Šport > Košarka
4338 ogledov

Luka ujel legendo, ki je po hudi poškodbi do smrti skrbela za soigralca

Jack Twyman Reševalni pas/Twitter
Jack Twyman se v zgodovino NBA ni zapisal le z dobrimi košarkarskimi predstavami.

Luka Dončić je na zadnjem obračunu proti Utahu zabeležil še sedmo zaporedno tekmo na kateri je presegel mejo tridesetih doseženih točk. To je pred Slovencem uspelo le še dvema košarkarjema, slovitemu Wiltu Chamberlainu, ki je ta dosežek dosegel v sezonah 1959/60 in 1962/63, ter Jacku Twymanu, ki je prav tako v sezoni 1959/60 prišel do tega podviga.

Twyman, ki je v ligi NBA igral v letih 1955-1966, je v omenjeni sezoni v povrečju dosegal po 31.2 točke na dvoboj, kariero pri moštvu Rochester/Cincinnati Royals, franšiza je zdaj znana pod imenom Sacramento Kings, pa je sklenil z 19.3 točke na dvoboj. Dvakrat je bil uvrščen v drugo peterko lige (1960, 1962), šestkrat pa je nastopil tudi na All-Star tekmi. Njegova številka 27 visi pod stropom dvorane v Sacramentu, leta 1983 je postal tudi član Hiše slavnih.

A Twyman je znan tudi nesebični skrbi za nekdanjega soigralca Maurica Stokesa. Ta je na zadnji tekmi rednega dela lige leta 1958 nesrečno padel in z glavo udaril ob tla. Izgubil je zavest, a kasneje nadaljeval s tekmo. A posledice so se pokazale čez nekaj dni, ko je po epileptičnem napadu ostal paraliziran. Twyman je pri 23 letih prevzel vlogo njegovega zakonitega varuha in do konca Stokesovega življenja financiral oskrbo nesrečnega soigralca, ki mu na pomoč ni priskočil niti klub niti liga. Stokes je umrl leta 1970. Njuna zgodba je bila upodobljena v filmu Maurie (1973).

Twyman, ki je seveda igral v času, ko so košarkarski zvezdniki prejemali precej manjše zaslužke kot sedanji asi, ter je deloval tudi kot zavarovalniški agent, je sprva organiziral dobrodelno tekmo 'Maurice Stokes Memorial Basketball Game', ki je zbirala denar za Stokesovo zdravljenje. Vrsto let so na njej igrali največji zvezdniki lige NBA, kasneje pa je ta dogodek zamenjal golf turnir.

Po koncu športne poti je Twyman posatl komentator NBA tekem in uspešen poslovnež.

Leta 2013 je liga ustanovila nagrado 'Twyman–Stokes Teammate of the Year Award', ta je namenjena igralcu, ki na 'najboljši način predstavlja vrednote lige kot idealni soigralec'. Twyman je sicer umrl leto prej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice