Šport > Košarka
32335 ogledov

Kidd zelo zaskrbljen zaradi Dončića: "Tako ne bo več šlo"

Luka Dončić Profimedia
Če bo šlo tako naprej, bo slovenski košarkar pregorel še pred koncem leta.

Trener teksaške ekipe Jason Kidd je po drugem zaporednem porazu njegovega moštva Dallas Mavericks izrazil skrb zaradi preobremenjenoti prvega zvezdnika Luke Dončića.

Dončićev "usage rate", statistična prvina, ki razkriva, koliko posesti porabi igralec v času, ki ga preživi na parketu, znaša kar 37,9 odstotka, kar je največ med vsemi NBA zvezdniki.

Večji "usage rate" od slovenskega košarkarja imata samo Duane Washington Jr. (40%) in Jader Springer (40%), a je pri tem treba poudariti, da sta omenjena igralca doslej na parketu prebila devet oziroma štiri minute. Dončić? 405!

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Dallas je po porazu proti Orlando Magic moral priznati premoč še Washington Wizards. To je bil drugi zaporedni poraz proti na papirju šibkejšemu moštvu. Dončić je odigral 39 minut in zabeležil 22 točk (8/21 met iz igre, 3/8 za tri točke, 3/9 prosti meti), devet skokov in šest podaj, oddal pa je kar pet žog.

Luka Dončić NBA Šport Od slabega na slabše za Dončića in Dallas

"Pri nekaterih posestih bomo Luki morali pomagati v obrambi, ker počne toliko stvari v napadu," je prepričan Kidd. "Poiskati moramo pravo ravnovesje, v kakšni meri bo sodeloval v obrambi, da nam bo to pomagalo do zmage. Njegov 'usage rate' je tako visok, da prihaja do situacij, ko ne sodeluje v obrambi. Se zgodi. Tudi meni se je."

"Za nami je šele enajst tekem rednega dela, tako da bomo že našli pravi način. Najpomembnejša bo vzpostavitev razumevanja, kdo mu bo pomagal in kdo bo dosledno opravljal vlogo drugega, tretjega, četrtega igralca. Imamo več igralcev, ki bodo morali sodelovati. Trenutno imamo enega ali dva, ki dobro sodelujeta, potem pa ponikneta in na sceno stopita druga dva. Na tem področju potrebujemo več doslednosti."

Jason Kidd | Avtor: Profimedia Profimedia

Če se bo trenutni trend nadaljeval, bo Dončiću do božiča zmanjkalo sape, posledice pa bi bile lahko katastrofalne. "Verjamemo, da je tudi on samo človek. Ko si neprestano tarča v obrambi, obenem pa moraš postoriti vse v napadu, se bo to začelo poznati po 25 tekmah. Vsi bodo rekli, da ima šele 23 let, toda tudi on je samo človek. Druga stran tega je, da veliko pada, in o tem se bova še pogovorila. Poskušali ga bomo zadržati stran od tal. Parket je še vedno neporažen. Pojavljati se bodo začele modrice. Zaradi udarcev te težave še hitreje dohitijo. Ne gre samo za fizične udarce med igralci, ampak parket. Parket vedno zmaga, vedno bo ostal trd in to se ne bo spremenilo. Zato je na nas, da poiščemo način, kako ga obdržati na nogah," je sklenil Kidd.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice