Šport > Košarka
14387 ogledov

Ključna tekma sezone: Dončić spet poslušal klice MVP, MVP

Luka Dončić Profimedia
Dallas je premagal velikega tekmeca. Utah je na tekmi v Teksasu klonil s 100:114.

Dallas in Utah sta se v neposrednem dvoboju pomerila za trenutno četrto mesto v zahodni konferenci in s tem za prednost domačega terena v prvem krogu končnice. Obe franšizi sta v obračun vstopili z razmerjem 45-29 med zmagami in porazi. Pri Jazzu je tokrat manjkal Francoz Rudy Gobert, odsotna je bila tudi njegova menjava na položaju centra Hassan Whiteside, že nekaj časa pa ne igra tudi Hrvat Bojan Bogdanović.

Dvoboj je bil v prvih petih minutah vseskozi izenačen, ob prvem timeoutu, ki ga je klical Jason Kidd, je Utah vodil z 10:9. Luka je v svojo statistiko vpisal štiri točke, zadel je eno trojko in enega od dveh prostih metov, ter zbral že tri ulovljene žoge.

Pri Utahu je večina napadov potekala preko Donovana Mitchella, ta je s košem in dodatnim prostim metom poskrbel za vodstvo gostov s 17:11, z drugim uspešnim metom za tri točke je odgovoril slovenski zvezdnik.

A manj uspešni so bili njegovi soigralci. Jazz je tako kasneje povedel že za osem točk, znova je Luka odgovoril s trojko. V kar nekaj akcijah je sicer menil, da sodniki niso dosodili prekrška po udarcih, ki jih je prejemal.

Po izgubljeni žogi Maxija Kleberja je Jordan Clarkson z metom izza črte prvič poskrbel za +10 Utaha, Dončić je na drugi strani postavil izid prve četrtine pri 21:29. Slovenec je dosegel več kot polovico točk domačih, ustavil se je pri 12 točkah, v svojo statistiko je vpisal že 7 skokov. Ob slabem metu soigralcev je ostal brez asistence.

Na začetku druge četrtine ga je zamenjal Spencer Dinwiddie, ki je bil najzaslužnejši, da se je Dallas v dveh minutah približal na 31:34. Malce pred polovico četrtine, ko se je na parket vrnil Ljubljančan, je Utah vseeno vodil za šest točk, nato se je prednost po trojki Rudyja Gayja povzpela celo na +11. Mavericks so odgovorili s sedmimi zaporednimi točkami.

Vendar se je še naprej igralo v valovih, Gay je z novimi tremi točkami poskrbel za 52:43, Luka je na drugi strani igrišča sekundo pred iztekom napada zadel svoj prvi met v drugi četrtini. Ob tem je bil storjen še prekršek, sledil je še uspešen dodaten prosti met.

Pri Dallasu se je nato razigral Reggie Bullock, s trojko je domače popeljal do dveh točk zaostanka. Ob tem je Dončić vknjižil šele svojo prvo asistenco na tekmi. Naslednjih šest točk domačih je dosegel sam.

Prvi polčas se je tako zaključil z njegovo trojko, žoga je še letela proti košu, ko se je oglasila sirena. Na glavni odmor je Utah odšel z vodstvom 59:58.

Luka je v prvih dveh četrtinah zbral že 21 točk ob metu 7/14 iz igre (4/7 trojke, 3/5 prosti meti). K temu je dodal še 8 ulovljenih žog in podajo. Bullock je zadel štiri od petih metov za tri točke in dosegel 14 točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugi polčas se je začel z drugo asistenco Slovenca in trojko Jalena Brunsona, Mavericks pa so tako prišli do prvega vodstva po uvodnih minutah tekme.

Luka je svojo tretjo podajo vpisal z asistenco pod koš do Dwighta Powella, ki je nato uspešno izvedel še dodatni prosti met, sledil je drugi natančni met Doriana Finney-Smitha za tri točke v četrtini. Po treh minutah in pol tretje četrtine je tako gostujoči trener Quin Snyder moral klicati minuto odmora, Dallas je namreč tekmecu že pobegnil na 72:63.

Po štirih točkah Dončića so gostitelji na polovici četrtine vodili s +11, sledila je še poškodba prvega zvezdnika Utaha. Mitchellu je nenamerno na gleženj skočil Powell, All-Star igralec je moral za nekaj časa zapustiti parket.

Luka je v naslednjih minutah uspešno prodiral pod koš, Gay, ki ga je pokrival, je bil zanj prepočasen. Dva napada sta se tako končala z Dončićevim košem, ob tem pa je imel obakrat na voljo še dodaten prosti met.

Kmalu je presegel mejo tridesetih točk, z 31. in 32. s črte za proste mete je poskrbel za 86:74. Ob tem so gledalci navdušeni nad njegovo prestavo skandirali MVP, MVP in ga tako razglasili za najkoristnejšega igralca lige. Ameriški mediji se s tem zaenkrat (še) ne strinjajo.

Ostali sta še dve minuti in pol v tretji četrtini. Te so sprva boljše odigrali gostje in se s petimi zaporednimi točkami približali na -7, nato je z dvema prostima metoma odgovoril Latvijec Davis Bertans, dve sekundi pred iztekom četrtine pa je po podaji Dončića zadel še Dinwiddie za 90:79. Luka, ki je uvod zadnje četrtine presedel na klopi, je zbral 32 točk, 10 skokov in 4 asistence.

Po dobrih treh minutah igre je prednost po petih zaporednih točkah Brunsona narastla na +16, ko pa je nato še svojo šesto in sedmo trojko na tekmi dosegel Bullock, se je na semaforju izpisal izid 105:88. 

Preden se je na polovici četrtine na parket vrnil Dončić, je Dallas preko Brunsona dosegel še dve točki, Utah je v dveh minutah ostal brez doseženega koša. Luka se nato ni dolgo zadržal na igrišču, poleg že prej omenjenih številk je zbral le še peto asistenco za koš Kleberja, ki je zadel za 109:90.

Oba trenerja sta dojela, da je zmagovalec odločen, zaigrali so rezervisti. Čakalo se je le še na konec dvoboja. Ta se je zaključil z rezultatom 114:100.

Ob 32 točkah Dončića je Bullock dosegel 23 točk, Brunson 22. Prvi strelec Utaha, ki je po dolgem času izgubil četrto mesto na Zahodu, je bil Gay, zbral je 18 točk.

Dallasu sta na roko šla tudi poraza ekip Golden State Warriors, ki je izgubil pri Washingtonu s 115:123, in Minnesota Timberwolves, slednjo je premagal Boston s 134:112. Mavericks zdaj le še dve zmagi zaostajajo za tretjimi Warriors, pri slednjih je poškodovan prvi zvezdnik Steph Curry, Minnesoti pa so pobegnili za tri zmage. Volkovi, ki bodo v rednem delu sezone odigrali le še šest tekem, se zdijo vse bližje končnemu sedmemu mestu, ki ne prinaša avtomatične uvrstitve v prvi krog končnice.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice