Šport > Košarka
1406 ogledov

Legenda slovenske košarke na klopi Žalgirisa

Jure Zdovc Petrol Olimpija Cedevita Petrol Olimpija/Aleš Fevžer
Nekdanji slovenski selektor prevzel litovskega velikana.

Potem ko je v začetku avgusta ostal brez službe v Franciji, je slovenski košarkarski strokovnjak Jure Zdovc hitro našel nov klub. Sedel bo na klop litovskega Žalgirisa, ki med drugim nastopa tudi v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju.

Štiriinpetdesetletni Zdovc, ki je maja 2020 prevzel vodenje Metropolitans 92 iz Pariza, bo v Kaunasu nasledil Avstrijca Martina Schillerja, ki se je s klubom razšel, potem ko je Žalgiris izgubil uvodni tekmi v evroligi, je sporočil klub na svoji spletni strani. Podrobnosti pogodbe z Zdovcem bo klub predstavil, ko bodo urejene vse formalnosti, so še zapisali Litovci.

Za Zdovca bo to dvanajsti klub v njegovi trenerski karieri. Začel jo je 2003 kot pomočnik v Krki, nadaljeval pa v Splitu, ljubljanskem Slovanu, grškem Iraklisu, Olimpiji, Bosni, Spartaku iz Sankt Peterburga, turškem Gaziantepu, Aeku iz Aten ter zagrebški Cedeviti. Ob tem je bil dvakrat selektor Slovenije, prvič od 2009 do 2010 ter drugič 2014 in 2015.

V tem času je bil prvak BiH, Slovenije in Hrvaške, dvakrat je osvojil hrvaški pokal, z Unionom Olimpijo je bil trikrat pokalni prvak, 2012, ko je bil na čelu ruske ekipe, pa je bil proglašen za najboljšega trenerja evropskega pokala.

Precej več lovorik je Jure Zdovc osvojil kot igralec. S člansko selekcijo Jugoslavije je bil dvakrat evropski prvak, enkrat svetovni prvak, na olimpijskih igrah v Seulu pa srebrn. V klubski karieri je bil evropski prvak, ima po dva naslova državnega prvaka v Franciji in Sloveniji, bil je prvak jadranske lige ter večkratni pokalni zmagovalec v Sloveniji in na Hrvaškem.

Kot igralec je kariero začel v Smelt Olimpiji 1984, 1991 se je preselil v Bologno, največje uspehe je dosegel z Limogesom, nato pa je igral še za Iraklis, PSG iz Pariza, turški Tofaš, Panionios, Slovan in Split.

Z Metropolitansom je Zdovc v minuli sezoni zasedel šesto mesto v rednem delu in nato izpadel v četrtfinalu končnice proti Strasbourgu. Ekipo je vodil tudi v evropskem pokalu, kjer je prav tako izpadel v četrtfinalu proti Gran Canarii.

Komentarjev 1
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 22:03 08.oktober 2021.

    Super, uspešno vodenje Žalgirisa želim.

Sorodne novice