Šport > Košarka
5714 ogledov

Dončić na meji z znanstveno fantastiko: "Alarmantno!"

Luka Dončić Profimedia
Slovenski košarkarski fenomen je strah in trepet trenerjev nasprotnih ekip.

Luka Dončić z navidez neverjetno lahkoto iz dneva v dan postavlja nove mejnike v ligi NBA. Sinoči je njegova ekipa Dallas Mavericks premagala Utah Jazz s 103:100, Dončić pa je še na sedmi zaporedni tekmi presegel mejo 30 točk.

A Slovenec je še precej več kot le stroj za doseganje košev. Njegov prispevek pod obročema je tako rekoč vseobsegajoč, kar se lepo odraža tudi na individualni statistiki.

Luka Dončić NBA Šport Odločal met ob zvoku sirene, Dončić še sedmič v sezoni s 30+

Dončić ni samo najboljši strelec lige (1. mesto), temveč se zelo visoko uvršča tudi na lestvici podajalcev (5. mesto) in skakalcev (22. mesto), svoje pa prispeva tudi v obrambi, kjer trenutno beleži 1,7 ukradene žoge na tekmo (11. mesto).

Na sinočnji tekmi z Jazzovci so imeli odgovorni pri zapisnikarski mizi znova polne roke dela s Slovencem, ki je neutrudno polnil statistične stolpce. Dončić je 33 točkam (met iz igre 12/20, 2/6 za tri, 7/10 prosti meti) dodal pet skokov, 11 podaj in dve ukradeni žogi (+/- rubrika: -3).

Sedi, ena! Šport To se zgodi, ko eden najboljših na svetu izzove Dragića

Z nizanjem zgodovinskih številk postaja 23-letnik trn v peti trenerjev nasprotnih ekip, ki ne najdejo načina, kako omejiti njegov vpliv na igro Dallasa. Da se jim ob pogledu na njegovo statistiko šibijo kolena, je priznal tudi trener poražene ekipe Will Hardy.

"Vsak dan, ko ga vidimo igrati in gledamo zapisnik, je njegova statistika alarmantna, kar zadeva nasprotno ekipo," je povedal ameriški strateg in dodal: "Njegov nadzor telesa, sama moč, rokovanje z žogo, njegova velikost, vse to ga dela za zelo zahtevnega tekmeca," je dodal.

Will Hardy | Avtor: Profimedia Profimedia

Dončić je sinoči postal šele tretji košarkar v zgodovini, ki je na začetku sezone dosegel 30 točk ali več na sedmih zaporednih tekmah. To ni uspelo niti velikemu Michaelu Jordanu, čigar niz se je na uvodu v sezono 1986/1987 končal po šestih tekmah. 

Pred Dončičem sta mejo 30 točk na uvodnih sedmih obračunih presegla samo Wilt Chamberlain (2x) in Jack Twyman.

"Res je nekaj posebnega, ko se takole pogovarjamo o Michaelu (Jordanu, op. a.) in Wiltu (Chamberlainu, op. a.). To je redkost. Mi smo temu priča na dnevni bazi, kar je lepo. Imamo 23-letnika, ki gra na takšni ravni. To je samo odraz njegove osredotočenosti. Ekipo nosi na plečih in jo postavlja v zmagoviti položaj," je Dončićev zgodovinski večer komentiral Kidd.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.