Šport > Košarka
195 ogledov

Košarkarji praznovali 70 let, a že gledajo naprej

70 let KZS
1/21
Saša Despot
Košarkarska zveza Slovenije je v sredo obeležila lep jubilej, 70 let delovanja. Ob tej priložnosti so pri KZS v dvorani Tabor v Ljubljani, kjer je bila pred sedemdesetimi leti ustanovna skupščina, pripravili spominsko prireditev.

Košarkarska zveza Slovenije bo sicer 70. obletnico obeležila še dvakrat. Junija s posebnim presenečenjem in tekmami moške članske reprezentance v Stožicah ter nato septembra, ko bo ob glavnem praznovanju luč sveta ugledal film o nepozabni poti slovenske moške izbrane vrste na evropski prestol.

70 let KZS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

KZS je bila formalno ustanovljena danes pred 70 leti, košarkarska društva in zveze so bile pred letom 1950 del Fizkulturne zveze Slovenije (FZS), organizacijske težave pa so botrovale temu, da so ustanovili samostojno zvezo. Leta 1949 je Zveza športnih iger Slovenije imenovala iniciativni odbor, ki je pripravil ustanovno skupščino, vodil pa ga je Adi Klojčnik.

Ustanovitelji Košarkarske zveze Slovenije so bili Tine Benedičič, Adi Klojčnik, Danilo Erbežnik, Vojmil Šerbec, Marko Deu, Stane Fugina, Tugomir Vozelj, Peter Breznik, Dušan Kit in Miran Počkar.

Košarkarska zveza Slovenije je ob koncu leta 1950 združevala 19 sekcij in imela 630 članov. Sedemdeset let kasneje je v krovno slovensko košarkarsko organizacijo včlanjenih 134 registriranih klubov oziroma društev.

V letošnji tekmovalni sezoni ima od kategorije U13 pa vse do članske kategorije podeljeno pravico nastopa 8929 domačih igralcev in igralk ter 206 tujcev in tujk. Od leta 2000, ko je bil vzpostavljen nov registracijski sistem, je vseh registriranih domačih igralcev 44.445, tujcev pa 1668.

Danes so pri KZS jubilej združili s prijetnim druženjem. "Namesto naštevanja preteklih pomembnih dogodkov in mejnikov v zgodovini KZS, ki jih verjetno vsi dokaj dobro poznamo, se nam je zdelo bolje, da vam predstavimo, česa vse se bomo lotili v jubilejnem letu 2020. Pred nami je namreč veliko novih izzivov. Prepričan sem, da lahko vsi akterji v slovenski klubski košarki s skupnimi napori naš šport naredimo še bolj priljubljen in prepoznaven. Drugi izziv pa je zagotoviti razmere, ki bodo omogočale doseganje čim boljših rezultatov naših reprezentanc," je v govoru poudaril predsednik KZS Matej Erjavec.

70 let KZS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

KZS je ob tej priložnosti predstavila še nekaj novosti za prihodnost. Logotip KZS bo osvežen, oranžno barvo bo zamenjala modra, ki bo po prepričanju zveze še bolj poudarjal slovenskost, saj je modra barva, poleg zelene, barva vseh slovenskih reprezentanc.

Na področju podajanja informacij bodo na zvezi še okrepili sodelovanje s klubi pri delovanju na družbenih omrežjih, med drugim pa bodo ustanovili tudi Viber skupnost KZS, kjer bodo za člane pripravili ekskluzivne vsebine.

70 let KZS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nekoliko pa so pri KZS ob obletnici posodobili tudi Lipka, maskoto Eurobasketa 2013, ki je pozneje postal tudi maskota celotne zveze. Nove oziroma osvežene pa bodo letos tudi medalje, ki jih bodo pri KZS podeljevali ekipam za najvišja mesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice