Šport > Košarka
5036 ogledov

Niza je konec, Dončić razočaran zapustil parket

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so nepričakovano morali priznati premoč eni najslabših moštev lige. Orlando je slavil s 94:87.

Zasedba iz Teksasa je na gostovanju v Orlandu lovila svojo peto zaporedno zmago, dvoboj z najslabšo ekipo vzhodne konference (2-9 v zmagah in porazih) pa je začelo nekoliko prej od predvidenega urnika, saj Floridi grozi orkan Nicole. Moštvo Luke Dončića si je tako za cilj najbrž zastavilo zmago, nato pa hiter polet v vremensko bolj prijazno okolje. Že danes Mavericks sicer čaka tekma z Washingtonom.

Uvodne minute v Orlandu so minile v izenačenem boju, večkrat pa se je v vodstvu znašlo domače moštvo. A to se je spremenilo s tretjim košem Dončića iz igre, ko je zadel za 12:10, trener gostiteljev Jamahl Mosley pa je zahteval minuto odmora. V prvih štirih minutah je Luka imel na svojem računu že tudi tri dobre obrambne poteze - dve blokadi in ukradeno žogo. 

Kasneje je Magic že povedel za pet točk, a so se izbranci Jasona Kidda najprej približali s trojko Doriana Finney-Smitha, za hrbtom mu je lopo podal Dončić, nato pa je po protinapadu izenačil v zadnjem času vse boljši Josh Green.

Ko je slovenski zvezdnik ob prekršku dosegel koš in nato zadel še dodatni prosti met, so se Mavericks znova vrnili v vodstvo. To se je še povečalo po tretji Dončićevi asistenci, trojko je zadel Tim Hardaway Jr. in postavil izid prve četrtine pri 28:24. Orlando je v prvih 12 minutah izgubil kar osem žog, Dallas nobene.

V prvih dveh minutah druge četrtine, Luka jo je začel na klopi, so domači napravili še dve napaki, Mavs so to izkoristili in povedli z razliko desetih točk (34:24).

Po novem 'timeoutu' so košarkarji s Floride zaigrali kot prerojeni in se z delnim izidom 9:1 povsem približali Dallasu, na polovici četrine se je tako Dončić na parket vrnil pri vodstvu 40:38. Njegovo vlogo v napadu je sicer odlično opravljal Spencer Dinwiddie, ki je bil tri minute pred koncem prvega polčasa že pri 16. doseženih točkah.

Luka je prvi dve v drugi četrtini dosegel s prostih metov in poskrbel za +5, nato je dodal še trojko, na metu izza črte pa je nato našel še Maxija Kleberja. Prednost se je tako povzpela na devet točk, a so jo domači v zadnji četrtini prepolovili, na drugi strani pa je Green zgrešil oba prosta meta. Na glavni odmor se je tako odšlo z rezultatom 54:50. Dončić je vknjižil 17 točk, dve ulovljeni žogi, 4 podaje ter po dve blokadi in ukradeni žogi.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na prvi koš v drugem polčasu je bilo potrebno čakati več kot dve minuti, nato je po Slovenčevi podaji trojko zadel Finney-Smith. Dončić je bil tokrat sicer precej nenatančen pri metih iz igre, do polovice četrtine je v svojo statistiko dodal le še en zadeti prosti met, iz igre pa je zadel le 7 od 21 poizkusov.

Vseeno je slabe štiri minute in pol pred koncem četrtine s svojo 21. in 22. točko Dallas popeljal do 67:61. A domači niso popuščali, nekajkrat so se približali le na dve točki zaostanka, nato pa so 15 sekund pred koncem četrtine tudi povedli. Vendar so Mavericks uspešno izpeljali zadnji napad, Kleber je zadel za 74:73.

Zadnjih 12 minut je Luka tradicionalno začel na klopi. Ob njegovi odsotnosti je bil v napadu še naprej uspešen Dinwiddie, ki je že po minuti in pol prišel do dosežka sezone s 25. točkami. A domači so bili Dallasu vseskozi za petami, tik po polovici četrtine pa je Terrence Ross Orlando vrnil v vodstvo pri 84:83. Ob tem izidu se je na parket vrnil Dončić.

V prvem napadu je zgrešil oba prosta meta, nato je bil neuspešen še pri metu iz igre. Orlando je to izkoristil za prednost 89:83. Prednost domačih je narastla na +7 pred zadnjimi tremi minutami, ko se je Kidd 'spomnil' na minuto odmora.

Dinwiddie je zadel dva prosta meta, a je je uspešno odgovoril Franz Wagner. Sodniki so ob prodoru na koš 'spregledali' še en prekršek nad Dončićem, v obrambi pa so mu ga hitro dosodili. Pred tokratnim dvobojem je Slovenec sicer v povprečju metal 11.7 prostih metov na tekmo, tokrat jih je dobil na voljo le sedem. Wagner je na začetku zadnje minute s prostima metoma domače popeljal do 94:85. Dvoboj je bil odločen.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia


Končal se je tudi niz Dončićevih devetih tekem z več kot 30. doseženimi točkami. Ob metu 9/29 (2/11 trojke, 4/7 prosti meti) je zbral 24 točk, temu pa dodal še po šest skokov in podaj, tri ukradene žoge in dve blokadi. Izgubil ni niti ene žoge, Dallas pa le štiri v primerjavi z 18. Orlanda. A košarkarji slednjega so ob precej boljšem metu (49.3% - 37.6%) pobrali 20 skokov več kot tekmeci.

Dinwiddie je dosegel 29 točk, nihče od preostalih članov Dallasa ni zmogel več kot osem točk. Pri Orlandu, ki je nastopil tudi brez prvega izbora na naboru in najboljšega strelca Paolo Banchera, je Wagner vknjižil 22 točk, Wendell Carter Jr., sovrstnik Dončića na draftu 2018, pa 13 točk in 12 skokov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice