Šport > Košarka
27898 ogledov

Velikanska zaušnica Porzingisu: "Dončić potrebuje ..."

Luka Dončić Profimedia
Trener Dallasa je potegnil vzporednico med Lukom Dončićem in velikim Michaelom Jordanom.

Trener teksaške franšise Jason Kidd pričakuje, da bo njegov prvi zvezdnik Luka Dončić v prihodnosti osvojil več naslovov NBA prvaka, pri čemer se je oprl na primer največjega košarkarja vseh časov Michaela Jordana.

Jordan je s čikaškimi biki osvojili šest šampionskih prstanov (1991-1993, 1996-1998), vendar je potreboval kar nekaj let, da se je s soigralci povzpel na košarkarski tron.

Pri tem mu je bil v veliko pomoč Scottie Pippen, ki je tako kot Jordan odigral ključno vlogo pri uspehih Chicaga, vendar za svoj doprinos nikoli ni bil dobil zasluženega priznanja.

Scottie Pippen in Michael Jordan | Avtor: Profimedia Profimedia

Jordan se je že v krstni sezoni (1984/1985) uveljavil kot eden najboljših košarkarjev v ligi, vendar je ekipa šele s prihodom Pippena tri leta kasneje pričela mešasti štrene najboljšim moštvom vzhodne konference.

Chicagu so največ težav povzročali "poredni fantje" iz Detroita, ki so bili v končnici zanje usodni v letih 1988, 1989 in 1990. Po treh zaporednih porazih so biki leta 1991 v finalu Vzhoda pometli z veliki rivali in se nato tako rekoč sprehodili do prvega naslova NBA prvaka.

Dončić potrebuje "Pippena"

Jason Kidd Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia
Jason Kidd je Dončićev trenutni položaj v Dallasu primerjal s tistim, v katerem se je sredi 80. let prejšnjega stoletja v Chicagu znašel Jordan. Ta je poskušal v prvih letih kariere vse postoriti sam, s prihodom Pippena pa je dobil vrhunskega pomočnika, kar je bilo ključnega pomena za dolgoročni uspeh moštva. 

Kidd ob tem opozarja, da bo tudi Dončić za izpolnitev visokih kariernih ciljev potreboval svojega "Pippena". "Samo poglejte Michaela Jordana. Ko je bil še mlad, je poskušal sam premagati Detroit Pistons, vendar mu ni uspelo. Nato je dobil pomagača (Scottie Pippen, op. a.) in vse je postalo bolj enostavno. Ko najboljši igralci poenostavijo stvari, takrat postane zabavno. To se vidi tudi pri Luki," je po porazu proti Phoenix Suns dejal ameriški košarkarski strateg.

Ob tem ne moremo mimo dejstva, da je Kidd s svojimi besedami razvrednotil Kristapsa Porzingisa. Latvijski center, nekdanji All-Star (2018), se je Mavericksom pridružil kot velika zvezdniška okrepitev, vendar v dveh sezonah ni zadostil visokim pričakovanjem.

Veliko so k temu pripomogle nenehne poškodbe, delno pa je bil njegov "neuspeh" posledica specifične napadalne strategije nekdanjega trenerja Ricka Carlisla. S prihodom Kidda, ki je poskrbel za več kroženja žoge, so se začele stvari obračati na bolje, vendar tudi aktualni trener meni, da Dallas še vedno ni našel manjkajočega koščka mozaika.

porzingis | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice