Šport
26 ogledov

Putin obljubil "sproščene" igre za ljudi vseh barv

Putin Bach Jakunin MOK Mednarodni olimpijski komite obisk Soči EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljkovi izjavi obljubil, da se bodo istospolno usmerjeni na februarskih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju počutili "sproščeno".

Kar nekaj prahu je pred začetkom iger v Sočiju namreč dvignila prepoved "homoseksualne propagande", pod katero se je podpisala ruska vlada. Predsednik Vladimir Putin je ob obisku predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomasa Bacha zdaj zatrdil, da se bo z rojaki potrudil za "sproščenost" obiskovalcev vseh ras in spolnih usmerjenosti.

"Naredili bomo vse, da se bodo športniki, navijači, gosti na OI počutili sproščeno, ne glede na narodnost, raso ali spolno usmerjenost," je po poročanju lokalnih tiskovnih agencij Putin dejal ruskim športnim uradnikom v prisotnosti predsednika MOK.

Predvidene hude kazni

Ruski predsednik je konec junija podpisal sporni zakon za "zaščito otrok in mladine pred homoseksualno propagando". Zakon predvideva 5.000 rubljev kazni (117 evrov) za posameznike, ki bodo širili informacije, "usmerjene v oblikovanje netradicionalnih spolnih praks" pri mladoletnikih.

Tolikšna globa jim grozi tudi, če bi povzročili "izkrivljeno razumevanje", da so gejevski in heteroseksualni odnosi "družbeno enakovredni". Za javne uslužbence, ki bi "propagando" širili prek medijev ali svetovnega spleta, so predvidene kazni v višini do 200.000 rubljev (4680 evrov). Tujcem ne grozi samo denarna kazen, temveč tudi zapor do 15 dni in izgon iz države. Organizacijam grozi kazen do milijona rubljev kazni in prepoved delovanja za 90 dni.

Nizozemči že občutili trdo roko

Proti uveljavitvi zakona so ostro nastopile organizacije za človekove pravice, ki ruski oblasti očitajo spodbujanje homofobije, širjenje nestrpnosti ter sovraštva proti istospolno usmerjenim. Konec julija so na podlagi spornega zakona prvič obravnavali tujce.

Za širjenje "propagande homoseksualnosti" so obtožili štiri Nizozemce, ki so v Rusiji snemali film o položaju tamkajšnje gejevske skupnosti. V Rusiji se je le malenkostno spremenil odnos oblasti do gejev in lezbijk po demokratizaciji države. V Sovjetski zvezi je bila homoseksualnost kriminalizirana, po odpravi spornih določb v letu 1993 pa so jo vse do leta 1999 šteli med duševne bolezni.

Komentarjev 1
  • siles 09:30 31.oktober 2013.

    Kazni so prenizke za te istospolne čudake... nekoč v zlatih časih je bila za istospolnost uvedena kastracija ali smrtna kazen. Rusi vejo da tej bolniki v zrelejših letih postanejo pedofili in zoofili.