Šport > Košarka
22104 ogledov

Odločal met ob zvoku sirene, Dončić še sedmič v sezoni s 30+

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so prišli do četrte zmage v sezoni. Odlični Utah Jazz so premagali s 103:100.

Dallas je tokrat gostil moštvo Utah Jazz, ki je presenetljivo dobro odprlo sezono, na prvih osmih tekmah je šestkrat zmagalo. Manj uspešni so bili na prvih dvobojih košarkarji iz Teksasa, ki so v obračun vstopili s polovičnim izkupičkom pri 3-3.

Luka Dončić je še enkrat več dobro odprl prvo četrtino in sodeloval pri vseh 13 točkah domačih v prvih treh minutah in pol. Najprej je dosegel pet točk, nato pa asistiral pri zabijanju JaValeja McGeeja in dveh trojkah Spencerja Dinwiddieja. Mavericks so povedli s 13:9, a se jim je nato v napadu povsem ustavilo.

Za naslednji koš, ob četrti asistenci slovenskega zvezdnika, so potrebovali skoraj tri minute, v štirih minutah pa so zmogli le dve točki. Tekmec jih je v tem času dosegel 15 in prevzel vodstvo s 24:15. Domača klop na čelu z Jasonom Kiddom je naposled segla po minuti odmora.

Po njej je Luka podelil še dve asistenci, nato pa je trojko za 23:27 zadel Tim Hardaway Jr. To je bil prvi koš domačih pri katerem ni sodeloval slovenski as. Vendar je bilo nadaljevanje za gostitelje spet slabše, Utah je prvo četrtino končal z osmimi zaporednimi točkami in tako po prvih 12 minutah vodil s 35:23. Dončić je ob metu 2/3 dosegel pet točk, ostal brez skoka, zbral pa že šest asistenc. Sodniki so mu dosodili tudi dve osebni napaki, začetek druge četrtine pa je seveda presedel na klopi.

Domači so popravili svojo igro v obrambi in v prvi polovici četrtine tekmecu dovolili le šest točk, vendar so tudi sami še naprej imeli težave z doseganjem košev, zbrali so jih osem. Pri izidu 31:41 se je na parket vrnil tudi Luka. Takoj mu je bila ob zapiranju pod košem dosojen še tretji prekršek.

Nato pa je eksplodiral. Dosegel je svojo prvo trojko, v obrambi ukradel žogo, nato pa je bil ob metu za tri točke nad njim storjena tudi osebna napaka, a je vseeno zadel za -6 Dallasa.

Na žalost domačih navijačev je nato zgrešil dodaten prosti met. Ti so sicer predstavljali precejšnjo težavo za gostitelje, saj so zadeli le dva od prvih sedem poizkusov.

Mavericks so bili v naletu, minuto pred koncem prvega polčasa pa so izenačili. Dončić je dosegel sedem točk, podal še za koš Doriana Finney-Smitha, v obrambi pa se je z blokado pod košem izkazal Maxi Kleber. 

Domači so imeli nato celo napad za prvo vodstvo po začetku prve četrtine, a niso bili uspešni, štiri sekunde pred odhodom na glavni odmor pa je na drugi strani Lauri Markkanen zadel, nato pa z dodatnim prostim metom postavil izid 50:47 ob polovici tekme.

Dončić je imel po dveh četrtinah na svojem kontu 18 točk (met iz igre 7/11 - 5/7 za dve točki, 2/4 za tri, 2/4 prosti meti), dve ulovljeni žogi, 7 podaj in ukradeno žogo.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku drugega polčasa so domači znova padli v črno luknjo, že po manj kot dveh minutah pa je moral Kidd znova poseči po 'timeoutu'. Utah je pobegnil na 58:49.

Po minuti odmora je Dončić izgubil še svojo peto žogo, v naslednjem napadu pa je na trojki našel osamljenega Reggieja Bullocka, ki pa ni uspel zadeti. To je kaznoval Jordan Clarkson z dvema uspešnima metoma za tri točke za +15. To je bila najvišja prednost gostov na tekmi. Niz košarkarjev Utaha je z dvema prostima metoma prekinil Dončić (51:64).

Ta je nato nanizal še štiri točke, nato pa v protinapadu s podajo poiskal Finney-Smitha, ki je tako dokončal delni izid 8:0. 

Štiri minute in pol pred koncem tretje četrtine je Dallas zaostajal le še tri točke, po samostojnem prodoru in zabijanju Christiana Wooda pa dve (69:71). Igralo se je v valovih. Utah je odgovoril s štirimi zaporednimi točkami, Dončić s tremi. Wood je deset sekund pred zadnjim piskom sirene v četrtini pobral skok v napadu in zabil, a je Collin Sexton v zadnjih trenutkih zadel za vodstvo Utaha z 78:74 pred zadnjo četrtino.

Luka je obsedel na klopi, Wood pa je nadaljeval z dobro igro in s štirimi zaporednimi točkami poskrbel za takojšnje izenačenje. 

Po štirih minutah so se Mavericks naposled prišli do prednosti po trojki Josha Greena, Avstralec pa je nato z blokado v obrambi zaustavil še sicer odličnega Clarksona. Ko je nato met za tri točke zadel Dinwiddie, je Dallas povedel z 89:84.

Dončić se je na parket vrnil na polovici četrtine pri vodstvu s tremi točkami, v prvih dveh napadih pa je zbral asistenci. Ko je štiri minute pred koncem zadel še sam, se je na semaforju izpisal izid 96:90. S tem košem je še sedmič v sezoni presegel mejo 30 doseženih točk. Kasneje je poskrbel še za 98:92.

Markkanen je 58 sekund do konca Utah približal le na dve točki zaostanka, vendar je s svojimi prvimi točkami na tekmi s trojko odgovoril Bullock. A nato je Sexton svoje moštvo približal na 100:103. Dinwiddie je imel met za mirno zmago, vendar je zgrešil. Pri Utahu so vzeli minuto odmora, za zadnjo akcijo so imeli gostje na voljo še tri sekunde. V tem času so po vrnitvi na parket uspeli priti do meta, vendar je Clarkson zgrešil za izenačenje.

Slovenec je bil znova najboljši strelec tekme, ustavil se je pri številki 33. Iz igre je zadel 12 od 20 metov (10/14 za dve, 2/6 za tri točke, 7/10 prosti meti), zbral je še 5 skokov, 11 asistenc in dve ukradeni žogi. Wood je v svojo statistiko vpisal 21 točk in 10 ulovljenih žog, Dinwiddie pa 20 točk. Pri Utahu je Clarkson vknjižil 22, Sexton pa 19 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice