Šport > Košarka
7 ogledov

Kot hitri vlak preko Litve

1/17
Žurnal24 main
Slovenska košarkarska reprezentanca je v prvem kolu drugega dela evropskega košarkarskega prvenstva na Poljskem dobesedno povozila Litvo in jo ugnala s kar 81:58.
 
 

Fantom sem pred tekmo tudi dejal naj si predstavljajo, da so v zelenih dresih slovenski in ne litovski navijači.

Jure Zdovc

 
Slovenska košarkarska reprezentanca si je s prepričljivo zmago proti Litvi praktično že zagotovila nastop v četrttfinalu. Izbranci Jureta Zdovca so že v prvem polčasu (43:26) povsem nadigrali košarkarje iz Baltika , po 40 minutah igre pa je bil na semaforju izpisan rezultat 81:58. Z zmago so Slovenci prekinili 14 let trajajoči niz porazov proti Litvi.

Jaka Lakovič je bil nedvomno prvi mož slovenske izbrane vrste. © AFP

 
Litovci so se sicer z razpoloženimi Slovenci lahko kosali le v uvodnih minutah, nato pa so v njihov koš začele deževati trojke. V tem elementu je bil najbolj uspešen Jaka Lakovič , ki je bil natančen štirikrat iz prav toliko poizkusov. Slovenci, ki jih je spodbujalo okoli 150 navijačev, pa so bili enako dobri, če ne še boljši, tudi v obrambi. Tako nemočnih Litovcev verjetno že dolgo nihče ne pomni. "To je igra za kolajno. Brez kakršnegakoli dvoma. Predstava iz učbenika," je že po prvem polčasu slovensko igro oceni srbski novinar v Lodžu.

Tudi v drugem delu pa borbenost Zdovčeve čete ni popuščala. Že v 22. minuti je po trojki Boštjana Nachbarja Slovenija vodila za 23 točk, do konca dvoboja pa so se Litovci slovenskim košarkarjem še najbolj približali na 16 točk razlike. Po tretjem porazu v štirih tekmah je Litva pravzaprav že izločena s tega evropskega prvenstva, razočaranje nad predstavami svojih ljubljencev pa so nazorno pokazali tudi številni litovski navijači, ki so predčasno zapustili dvorano. V slovenski izbrani vrsti si tokrat prav vsi zaslužijo pohvale, v napadu pa je bil s 24 točkami najbolj natančen Lakovič. Erazem Lorbek jih je k zmagi dodal 17.

Izjave po tekmi:

Jurica Golemac:

"Zelo smo veseli te zmage. Vedeli smo, da nam ne bo lahko, zato smo v samo tekmo krenili odločno in agresivno. Litovski košarkarji so že prej izgubili dve tekmi v skupini, zato smo menili, da ne bodo samozavestni. Želeli smo jim že na začetku pokazati, da tokrat ne bodo zmagali. Naredili smo prav vse, kar smo se dogovorili na sestankih."

Jure Zdovc:
"Rad bi čestital igralcem. Tudi mene so presenetili, kako so uresničevali dogovorjene zamisli pred tekmo. Začetek je bil zelo pomemben, saj ob manjših težavah začnejo igrati egoistično. To se je tudi zgodilo. Fantom sem pred tekmo tudi dejal naj si predstavljajo, da so v zelenih dresih slovenski in ne litovski navijači. Vseeno bi se rad zahvalil skupini, ki nas je bodrila danes."

Ramunas Butautas:
"Odigrali smo najslabšo tekmo na tem prvenstvu. Tekmec je bil boljši v prav vseh elementih igre. Bil je hitrejši, močnejši, njegova obramba pa je bila strašna. Za poraz niso krivi igralci, ampak jaz. Imamo še teoretične možnosti za napredovanje in dokler bodo obstajale, bomo naredili vse, kar je mogoče."

Robertas Javtokas:

"Nimam pravega komentarja po tako hudem porazu. Slovenija ni zmagala, temveč nas je ubila. Videli ste sami, zato nimam kaj dodati."


EP v košarki (drugi del), prvo kolo:


Skupina F:

Slovenija : Litva 81:58
Lakovič 24, E. Lorbek 17, Nachbar in Slokar po 11; Kalnietis 15, Maciulis 11

Španija : Turčija 60:63
Pau Gasol in Fernandez po 16; Ilyasova 15, Asik 13, Erden 11

Poljska : Srbija 72:77
Gortat in Koszarek po 16; Krstić 18, Tepić 11

Vrstni red: Turčija 6 točk , 2. Slovenija 5, 3. Srbija 5, 4. Španija 4, 5. Poljska 4, 6. Litva 3
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.