Šport > Košarka
8066 ogledov

Dobili so 11 tekem zapored, nato je v mesto prišel Luka

Luka Dončić Profimedia
Dallas je prekinil najuspešnejši niz v zgodovini franšize iz Memphisa. Mavericks so Grizlije premagali s 112:85.

Dallas Mavericks so se v gosteh pomerili z najbolj vročo ekipo lige, Memphis je pred tokratnim dvobojem nanizal  kar 11 zaporednih zmag. Z uspešnim nizom so se Grizliji povzpeli na tretje mesto zahodne konference, Mavericks so se v dvoboj podali kot peta ekipa Zahoda. Ameriški mediji so dvoboj napovedovali kot obračun med Luko Dončićem in Ja Morantom, slednji je Slovenca v zadnjem času prehitel po številu glasov za All-Star tekmo in se mu za razliko od Slovenca tako obeta začetna peterka.

Gostje so se hitro znašli v zaostanku, prvih pet točk na tekmi so dosegli domači, Dallas je žogo skozi mrežico prvič poslal skoraj po treh minutah igre. Dve minuti kasneje so košarkarji iz Tennesseeja povedli s 14:6.

Nato se je razigral slovenski zvezdnik. Najprej je dosegel koš iz 'rakete', sledili sta dve asistenci, ki ju je izkoristil Dwight Powell, uspešen niz pa je Dončić dokončal s košem ob osebni napaki, natančno je izvedel tudi prosti met za 16:18.

A sledili sta dve napaki, Luka je v prvih devetih minutah izgubil kar štiri žoge, gostitelji pa so znova pobegnili. Po trojki Moranta so prišli celo do najvišjega vodstva pri 25:16. Pri tem izidu je prvi mož Dallasa sedel na klop.

S petimi zaporednimi točkami Marquesa Chrissa,  ki še vedno igra z desetdnevnimi pogodbami, so se Mavericks uspeli približati, četrtina pa se je kasneje končala z rezultatom 29:25. Dončić je zbral 7 točk, 2 skoka in 3 asistence, Morant 9 točk ter po dve ulovljeni žogi in podaji.

Začetek druge četrtine je pripadel Dallasu, predvsem po zaslugi Tima Hardawayja Jr., ki je zbral 8 točk, pa je sledilo izenačenje na 37:37. V naslednjih minutah so domači ostajali korak pred tekmeci, to pa se je spremenilo tri minute pred koncem prvega polčasa, ko je za prvo vodstvo košarkarjev iz Teksasa na tekmi poskrbel Jalen Brunson.

A zaključek druge četrtine so znova boljše odigrali domači. Tri sekunde pred odhodom na glavni odmor je Morant prodrl pod koš, zadel in izsilil prekršek. Z dodatnim prostim metom je poskrbel za 55:50. Do polovice tekme je zbral 15 točk. Na drugi strani je Dončić ob metu iz igre 4/12 (0/4 za tri točke) v svojo statistiko vpisal 9 točk, 5 skokov in 6 asistenc.

Ja Morant, Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Memphis je v tretji četrtini že vodil za +8, nato je Luka iz obrata zadel za šest točk zaostanka, sledil je njegov skok v obrambi in podaja čez celotno igrišče za koš Doriana Finney-Smitha. Že v naslednjem napadu je slovenski zvezdnik zbral svojo osmo asistenco, pri metu za tri točke je bil uspešen Maxi Kleber. Ko je Luka dokončal niz 9:0 za Dallas, so Mavericks povedli s 63:62. Kmalu za tem je Slovenec sedel na klop (14 točk, 9 skokov, 9 asistenc).

Njegovi soigralci so uspešno nadaljevali nalet, tri minute in pol pred koncem četrtine so domači klicali minuto odmora pri zaostanku 66:71. Dončić se je vrnil še pred koncem četrtine, dobro minuto pred piskom sirene je zadel ob prekršku in z dodatnim prostim metom svojo ekipo popeljal do +9.

Tudi zadnji koš v četrtini je bil Slovenčev, 15 sekund do konca tretjih 12 minut je bil natančen za 84:73.

Po dveh minutah v zadnji četrtini je prednost gostov že narastla na +18. Prve štiri točke je zadel Dončić, nato je trojko iz desnega kota dodal še Hardaway Jr. Sledila je minuta odmora domačih.

Nič ni pomagalo. Dve sekundi čez polovico četrtino je Luka z izjemno podajo za hrbtom do Powella prišel do trojnega dvojčka (27 točk, 12 skokov, 10 asistenc). Dončić je po tej potezi sedel na klop pri vodstvu 99:79.

Domači so vdajo podpisali že štiri minute in pol pred koncem, ko so na igrišče že stopili rezervisti. Nobene potrebe ni bilo tudi za vrnitev Dončića na parket, ki je tako ostal pri zgoraj omenjenih številkah. Njegov met iz igre je bil na koncu 54,5-odstoten (12/22), na cedilu ga je sicer pustil met za tri točke (0/6). Izgubil je šest žog, le dve od prve četrtine dalje.

Dallas je na koncu zmagal s kar 112:85, tekmecu so gostje v drugem polčasu dovolili le 30 točk, sami so jih dosegli 62. 

Poleg Dončića je pri zasedbi iz Teksasa še kar šest igralcev doseglo ali preseglo mejo desetih točk: Hardaway Jr. (16), Brunson (15, 9 asistenc in zanj rekordnih 5 ukradenih žog), Chriss (15), Finney-Smith (13), Powell (13) in Reggie Bullock (10).

Morant je zbral 19 točk, pet ulovljenih žog in 8 podaj, prav tako je imel tudi osem izgubljenih žog. Desmond Bane je dosegel 18 točk, Kyle Anderson 12.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice