Šport > Košarka
10687 ogledov

Zgodovinsko: Dončića še kar ne morejo ustaviti

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so s 111:110 premagali Toronto.

Dallas je pred dvobojem s Torontom prvič v sezoni nanizal dve zmagi, tokrat pa ga je na papirju čakalo kar zahtevno delo proti zelo solidni kanadski zasedbi. Tudi ta je v obračun vstopila z dvema uspešnima predstavama, skupno pa je na osmih tekmah zabeležila pet zmag, eno manj so na sedmih košarkarji iz Teksasa. Strokovnjaki so se pred dvobojem sicer spraševali, kako se bo z zelo dobro obrambo Toronta spopadel najboljši strelec lige Luka Dončić, ki je v povprečju doslej dosegal 36.1 točke.

Luka Dončić Pelicans Mavericks Seznam Šport NBA objavila prvo lestvico za MVP, Luka ni prvi

Naloga, da pokriva Slovenca, je po pričakovanjih pripadla Scottieju Barnesu, ki pa se je po treh minutah igre lažje poškodoval. Izgledalo je sicer precej huje, a se je najboljši novinec minule sezone po težavah s kolenom hitro vrnil na parket. Ravno v času njegove odsotnosti pa se je razigral Dončić in nanizal šest točk za vodstvo s 13:10. Slovenski as je sicer najprej uspešno izvedel tri proste mete, nato pa dodal še uspešen met za tri točke.

Prednost treh točk je bila tudi najvišja v korist gostiteljev v prvi četrtini. Pobudo so namreč kaj kmalu prevzeli gostje, po hitrem protinapadu, v tem elementu so Raptors najboljši v ligi, pa so povedli z 21:17. Po minuti odmora je Luka znova izvajal prosta meta in prišel do izkupička 5/5 s črte prostih metov, kasneje je podelil še asistenco za trojko Tima Hardawayja Jr, po njegovem uspešnem prodoru in košu pa so se Mavericks spet vrnili v vodstvo.

V zadnjih sekundah četrtine se je izkazal tudi Josh Green, ki je najprej ukradel žogo, nato pa v protinapadu poskrbel za izid prvih 12 minut. Dallas je vodil z 31:29. Dončić je dosegel 14 točk, prvo polovico druge četrtine pa je kot ponavadi presedel na klopi.

Po treh minutah je trener Toronta Nick Nurse že moral poseči po minuti odmora. Prvih pet točk za domače moštvo je namreč dosegel JaVale McGee, ki je po nekaj slabših predstavah izgubil mesto v prvi peterki Dallasa, nato pa je Green še atraktivno z zabijanjem zaključil 'kontro' gostiteljev za prednost 38:31.

Mavericks so kasneje že povedli za osem točk, a so se Raptors v igro vrnili z uspešnima metoma za tri točke. Pri izidu 48:46 se je na parket vrnil Dončić, ki je tokrat dobil daljši počitek, odigral je le še zadnje štiri minute in pol prvega polčasa.

Po skoku v napadu in košu je Luka svoje moštvo sicer popeljal do +5, kasneje pa sta trojki zadela Spencer Dinwiddie in Dorian Finney-Smith za 59:50. A nato je Dončićev 'priljubljeni' sodnik Tony Brothers Dinwiddieju pridosodil tako imenovani 'take foul' (prekršek, ki namerno prekine akcijo tekmeca; op.p.), ki je Torontu že tako ali tako dodelil prosti met in žogo s strani, ob ugovarjanju Dinwiddieja pa mu je Brothers zelo hitro dodal še tehnično napako. Toronto je s petimi točkami tako hitro prepolovil naskok domačih.

Ti so na glavni odmor vseeno odšli z vodstvom 62:57. Luka je vknjižil 16 točk, tri skoke in štiri asistence.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Sodniki so v prvih dveh minutah tretje četrtine dosodili kar tri osebne napake Toronta v napadu, na drugi strani je Dončić dosegel šest točk, podal za zabijanje Dwighta Powella in trojko Dinwiddieja, Dallas pa je drugi polčas tako odprl z delnim izidom 11:0. Ob tem je slovenski zvezdnik zbral tudi dve ukradeni žogi. Ko je nato zadel še met za tri točke, se je na semaforju izpisal rezultat 76:59. Nurse je seveda posegel po 'timeoutu'.

Po Dončićevi tretji ukradeni žogi in njegovih dveh prostih metih (že 11/12) je prednost še pred polovico četrtine narastla na 19 točk. A nadaljevanje je bilo za domače nekoliko slabše, Toronto se je približal na 71:82.

Kasneje Brothers ni pozabil na svojo 'obvezno' tehnično napako Dončiću, ki ga je isti sodnik pred tem razburil z dosojeno osebno napako. A Luka je minuto pred koncem četrtine zadel nov koš, v napadu je žogo izgubil prvi zvezdnik Raptorjev Pascal Siakam, ki je v prvem polčasu zbral 17 točk, v tretji četrtini pa le eno. Kamerunčev zdrs je izkoristil Christian Wood, pobral žogo in z zabijanjem zaključil protinapad. Siakam je ob tem poškodovan zapustil parket.

Dončić je še pred koncem tretjih 12 minut že osmič v sezoni presegel mejo trideset doseženih točk. Barnes je odgovoril s trojko, šlo je šele za njegove prve točke na tekmi, v četrto četrtino pa se je krenilo z izidom 96:81.

Jack Twyman Član Hiše slavnih Šport Luka ujel legendo, ki je po hudi poškodbi do smrti skrbela za soigralca

Tokrat so delilci pravice v treh zaporednih napadih Dallasu dosodili tri prekrške v napadu, dvakrat Dinwiddieju in enkrat Hardawayju Jr., Raptors pa so se z delnim izidom 6:0 po dolgem času spustili pod deset točk zaostanka. Osem minut in pol pred koncem so Mavericks vodili le še za +6. Jason Kidd je moral hitro v igro vrniti Dončića.

Po trojki Preciousa Achiuwe je Toronto še pred polovico četrtine prišel na 97:100.

Domači so nato nekoliko lažje zadihali po Dončićevi trojki za 108:101. Barnes je sicer hitro Raptors približal na -5, nato pa se je obema ekipama povsem ustavilo v napadu. Dallas je sicer grešil, a je borbeni Powell pobral dva ofenzivna skoka, v enem boju za odbito žogo pa je tekmeca prisilil, da je storil napako.

Petintrideset sekund pred koncem je Achiuwa s prostima metoma Toronto vseeno približal na 105:108, 20 sekund kasneje pa je bil Luka pri istem elementu polovično uspešen za +4. Ostalo je še 15 sekund.

Gostje so po minuti odmora potrebovali sicer le tri sekunde za nov koš, nato pa so pri poizkusu prekrška nekaj časa neuspešno lovili domače igralce, šele tri sekunde pred koncem je bila osebna napaka storjena nad Dinwiddiejem. Ta je zadel oba prosta meta za 111:107.

Torontu je ostal še en 'timeout', po njem je O.G. Anunoby zadel trojko, ki pa ni več vplivala na odločitev o zmagovalcu.

Dončić je ob izjemnem metu iz igre, ki je znašal 10/15 (7/9 za dve točki, 3/6 za tri, 12/14 prosti meti), zbral 35 točk in k temu dodal še 8 skokov, 6 podaj, blokado in 3 ukradene žoge. Dinwiddie je v zmago vpletel 21 točk, Wood 13. Pri Raptors je 27 točk dosegel Anunoby, 18 pa Siakam.

Komentarjev 1
  • jakec1575 07:28 05.november 2022.

    2 mesto za wiltom. in kaksni driblingi. Luka magic

Sorodne novice