Šport > Košarka
31841 ogledov

Ameriški mediji so se spet spravili nad Dončića

Luka Dončić Russell Westbrook Epa
Luka Dončić je bil deležen enake kritike, kot leti na račun zvezdnika Los Angeles Lakers, Russella Westbrooka..

Luka Dončić je že pri vsega 22 letih eden najboljših igralcev na svetu. Je najmlajši igralec v zgodovini, ki je bil dve leti zapored izbran v prvo peterko lige, prav tako pa so pogoste primerjave z LeBronom Jamesom zaradi njegove višine in hkrati sposobnosti organiziranja napadov. Je komaj na začetku kariere, katero bi lahko zaznamovali številni nazivi MVP in osvojeni šampionski prstani.

A hkrati po mnenju vsaj enega ameriškega novinarskega kolega močno spominja na še enega košarkarja lige NBA. Košarkarja, ki je osvojil naziv MVP, igral v finalu lige ter rekordne štiri sezone zapored povprečno na tekmo beležil trojni dvojček. Košarkarja, ki mu na njegovem vrhuncu ni bilo enakega po hitrosti, agresivnosti in atletskih sposobnostih.

A tudi košarkarja, ki se je v zadnjem času znašel pod plazom kritik. Russell Westbrook je nedvomno izjemen košarkarski talent, ki pa v zadnjih sezonah kljub odlični osebni statistki velja za pravo bolezen svojih NBA ekip. Situacija je prišla celo tako daleč, da ga glavni trener ekipe Los Angeles Lakers Frank Vogel v ključnih trenutkih tekem sploh ne želi na parketu.

Luka Dončić Russell Westbrook | Avtor: Profimedia Profimedia

Če izvzamemo dejstvo, da je vedno igral zgolj za svojo statistiko in ne za ekipo, kar se zaenkrat Luki niti slučajno ne more očitati, je tu predvsem en element, zaradi katerega je "Russ" v zadnjih časih bolj v škodo svojim ekipam. To so izgubljene žoge.

Westbrook namreč povprečno na tekmo beleži kar 4,2 izgubljene žoge in je drugi najslabši igralec v ligi v tem elementu. V izgubljenih žogah zaostaja le za enim košarkarjem...

Našim Luko Dončićem. Naj nam bo njegova igra še tako ljuba, si resnično moramo priznati, da Luka prevelikokrat po nepotrebnem izgublja žoge. V letošnji sezoni namreč dosega rekordno slabo številko, saj povprečno izgubi kar 4,6 žog na tekmo, na zadnji tekmi proti Phoenix Suns, ko so Mavericki celotno tekmo vodili in vse zapravili v zadnji četrtini, pa je Luka izgubil kar 8 žog! A to sploh ni bil njegov najslabši večer, saj jih je letos že na treh tekmah izgubil kar devet.

In prav tu vidi ameriški novinar Duane Rankin iz USA Today glavno povezavo z Westbrookom, ki je prav tako skozi lep del svoje kariere veljal za stroj za zbiranje trojnih dvojčkov, a je hkrati beležil tudi več kot 4 izgubljene žoge na tekmo.

Prav na tej številki je trenutno Luka, ki skozi kariero drži povprečje 4 izgubljenih žog na tekmo, medtem ko je Westbrookova številka le za desetinko višja, kljub temu da je tekom svoje kariere imel tudi že tekme z 11 izgubljenimi žogami.

Luka Dončić Ob izteku časa Šport O tej akciji govori ves svet: Luka v zadnjih treh sekundah do petih norih točk!

Rankin med Luko in Russom vidi še nekaj povezav. Oba naj bi izgubljala žoge predvsem zaradi odločitev v zadnji sekundi, ki potem tudi pomenijo priložnost za protinapad nasprotnikov. Suns so tako proti Dallasu kaznovali 19 izgubljenih žog Maverickov s kar 31 točkami, od tega je bil za skoraj polovico izgubljenih žog odgovoren prav Luka.

Luka naj bi bil po Rankinovem mnenju prav tako škodljiv za ekipo, kot je to zadnja leta Westbrook, a si ljudje tega ne priznajo predvsem iz razloga, da je Russ igral z nekaterimi najboljšimi košarkarji na svetu in hkrati zaviral in uničeval njihovo igro, medtem ko Luka z izjemo ostarelega Dirka Nowitzkega ni imel nobenega takšnega soigralca.

Luka Dončić Russell Westbrook | Avtor: Profimedia Profimedia

Westbrook naj bi se znašel pod večjim udarom kritik le zato, ker so zaradi njega tekom svojih karier trpeli igralci, kot so Kevin Durant, James Harden, Bradley Beal, Anthony Davis in James.

Rankin za konec še prizna, da je Luka na dobri poti, da prav tako, kot bo to postal Westbrook, tudi sam postane igralec, ki bo sprejet v Hišo slavnih, a da bo prav tako kot Russ tudi sam imel črno piko v svoji karieri.

Seveda številke ne lažejo in Luka trenutno res po nepotrebnem zapravi preveč žog, a za razliko od Westbrooka, ki je vedno igral le zase in svojo statistiko, nikakor ne moremo kaj podobnega reči za Luko. Dončić namreč žoge izgublja predvsem na račun svoje še vedno otroške razigranosti in ga niti slučajno ne moremo vreči v isti koš z Westbrookom, pa čeprav so si številke zelo podobne. Luka bo namreč slej kot prej dozorel in na ta način se bo zmanjšalo tudi število izgubljenih žog, primerjave z Russom pa bodo potihnile.

Luka Dončić Trener Dallasa Šport Velikanska zaušnica Porzingisu: "Dončić potrebuje ..." Luka Dončić Težave Šport Dončić o poškodbi vratu: Vse skupaj precej boli, bilo je blizu hrbtenice
Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 08:53 23.januar 2022.

    Večina Lukinih izgubljenih žog gre na račun atraktivnih podaj, ki jih njegovi soigralci niso sposobni sprejeti..

Sorodne novice