Šport > Košarka
126 ogledov

Liga NBA zaradi spora s Kitajsko z veliko finančno izgubo

NBA Hong Kong Epa
Kitajska vlada zanika, da je zahtevala razrešitev generalnega direktorja Housron Rockets.

Spor med kitajskimi oblastmi in severnoameriško košarkarsko ligo NBA, ki ga je zanetil tvit moštva Houston Rockets v podporo hongkonškim protestnikom, bo imel precejšnje finančne posledice, je v četrtek v New Yorku dejal komisar lige NBA Adam Silver.

Silver je ob robu srečanja Time 100 Health Summit dejal, da je zavrnil kitajsko stran, ki je zahtevala, da zaradi spornega tvita razreši generalnega direktorja moštva Houston Rockets Daryla Moreyja.

Čeprav so oziroma bodo zaradi omajanih odnosov s Kitajsko finančne posledice za ligo NBA "precej dramatične", pa je prvi mož najmočnejše profesionalne košarkarske lige na svetu zatrdil, da bodo še naprej podpirali ameriške vrednote v poslih z drugimi državami.

"Niti slučajno se to ne bo zgodilo. Niti slučajno ga ne bomo niti poskusili disciplinirati. Mi smo ameriško podjetje in ameriške vrednote so vedno z nami, kamorkoli gremo. In med temi vrednotami je tudi svoboda govora. Želeli smo zagotoviti, da prav vsi razumejo, da podpiramo svobodo izražanja," je Silver kategorično zavrnil nespodobno kitajsko zahtevo za razrešitev direktorja ekipe iz Houstona. In med temi vrednotami je tudi pravica, da prosto tvitaš o stvareh, je omenil Silver.

Komisar lige NBA sicer ni natančno s številkami ovrednotil višino poslovne izgube, ki jo je liga NBA utrpela zaradi spora s Kitajsko. Ta je po spornem tvitu odpovedala prenose pripravljalnih tekem lige NBA v tej državi. Na Kitajskem so odpovedali tudi vse sponzorske medijske aktivnosti povezane s posameznimi igralci. Tekme na Kitajskem so se sicer odvile v skladu s programom.

Uradni Peking je zanikal informacijo komisarja lige NBA, da so od njega zahtevali razrešitev predstavnika ekipe Houston Rockets. Nemška tiskovna agencija DPA se sklicuje na izjavo tiskovnega predstavnika kitajskega zunanjega ministrstva Genga Shuanga: "Kitajska vlada nikoli ni postavila to zahtevo."

Liga NBA je sprva sporni tvit označila za vsega obžalovanja vreden. Kasneje pa se je vodstvo lige NBA na pritisk ameriških političnih skupin in medijev, ki so zaradi kitajskega protesta zaradi tvita zahtevali takojšnjo prekinitev vseh operacij lige NBA na Kitajskem, postavilo v bran vodilnemu možu Houston Rockets ter svobodi do prostega izražanja mnenj na družbenih omrežjih.

V spor se je vpletel tudi ameriški košarkarski superzvezdnik LeBron James, ki je skušal kitajsko stran pomiriti z izjavo, da predstavnik uprave Houstona "ni bil dovolj seznanjen" z zadevo, o kateri je tvital, in bi bilo bolje, če bi bil tiho, o nečem, o čemer nima pojma. Izjava zvezdnika pa ni naletela na odobravanje med protestniki v Hongkongu, ki so zažigali majice z Jamesovim imenom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.