Šport > Košarka
6157 ogledov

Luka z dosežkom sezone, natančen tudi v napeti končnici

Luka Dončić Profimedia
Dallas po povsem izenačeni tekmi zabeležil še deveto zmago na zadnjih desetih dvobojih. Tokrat je s 102:98 padel Toronto.

Košarkarji Dallasa so po vrnitivi Luke Dončića dobili osem od devetih tekem, slovenski zvezdnik pa je v tem obdobju v povprečju zbral po 21.8 točke, 10.1 skoka, 9.6 asistence in 1.5 ukradene žoge na tekmo. Ljubljančan sicer ni blestel pri metih, še posebej je bil nenatančen pri poizkusih izza črte za tri točke, a je zasedba iz Teksasa na drugi strani parketa izjemno igrala v obrambi. Mavericks so se v domači dvoboj s Torontom tako podali kot najbolj 'vroča' ekipa lige, na zadnjih 10 tekmah so tako kot Memphis Grizzlies zabeležili razmerje 9-1 v zmagah in porazih.

Tokrat je Dončić zadel svoja prva dva meta na tekmi, po njegovi trojki se je na semaforju izpisal rezultat 11:10. Ekipi sta se v prvi polovici prve četrtine sicer vseskozi menjali v vodstvu. Do prve nekoliko višje prednosti so prišli gostje, ki so povedli z 21:16. Pri tem izidu je Luka, ki je dosegel polovico točk domačih, sedel na klop.

Raptors so razliko ohranjali z uspešnimi skoki v napadu, trikrat so zadeli po ulovljeni žogi pod nasprotnim obročem. Tudi ob zvoku sirene, ko je po svojem zgrešenem metu do skoka prišel OG Anunoby in poskrbel za 31:27.

Po dveh minutah druge četrtine je prednost edinega kanadslega moštva v ligi narastla na +8, trener Dallasa Jason Kidd je zahteval minuto odmora. Po posvetu na klopi je Dončić nanizal šest točk, v obrambi dodal ukradeno žogo, gostitelji pa so se približali na 37:39. Lahko bi tudi povedli, a je Maxi Kleber po podaji Slovenca zgrešil odprt met za tri točke.

Kar ni uspelo Nemcu, je kasneje Dončiću. Ta je dobil skok v obrambi, stekel v protinapad, izmenjal podaji z Jalenom Brunsonom in zadel za vodstvo s 45:44. Dosegel je že 20 točk, k temu je dodal še 7 ulovljenih žog. Kidd mu je v tem trenutku znova namenil počitek.

Luka se je vrnil za zadnje tri minute druge četrtine pri zaostanku dveh točk. Sledili sta njegovi tretja in četrta asistenca, obakrat je bil po podajah uspešen Kristaps Porzingis, nato pa je 50 sekund pred odhodom na glavni odmor tudi postavil rezultat prvega polčasa. Iz težkega položaja je zadel za 55:54. Skupaj z Latvijcem sta zbrala 36 točk (22+14), sam pa je imel v statisko vpisanih še 8 skokov in 4 asistence.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi v tretji četrtini se je nadaljeval izenačen boj. Dončić je s trojko poskrbel za 65:61, štiri točke so bile tudi najvišja prednost domačih do polovice četrtine.

Kanadčani so kasneje izenačili na 67:67, Luka je odgovoril s petimi zaporednimi točkami, niz 7:0 pa je z zabijanjem dokončal Dorian Finney-Smith. Prvi mož na klopi Toronta Nick Nurse je bil prisiljen vzeti minuto odmora, do konca četrtine so ostale še slabe štiri minute in pol. Dončić je bil že pri 30. doseženih točkah, treh manj kot je znašal njegov rekord sezone, 33 točk je sicer pred tokratnim obračunom dosegel trikrat. Kidd ga je znova potegnil na klop.

Počitek slovenskega zvezdnika je tokrat trajal le dve minuti, v igro se je vrnil pri vodstvu 76:70. Hitro je zbral peto podajo in že 11. skok, Dallas pa je povedel z desetimi točkami razlike. Toronto se je približal na -4 z dvema uspešnima metoma za tri točke, a je sekundo pred koncem četrtine trojko iz desnega kota za 83:76 zadel Josh Green.

Raptors so se po petih minutah zadnjega dela igre približali le na dve točki zaostanka, Dončić je odgovoril s trojko, pet minut pred zadnjim piskom sirene pa je asistiral še za tri točke Reggieja Bullocka. Ta je zadel za 93:87.

Po minuti odmora so se košarkarji Toronta znova približali le na -2, Luka je s prostih metov dosegel še 35. in 36. točko (95:91). Z enako mero je odgovoril Fred VanVleet. Isti igralec je nato poskrbel za že 21. menjavo vodstva na tekmi s trojko iz velike oddaljenosti. Toronto je tako povedel s 96:95.

A nato je Dončić po lepem prodoru zadel za točko prednosti, v naslednjem napadu še trojko za 100:96.

Do konca je ostala še natanko minuta časa. Sledil je koš gostov, Dallas pa je zapravil napad. Toronto sta s trojkama poskušala v vodstvo vrniti VanVleet in po skoku v napadu Chris Boucher, a sta bila neuspešna. Odbito žogo je uloviil Finney-Smith, sledila je minuta odmora. 

Po njej je bil storjen prekršek nad Porzingisom, ki je bil 5.6 sekunde pred koncem dvakrat natančen s prostih metov za 102:98. Anunoby je po novi minuti odmora zgrešil met za tri točke, čas se je iztekel.

Dončić je zbral 41 točk (met iz igre 13/24, 4/10 trojke, 11/12 prosti meti), 14 skokov in 7 asistenc. Porzingis je k zmagi dodal 18 točk, Tim Hardaway Jr. 16. Pri Torontu je 20 točk dosegel Pascal Siakam, 19 Anunoby, 18 pa VanVleet (12 podaj).

Komentarjev 1
  • sam1 07:25 20.januar 2022.

    Če sestavimo vse te presežke,ki jih vržete ven ob vsaki tekmi Luke Dončiča,dobimo občutek,da košarko v ligi NBA igra Luka Dončič,potem pa ostali.....

Sorodne novice