Šport > Košarka
7392 ogledov

Luka po trojnem dvojčku zašepal, nato ukradel pomebno žogo

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so si prigarali zmago proti moštvu Oklahoma City. Slavili so z dvema točkama razlike.

Dallas Mavericks so trenutno druga najbolj vroča ekipa lige, na zadnjih desetih tekmah so Luka Dončić in soigralci prišli do osmih zmag. Edini z boljšim razmerjem na zadnjih desetih dvobojih so košarkarji Memphisa, ki so v tem obdobju zabeležili devet uspešnih tekem in en poraz, slednjega so doživeli prav proti Dallasu. Ta se je tokrat pred domačimi gledalci pomeril z moštvom Oklahoma City Thunder, ki je v zahodni konferenci zasedalo predzadnje mesto z razmerjem 14-28 v zmagah in porazih.

Domači so dobro odprli tekmo, v napadu je Kristaps Porzingis dosegel prvih sedem točk za gostitelje, slovenski zvezdnik pa je v uvodnih minutah tokrat blestel v obrambi. Zbral je ukradeno žogo in kar tri blokade. Mavericks so povedli s 14:6. 

Luka je svojo peto in šesto točko dosegel s črte prostih metov, a so se nato gostje s petimi zaporednimi točkami na polovici četrtine približali le na dve točki zaostanka. Kasneje je s košem od table poskrbel za 21:16, nato pa prvič sedel na klop. V svoji statistiki je že imel 8 točk, ter po tri skoke, asistence in blokade.

Dallas je z dobro obrambo do konca četrtine še povečal prednost, za največjo pa je z enim zadetim prostim metom poskrbel Dončić. Po dveh točkah Luguentza Dorta na drugi strani se je prvih 12 minut sicer končalo s 33:24.

Luka bi lahko na začetku druge četrtine zbral kar štiri asistence, a njegovi soigralci po Slovenčevih podajah niso zadeli odprtih metov, na začetku četrtine so zadeli le enega od šestih poizkusov iz igre. Tekmec se je tako uspel približati na pet točk zaostanka. Obe ekipi sta težko prihajali do košev, do polovice četrtine je Dallas dosegel le šest točk, Oklahoma City pa dve več (39:32).

Gostje so se slabe štiri minute pred koncem polčasa približali le na točko zaostanka. To jim je uspelo s serijo šestih zaporednih točk, štiri od teh so dosegli s prostih metov. Pri izidu 41:40 se je na parket vrnil tudi Dončić, ki je pred tem dobil približno tri minute počitka. Takoj je sledila njegova peta asistenca, Dorian Finney-Smith je zadel met za tri točke.

Luka je dve minuti pred odhodom na glavni odmor s prostima metoma poskrbel za +9, v naslednji napadalni akciji pa podal za uspešno zabijanje Dwigta Powella. Izid prvega polčasa je kasneje postavil Fiiney-Smith, ki je pod košem zadel za 53:42. S tem so Mavericks ponovili najvišjo prednost na tekmi. Dončić je do polovice dvoboja v svojo statistiko vpisal 11 točk, štiri skoke in šest asistenc, v rubriki izgubljene žoge pa se je nahajala ničla.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Domači so na začetku tretje četrtine ohranjali priigrano vodstvo. Dončiću sicer še vedno ni stekel met iz igre, a ob prodorih pod koš je prihajal do prostih metov, na začetku drugega polčasa je zadel še osmi in deveti met iz desetih poizkusov s črte prostih metov. Ob tem se je hitro bližal tudi trojnemu dvojčku, bil je pri sedmih ulovljenih žogah in osmih podajah.

Ko je Dallasu stekel še met za tri točke, je prednost hitro narastla. Porzingis je s tretjo blokado v tem elementu ujel Dončića, nato pa na drugi strani parketa še pred polovico četrtine zadel za 67:48. Luka je bil v teh trenutkih kljub visoki prednosti precej jezen nase, saj je zgrešil polaganje, uspešnost njegovega meta iz igre je padla na 16,7 odstoka (2/12, 0/5 trojke).

Dončić je znova dobil triminutni počitek, v tem času pa se je prednost domačih s 15 točk stopila le na štiri. Pri izidu 72:70 je na trojki za svojo deseto asistenco našel Treyja Burka, povsem v zaključku četrine pa je s prostima metoma poskrbel za 77:72. Od trojnega dvojčka ga je ločila le ena podaja, kar 11 od svojih 15 točk pa je dosegel s prostih metov.

Svoj tretji met iz igre je Ljubljančan zadel na začetku zadnje četrtine, na semaforju pa se je izpisal rezultat 80:72. Na polovici četrtine je Luka že prišel do svojega 41. trojnega dvojčka v karieri, vsi ostali igralci Dallasa so jih v zgodovini franšize zbrali 40. 

Košarkarji iz Oklahome se niso predajali, štiri minute pred zadnjim piskom sirene pa so preko svojega prvega zvezdnika Shaija Gilgeous-Alexandra prišli na 91:94. Po minuti odmora je Tim Hardaway Jr. zadel trojko. Ob prednosti šestih točk je Luka po kontaktu z Dortom znova zašepal zaradi težav z gležnjem, a se je po odmoru vrnil na parket.

Pol minute pred koncem je Gilgeous-Alexander svojo ekipo približal na -2. Sledil je prektšek nad Hardawayjem Jr., ki je bil polovično uspešen s črte prostih metov. Pri izidu 100:97 je ostalo še 20 sekund.

Po minuti odmora je Luka poskrbel za ključno potezo tekme. Najprej je ukradel žogo, nato pa čez polovico igrišča podal za koš Josha Greena. Gilgeous-Alexander je odgovoril s hitrim košem, Jalen Brunson pa z dvema prostima metoma. A tudi tu še ni bilo povsem konec. Sledila je trojka Tyja Jeroma za zaostanek Oklahome s 102:104, nad Greenom pa je bil storjen prekršek 2.9 sekunde pred koncem.

Avstralec je zgrešil oba prosta meta, gostje pa so po ulovljeni žogi klicali minuto odmora. A tudi tokrat so se zapletli pri podaji iz avta in doamči gledalci so se lahko veselili zmage.

Dončić je kljub slabemu metu iz igre (4/17, 0/6 trojke) dosegel 20 točk, proste mete je izvajal 12/14. Zbral je še 11 skokov, 12 podaj ter po tri ukradene žoge in blokade. Finney-Smith je k zmagi dodal 17 točk, Brunson 14. Gilgeous-Alexander (34) in Dort (18) sta bila edina košarkarja Oklahome, ki sta presegla mejo desetih točk.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice