoenix v vodstvo vrnil Booker, ki je pri 18:17 že dosegel 10 točk. Pri tem izidu je Luka sedel na klop, v času njegove odsotnosti pa sta obe ekipi dosegli le po dve točki.

Na parket se je vrnil dve minuti pred koncem četrtine. Z dvema prostima metoma je najprej poskrbel za +3, v naslednjem napadu pa je zadel še trojko.

Dallas je po prvi 12 minutah vodil s 26:22. Dončić je zbral 11 točk, Booker na drugi strani še eno več.

Na začetku druge četrtine domači tri minute niso uspeli doseči koša, Suns so to izkoristili in se z delnim izidom 6:0 vrnili v vodstvo. Ko je prednost gostov narastla na štiri točke, je Jason Kidd klical minuto odmora, po njej pa je prišlo do novega preobrata.

Tokrat so kar osem točk zaporedoma dosegli Mavericks, Luka je zbral tretjo in četrto podajo pri trojkah Tima Hardawayja Jr. in Porzingisa. Latvijec je med obema uspešnima metoma za tri točke en napad zaključil še z močnim zabijanjem. Pri zaostanku 32:36 so bili tokrat za posvet na klopi na vrsti gostje.

Pred novim kratkim počitkom je Dončić podal še zabijanje Kleberja, njegovi soigralci pa so niz 14:0 dokončali s štirimi zaporednimi točkami Jalena Brunsona (42:32). A tu se je nalet domačih ustavil, na vrsti so bili Suns, ki so se po nizu osmih točk znova približali le na dve točki zaostanka.

Slovenski zvezdnik se je vrnil na parket, sledila je eksplozija. Najprej je uspešno izvedel tri proste mete zaradi prekrška in še tehnične napake Bookerja, nato pa se je slabe tri sekunde pred koncem polčasa prerinil pod koš in zadel. Pri Phoenixu so želeli hitro izvesti zadnji napad, a je Luka prestregel podajo in pred piskom sirene uspel vreči proti obroču. Zadel je trojko za 53:45. V manj kot treh sekundah je tako dosegel 5 točk, skupno je bil pri številki 19. K temu je dodal še štiri skoke in pet asistenc.

Tretjo četrtino je Dončić odprl s podajo za zabijanje Porzingisa, v naslednjem napadu pa je zadel za 59:48. Do polovice četrtine je v napadu dosegel še en koš, z dodatnim prostim metom pa je bil že pri 24-ih doseženih točkah.

Na drugi strani je 10 točk v tretji četrtini zbral Jae Crowder, Suns pa so z delnim izidom 12:2 povedli za točko. Kidd je bil znova prisiljen vzeti minuto odmora.

Nadaljeval se je izenačen boj, Dallas pa je v zaključku četrtine razliko naredil s koši iz drugih akcij, pri skokih v napadu je blestel Dwight Powell. Kanadčan je s košem in dodatnim prostim metom poskrbel za +6, prednost pa je nato na 82:74 sekundo pred koncem tretjega dela igre povišal Brunson. Luka je zaradi udarca že pred tem obsedel na klopi, Dallasovo zdravniško osebje ga je kar močno povilo v zavoje, zdelo se je, da ima težave z vratom.

Še tretjič ista zgodba

Dallas se je v tej sezoni že dvakrat enakovredno meril s Phoenixom, a nato obakrat močno popustil v zadnji četrtini, ko je vajeti igre v svoje roke prevzel Chris Paul. Ta je tokrat četrtino odprl s trojko. Znova razigranemu veteranu je sicer nekaj časa uspešno odgovarjal Brunson.

Luka se je kljub vidnim težavam z vratom na parket vrnil sedem minut in pol pred koncem pri izidu 92:87, vendar je po novi seriji Bookerja še enkrat več povedel Phoenix. Dončić je odgovoril s košem za 97:96, kasneje pa je bil natančen tudi pri dveh točkah zaostanka (99:99). Na semaforju so ostale še tri minute.

Pol minute kasneje so Suns povedli s 102:99, Hardaway mlajši je imel priložnost izenačiti, a je zgrešil odprt met za tri točke, na drugi strani pa je minuto in 49 pred zadnjim piskom sirene za +5 zabil Bismack Biyombo.

Sodniki so minuto pred koncem dosodili prekršek nad Dorianom Finney-Smithom, a po ogledu posnetka spremenili odločitev. Ko je trojko za 107:99 zadel Paul, je bilo vsega konec. Zadnjo četrtino je Phoenix tokrat dobil s 35:19.

Dončić je tekmo sklenil z 28. točkami, imel je še po osem skokov in asistenc, a tudi izgubljenih žog. Brunson je zbral 19 točk, Porzingis pa 18 in 11 ulovljenih žog. Booker je za zmago dosegel 28 točk, Paul pa je dvajsetim točkam dodal še 11 podaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice