Šport > Košarka
2964 ogledov

Nepredvidljivo: Dončić je storil prav, da je nabiral mišice

luka dončić Reševalni pas/Twitter
Le še nekaj dni do začetka nove sezone v ligi NBA.

Za nami je eno najbolj razgibanih prestopnih obdobjih v ligi NBA, pred nami pa zato ena najbolj zanimivih sezon v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Strokovnjaki menijo, da je na obeh rokah premalo prstov, da bi prešteli vse kandidate za naslov, med tistimi ekipami, ki naj bi naredile korak naprej, pa je tudi Dallas z Luko Dončićem na čelu.

Minili so časi super-zvezdniških ekip, ki so bile praktično že pred začetkom sezone proglašene za končne zmagovalce. Poleti je toliko igralcev zamenjalo kluba kot še nikoli v zgodovini lige NBA, zato so se karte močno premešale in ekipe, ki so še pred nekaj sezonami lovile končnico, so zdaj postale kandidatke za naslednika Toronto Raptors.

Kawhi Leonard, ki je Kanadčane popeljal do prvega naslova v zgodovini, hkrati pa postal MVP finala, je odšel k Los Angeles Clippers, kjer se mu je pridružil Paul George. Russel Westbrook je zapustil Oklahomo City Thunder in bo v Houstonu znova moči združil z Jamesom Hardnom. Anthony Davis je novi član Los Angeles Lakers in novi soigralec LeBrona Jamesa.

luka dončić Prisrčno Šport Luka Dončić navdušen nad reakcijo mlade navijačice

Kemba Walker in Enes Kanter sta okrepila Boston Celtics, Mike Conley in Bojan Bogdanović sta odšla v Utah Jazz, Kyrie Irving in še poškodovani Kevin Durant pa sta nova zvezdnika Brooklyn Nets.

Jasno je torej, da super ekip, ki bi jih sestavljali trije ali več superzvezdnikov, ni več in da prihaja čas super tandemov. Med njimi sta zagotovo tudi Dončić in 221 centimetrov visoki Kristaps Porzingis, ki sta pod košema dobila še "prijateljsko" okrepitev Bobana Marjanovića.

dončić porzingis | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Napovedi ameriških košarkarskih in športnih portalov o prvaku ali finalistih se močno razlikujejo. Enotni so si, da tako težke naloge še niso imeli, saj je ogromno faktorjem, ki bodo vplivali na končen rezultat.

Spletna stran Bleacher Report je za prvega favorita proglasila Philadelphio 76-ers, ki zanimivo nima izrazitih zvezdnikov, temveč odlične posameznike, ki bodo po njihovem mnenju strah in trepet tako v obrambi kot napadu. Ben Simmons, Josh Richardson, Tobias Harris, Al Horford in Joel Embiid so verjetno najmočnejša prva peterka lige, so zapisali.

CBS Sports in portal FiveThirtyEight, ki je specializiran za vse vrste napovedi in statistik, sta Philadelphio uvrstila na četrto mesto. CBS je pred njo izpostavil LA Clippers, LA Lakers in Golden State Warriors, slednji pa Houston Rockets, Los Angeles Clippers in Milwaukee Bucks.

luka dončić Video Šport Američan "ukradel" Dončićev trik: "Ne vem, zakaj sem to storil."

Bleacher Report je nato na drugo mesto postavil Denver Nuggets z Nikolo Jokićem, ki je poleti dobil za soigralca Jeramija Granta (Oklahoma) ter slovenskega reprezentanta Vlatka Čančarja. Novinar Andy Bailey je zapisal, da je Denver že v prejšnji sezoni pokazal svoj potencial in da ima vse atribute, da postane nova "superekipa".

Milwaukee Bucks z najkoristnejšim igralcem pretekle sezone Giannisom Antetokounmpom je bil lani najboljša ekipa rednega dela, v finalu vzhoda pa je proti Torontu povedel z 2:0. Med drugimi so odšli Malcolm Brogdon, Nikola Mirotić in Pau Gasol, prišli pa so večinoma prosti igralci, ki bodo ekipi dali dodatno vrednost predvsem v obrambi. Zato so Bucks v vseh napovedih povsem pod vrhom, podobno kot Utah Jazz, ki ima homogeno postavo brez izstopajočega zvezdnika.

