Šport
140 ogledov

Usoda olimpijskih iger (skoraj) že določena

MOK Lozana Epa
Že danes bodo stekli pogovori o novem terminu olimpijskih tekmovanj.

Japonska vlada in Mednarodni olimpijski komite bosta začela s pogovori o novem terminu olimpijskih iger v Tokiu, danes poroča časnik Sankei, ki se sklicuje na vire iz krogov blizu vlade. Kot poročajo agencije, naj bi bile igre prestavljene za največ eno leto. Že v ponedeljek je prestavitev potrdil tudi nekdanji podpredsednik Moka Richard Pound.

Japonski premier Shinzo Abe in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach bosta imela prvi telefonski pogovor o iskanju novega datuma že danes.

Thomas Bach Hud pritisk Šport MOK se je vendarle omehčal

Vsekakor gre za zahtevno nalogo. Tokio bo moral za nov termin zagotoviti dovolj sob za udeležence in spremljevalce iger ter navijače, termin pa bo moral Mednarodni olimpijski komite uskladiti tudi s koledarjem športnih tekmovanj 2021, ko so predvidena številna svetovna prvenstva, pa tudi prestavljeno evropsko nogometno prvenstvo v nogometu.

Bržkone bodo imele v športnem koledarju prednost prav olimpijske igre, a na različne sponzorske pogodbe in prodajo televizijskih pravic so vezane tudi številne druge zveze, ki jim grozi boleč udarec, saj se številne manjše ubadajo tako s finančnimi težavami kot tudi iskanjem gostiteljev tekmovanj.

Po drugi strani pa so nekatere zveze, med prvimi je bila atletska, v svoji zahtevi po prestavitvi iger že same ponudile, da bodo našle nove termine za izvedbo svojih tekmovanj.

Igre v Tokiu so predvidene med 24. julijem in 9. avgustom letos.

Novice: Pri KZS jezni, pojavile so se težave z registracijo Dončića - Rašo Nesterović Tokio Šport Nesterović: OI 2020 niso logične

Že v ponedeljek je prestavitev iger zaradi novega koronavirusa potrdil nekdanji podpredsednik Moka Richard Pound, ki je za časnik USA Today dejal, da je prestavitev v Moku že dogovorjena "Na osnovi informacij, ki jih je zbral Mok, bodo igre prestavljene. Natančne časovnice še niso določene, a igre se 24. julija ne bodo začele," je v ponedeljek za časnik povedal Pound.

Richard Pound | Avtor: Epa Epa

Zdaj že 77-Kanadčan, nekdanji vodja Svetovne protidopinške agencije, ki je znan po jasnih izjavah, pravi, da bo Mok v kratkem sporočil, kako naprej. "Igre bomo prestavili, nato pa se bomo ukvarjali z vsemi posledicami, ki jih bo veliko," je še dejal.

Pri Moku pa teh izjav vsaj zaenkrat še niso potrdili in spomnili na zadnjo nedeljsko izjavo, kjer so obljubili, da se bodo o vsem dokončno odločili v roku štirih tednov. Mok je v izjavi izključil tudi možnost, da se igre odpovedo, vsi ostali scenariji pa so odprti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.