Šport > Košarka
6605 ogledov

Pogrom nad NBA zvezdnikom! Javnost ogorčena, zdaj se mu je odpovedal celo...

Kyrie Irving Profimedia
Kontroverzni košarkarski zvezdnik je zaradi promocije antisemitizma ostal brez večmilijonskega dogovora.

Največji svetovni proizvajalec športne opreme Nike je prekinil svoje sodelovanje z enim najboljših košarkarjev na svetu, igralcem NBA ekipe Brooklyna Nets Kyriejem Irvingom, potem ko je slednji preko socilanih omrežij promoviral antisemitski film, nato pa se za svoje dejanje nekaj časa celo ni želel opravičiti.

"Pri Niku verjamemo, da na svetu ne sme biti prostora sovražnemu govoru in obsojamo vsako obliko ansimetizma. Smo žalostni in razočarani nad situacijo ter vplivom, ki ga je imela nad vsem. Zato smo se odločili prekiniti naše sodelovanje z Irvingom in ustaviti proizvodnjo športnih copatov njegove znamke," je sporočilo podjetje, ki preko svoje linije Air Jordan sponzorira tudi Luko Dončića.

Kyrie Irving | Avtor: Profimedia Profimedia

Proizvajalec športne opreme bi sicer moral ravno v teh dneh v prodajo uvesti nov model Irvingovih personaliziranih športnih copatov z imenom "Kyrie 8",  ki bi morala biti že osma serija njegovih copatov od začetka sodelovanja s to legendarno znamko. Začetek promocije je bil sicer načrtovan za 8. novembra.

Irving sicer velja za enega najbolj osovraženih in kontroverznih košarkarskih zvezdnikov, ki s svojimi teorijami zarote mnogokrat dvigne ogromno prahu. Med drugim še naprej trdi, da Zemlja ni okrogla, v minulih letih pa je veljal za glavnega anticepilca v NBA, ko je rajši izpuščal po skorajda cele sezone, kot da bi se cepil.

Irvinga je med drugim za najmanj pet tekem suspendirala tudi njegova ekipa Brooklyn Nets, medtem ko je Nike postalo prvo večje podjetje, ki je pretrgalo vezi s sicer izjemnim košarkarjem po njegovem najnovejšem incidentu, a se govori, da bi v domino efektu znala slediti še številna druga.

Kyrie Irving | Avtor: Profimedia Profimedia

Irvinga je sicer Nike sponzoriral vse od leta 2014, letno pa mu je omenjeni dogovor prinesel 17 milijonov dolarjev. Veljati bi moral vse do 1. oktobra 2023. Irving je sicer bil izmed aktivnih košarkarjev za LeBronom Jamesom najdonosnejši košarkar Nika.

Potezo Irvinga, da promovira knjigo ter po njej posnet film Hebrews to Negroes: Wake Up Black America je sicer obsodila skorajda vsa Amerika, košarkar pa se je znašel na udaru javnosti. Omenjena knjiga namreč podpira številne teorije zarote proti judom.

Irving se je po najnovejšem incidentu in hudem pritisku z vseh strani na koncu le nekoliko posipal s pepelom ter odločil vplačati 500.000 dolarjev različnim organizacijam, ki se borijo proti narodnemu in verskemu sovraštvu. Enako vsoto je na iste račune vplačal tudi njegov klub.

 

Komentarjev 3
  • galis 22:44 07.november 2022.

    https://www.chicagojewishnews.com/how-many-owners-in-the-nba-are-jewish/ The six Jewish owners in the NBA control a total of 12 teams. That is 40% of the league.!!

  • jakec1575 19:57 07.november 2022.

    to da se obsodi holokavst, pove pa kaksno resnico o judih, židih v 30 letih 20 st ali pa o genocidni državi izrael še ni antisemitizem. pa vendar verjamem, da me bo sedaj nekdo obsodil. Tretirajmo isto z istim. Ne sprenevedajmo se.

  • Mkovac22 18:03 07.november 2022.

    Snežinke

Sorodne novice