Giannis Antetokounmpo Detroit Pistons Milwaukee Bucks | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Tem osmim omenjenim ekipam sledijo Boston Celtics, Indiana Pacers, Portland Trail Blazers, Brooklyn Nets, nato pa po približno dvanajstem, trinajstem mestu v povprečju pridejo Dallas Mavericks.

Strokovnjaki izpostavljajo seveda Dončića, ki je Američanom že pokazal svojo vrednost, hkrati pa ugibajo, kako se bosta ujela z latvijskim vsestranskim velikanom Porzingisom, ki je zaradi poškodbe kolena izpustil celo lansko sezono. Dallas ima lahko eno najbolj uničujočih "pick and roll/pop" navez v ligi," je zapisal Bleacher Report. Portal FiveThirtyEight je Dallasu izračunal izkupiček 46-36 in mu dal 63% odstotkov možnosti za uvrstitev v končnico.

Kristaps Porzingis Luka Dončić Video Šport Dončić in Porzingis že "čarata", Dallas razbil tekmece

Na spletni strani NBA.com izkušeni novinar Michael C. Wright izpostavlja tri ključne točke za uspeh Dallasa. Prva je, da s Porzingisom po dolgotrajni poškodbi ne gre hiteti, druga je, da bo Dončić letos deležen precej trše obrambe, zato je prav, da se je poleti posvetil nabiranju telesne mase, tretja pa je, da ekipa potrebuje še vsaj enega izstopajočega igralca. Po njegovem mnenju bo to Tim Hardaway mlajši.

Tako kot lani Dončić bo letos prvo sezono v ligi NBA preživel Vlatko Čančar. Denver ga je na naboru 2017 izbral kot 49., poleti pa je z 22-letnim Koprčanom podpisal triletno pogodbo. Nosil bo dres s številko 31.

čančar | Avtor: Print Screen Print Screen

"Vlatko je od nabora 2017 zelo napredoval. Gledalce v Denverju bo presenetil s sposobnostjo pokrivanja igralcev na različnih pozicijah. Je zelo bister fant, deloven in ponižen, zato bo v prihodnjih sezonah še napredoval," ga je opisal direktor Denverja Tim Connelly.

Medtem ko imata Dončić in Čančar pred seboj še vrsto sezon v ligi NBA, pa se čas v Miamiju počasi izteka Goranu Dragiću. Kapetan zlate slovenske reprezentance bo pri 33. letih oddelal svojo zadnjo, peto sezono na Floridi po obstoječi pogodbi, skupno pa že dvanajsto v ligi NBA.

Njegov Miami naj bi se tudi letos boril za končnico. Okrepil ga je 203-centimetrov visokim Jimmy Butler, ki je lansko sezono začel v Minnesoti, končal pa v Philadelphii, tako da je to že njegova četrta ekipa v zadnjih treh sezonah. Privabili so ga z namenom, da po odhodu Dwyana Wade in bližajoči upokojitvi Gorana Dragića postane nosilec in vodilni igralec Heata.

Liga NBA se bo začela 22. oktobra z dvema poslasticama. Prvaki bodo pred svojimi gledalci v Torontu prejeli zmagovalne prstane pred obračunom z New Orleansom oziroma bodočim zvezdnikom in prvim kandidatom za naslednika Luke Dončića na mestu novinca leta, Zionom Williamsonom, dve uri in pol kasneje pa se bosta v Staples Centru v Los Angelesu udarila mestna tekmeca Clippers in Lakers.

Zion Williamson | Avtor: Epa Epa

 

Komentarjev 1
  • ak 13:52 20.oktober 2019.

    Nič se ne bodo pomerili z Zionom, ker je poškodovan in bo verjetno izpustil dva ali tri tedne (poškodba kolena), skratka kar ene par tekem...

Sorodne novice