Šport > Košarka
9228 ogledov

Luka blestel: zmaga ob trojnem dvojčku in 40+ točkah

Luka Dončić Profimedia
Mavericks so v gosteh premagali Nets. Po podaljšku je bilo 129:125.

Zasedba iz Teksasa je pred dvobojem z Brooklyn Nets odigrala tri tekme v novi sezoni, na dveh je met za zmago zgrešil Luka Dončić, proti Memphisu pa je Dallas visoko zmagal. Mavericks so v sezono tako vstopili z dvema porazoma v gosteh in domačo zmago, še manj uspešni pa so bili Kevin Durant, Kyrie Irving in kolegi. Ti so že odigrali štiri dvoboje, le enega so odločili v svojo korist.

Slovenski as je na vseh dosedanjih tekmah v tej sezoni presegel mejo 30 doseženih točk, pri tem pa je strelsko blestel predvsem v prvih četrtinah. Tokrat je v prvih dveh minutah in pol zgrešil oba meta, Dallas pa je obračun odprl z metom iz igre 1/5. Domači so tako po trojki Duranta povedli z 9:2.

Dončić v naslednjih napadih ni pogledal proti košu, a so žoge skozi obroč začeli pošiljati njegovi soigralci. Po njegovi prvi asistenci na tekmi je Spencer Dinwiddie tako zadel svoj prvi met za tri točke, po minuti odmora domačih pa je bil isti igralec še enkrat natančen izza črte za prednost gostov pri 12:9.

Ko se je v drugi polovici četrtine v napadu razigral tudi Luka, izkoristil je dejstvo, da ga je pokrival precej nižji Patty Mills, je razlika v korist Dallasa začela naraščati, prvih 12 minut pa se je končalo s Slovenčevo trojko za 30:23. Ljubljančan je dosegel že 13 točk.

Nets so ob počitku, ki ga je Dončiću na začetku druge četrtine namenil Jason Kidd, zaostanek hitro izničili. Po trojki Irvinga za 38:39 je sledila minuta odmora Dallasa.

Posvet na klopi ni pomagal, Nets so bili v naletu, prvi mož gostov se je na parket vrnil šele za zadnjih pet minut prvega polčasa, ko so si njegovi soigralci že 'pridelali' štiri točke zaostanka. Le slabo minuto kasneje je Kidd moral poseči še po enem timeoutu, saj je Brooklyn povedel z 51:43.

Nadaljevanje je bilo za goste uspešnejše. Dončić je najprej zadel enega od dveh prostih metov, nato je podal za trojko Josha Greena, v naslednjem napadu pa zaključil protinapad po asistenci Facunda Campazza za 49:51.

Sledilo je še Dončićevo zabijanje, kasneje pa so zaporedoma trojke zadeli Dorian Finney-Smith, Maxi Kleber in Reggie Bullock ter Dallas vrnili v vodstvo. Na drugi strani je ob zvoku sirene, ki je označil konec četrtine, zadel Irving, a je vrgel za hip prepozno, Mavericks pa so tako po sodniškem ogledu zadnje akcije na glavni odmor odšli s prednostjo 61:59.

Luka je v svojo statistiko vpisal 18 točk, 3 ulovljene žoge, 5 asistenc in dve ukradeni žogi.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela z dvema izgubljenima žogama JaValeja McGeeja, Nets pa so to izkoristili z delnim izidom 8:0. Njihov niz je s košem prekinil Dončić.

Ta je v naslednjih minutah znova držal Dallas v igri, na polovici četrtine pa je prodrl pod koš in zadel, ob tem pa je bil nad njim storjen tudi prekršek. Luka je dodatni prosti met zadel in Mavericks približal na 74:75. Pri tem je dosegel že 29 točk, nihče od njegovih soigralcev pa še ni prišel do dvomestnega števila točk; McGee in Tim Hardaway Jr. sta bila pri številki 8.

Štiri minute pred koncem četrtine je Dončić še četrtič v sezoni presegel tridesetico, nato dosegel še en koš, za konec izjemnih potez pa je postregel še s podajo preko glave za koš Kleberja. 

