Šport > Košarka
85 ogledov

Kvalifikacije za OI leta 2021, Eurobasket 2022

žoga košarka Epa
Nadaljuje se usklajevanje novih terminov za največja košarkarska tekmovanja.

Tudi kvalifikacijski turnirji za košarkarski turnir na olimpijskih igrah v Tokiu, ki bodo zaradi pandemije novega koronavirusa na sporedu poleti 2021, so prestavljeni na prihodnje leto, je danes sporočila Mednarodna košarkarska zveza (Fiba). Med kandidati za nastop na OI je tudi Slovenija, ki bi morala konec junija igrati kvalifikacije v Kaunasu.

Fiba je po današnjem zasedanju izvršnega odbora, ki je potekalo preko videokonference, sporočila, da bodo vsi kvalifikacijski turnirji za OI, ki bi morali biti poleti, po novem leta 2021.

Gre za pričakovano odločitev, glede na to, da so tudi OI po novem na koledarju šele prihodnje leto od 23. julija do 8. avgusta. Termini turnirjev bodo med 22. junijem in 4. julijem 2021, je še sporočila Fiba, točne datume pa mora potrditi še Mednarodni olimpijski komite (Mok).

Poleg odločitve glede olimpijskih kvalifikacij je danes Fiba sprejela še eno, prav tako pričakovano, odločitev. Moško evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti leta 2021 v Gruziji, Nemčiji, Italiji in na Češkem, je pomaknjeno na september 2022.

Žensko evropsko prvenstvo pa za zdaj ostaja na koledarju, kot je bilo predvideno - od 17. do 27. junija 2021 -, saj je turnir še pred poletnimi olimpijskimi igrami v Tokiu.

"Izvršni odbor Fibe je danes potrdil, kar smo na upravnem odboru Fiba Europe razpravljali in predlagali že v torek, in sicer spremembo termina eurobasketa 2021. Prestavitev tega glavnega evropskega reprezentančnega dogodka za eno leto se mi zdi logična in smiselna ter je posledica prestavitve olimpijskih iger in kvalifikacij zanje. Odločitev pozdravljam, saj sicer ne bi bilo mogoče zagotoviti, da bi najboljši evropski igralci igrali na EP 2021. Za tiste ekipe in igralce, ki bi igrali olimpijske igre in še pred tem kvalifikacije, bi bilo to namreč že tretje veliko tekmovanje v istem poletju, kar preprosto ne bi bilo mogoče," je potezo Fibe komentiral predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.