To je bila njegova šesta asistenca na tekmi, do konca četrtine pa je zbral še dve ob trojkah Greena in Hardawayja mlajšega. Dallas se je v četrto četrtino, po tradiciji je Luka njen začetek presedel na klopi, podal s prednostjo 90:84. Dončić je pred zadnjimi ducat minutami že vknjižil 33 točk ter po osem skokov in podaj.

Z novo Greenovo trojko so Maverick že povedli za devet točk, a so jim sodniki nato dosodili dve osebni napaki v napadu, v obrambi pa gostje niso uspeli ustaviti Irvinga, ki je zadel dve trojki. Nets so se na polovici četrtine približali le na točko zaostanka, po novi izgubljeni žogi Dallasa pa se je na parket vrnil tudi slovenski zvezdnik, glede na potek dvoboja verjetno celo prepozno, a Kidd ni odstopal od svojih običajnih načrtov. Durant je z dvema prostima metoma takoj zatem vrnil Nets v vodstvo pri 101:100.

Luka je v svojih prvih dveh napadalnih akcijah zbral še deveto in deseto podajo ob trojkah Kleberja in Christiana Wooda, a je na drugi strani vselej s košem odgovoril Durant. Ko je tri minute in pol pred koncem ob izteku napada trojko z velike razdalje zadel še Irving, so gostitelji povedli s 110:106.

Po minuti odmora je Dončić prodrl pod koš in spravil žogo skozi obroč, v obrambi pobral skok, v napadu pa je bil nad njim storjen prekršek. Z dvema prostima metoma je izenačil na 110:110. Ostali sta še dve minuti.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

V naslednjem napadu je Luka prišel še do tretje ukradene žoge, Hardaway pa je nato zadel prosta meta za 112:110. Irving je minuto pred koncem zgrešil met, a se je enako primerilo tudi Dončiću na drugi strani. 

Nets so po minuti odmora krenili v napad, ko je bilo na semaforju na voljo še 43 sekund. Durant je zgrešil poizkus za tri točke, Dončić pa je s skokom prišel do svojega prvega trojnega dvojčka v sezoni. V napadu je bil Bullock sam na trojki, a se ni odločil za met, v nadaljevanju akcije pa je Dončić izgubil žogo, v protinapadu pa je 8.8 sekunde pred koncem z zabijanjem izenačil Durant.

Tokrat je timeout vzela klop Dallasa. Sledil je zadnji napad v rednem delu tekme. Luka je prodrl pod koš, vendar se ni odločil za met, podal je navzven do Bullocka, ki pa je ob zvoku sirene zgrešil trojko. Z izidom 112:112 se je tako krenilo v podaljšek.

Ta se je začel s petimi točkami gostov. Najprej je zadel Dončić, ki je nato še podal za trojko Hardawayja Jr. Sledila sta dva zadeta prosta meta Irvinga za 114:117. A prvi mož Dallasa se ni ustavljal. Podal je namreč še za uspešna meta za tri točke, ki sta jih zadela Kleber in Bullock, na semaforju pa se je tako izpisalo 123:114.

Luka je slabi dve minuti pred koncem prišel do svojega tretjega trojnega dvojčka ob katerem je presegel 40 točk (125:116).

Nets so se kasneje približali na pet točk zaostanka, Dončić pa je pol minute pred koncem našel Hardawayja za +7. A takoj je s trojko za 123:127 odgovoril Durant.

Po Dallasovi minuti odmora je do dveh prostih metov prišel Finney-Smith, uspešen je bil le polovično (128:123). Na drugi strani je bil obakrat natančen Irving.

Bullock je 7.5 sekunde pred koncem zadel le drugi prosti met za 129:125, Durant pa je nato še zgrešil met.

Dončić je z metom 14/28 (2/6 za tri točke, 11/13 prosti meti) zbral 41 točk, k temu pa dodal 11 skokov, 14 asistenc in 3 ukradene žoge. Hardaway je dosegel 18, Kleber 15 točk, pri Nets pa Irving 39, Durant 37 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice