Šport > Košarka
2295 ogledov

Luka do novega mejnika, trojnega dvojčka in zmage

Luka Dončić Profimedia
Luka Dončić in soigralci so prekinili neugoden niz. Tokrat so s 114:108 premagali Miami.

Dallas Mavericks so izgubili na petih od zadnjih šestih tekem ter si tako precej poslabšali izhodišče v lovu na šesto mesto v zahodni konferenci, ki še prinaša neposredno uvrstitev v končnico. Tokrat so negativni niz skušali prekiniti proti Miamiju, ta je na Vzhodu zasedal prav šesto mesto z razmerjem 35-26. Dallas, ki je osmi na Zahodu, je do tokratnega obračuna zbral 34 zmag in 28 porazov.

Luka Dončić in soigralci v zadnjem času obupno igrajo v obrambi, tudi tokrat v uvodnih minutah nikakor niso uspeli zaustaviti nasprotnika. Ta je dvoboj odprl z metom 6/6 iz igre in povedel s 13:5. Že po treh minutah se je tako trener domačih Jason Kidd odločil za minuto odmora.

Posvet na klopi gostiteljem ni pretirano pomagal, malce pred polovico četrtine so namreč zaostajali že za 14 točk. A nato je Dončić prodrl pod koš in zadel svoj prvi met iz igre, pred tem je poizkusil že trikrat, vendar ni bil natančen. Takoj je sledila še Slovenčeva trojka, s petimi zaporednimi točkami pa je Mavericks približal na 14:23.

Po svojem 'timeoutu' je Miami Heat odgovoril z dvema uspešnima metoma za tri točke ter prvič na dvoboju povedel za +15. Igralo se je v valovih, sledil je namreč delni izid 9:0 v korist Dallasa. S petimi točkami ga je začel slovenski as, ki pa je nato sedel na klop.

Četrtina se je končala z rezultatom 36:28 v korist košarkarjev s Floride. 

Luka je zaigral od začetka druge četrtine. Najprej je podelil asistenco za koš P. J. Washingtona, po njegovem košu pa so se Mavericks približali na pet točk zaostanka. Miami je sicer še naprej izjemno metal za tri točke (9/11), a je imel Dallas ob nekoliko boljši obrambi tudi izjemno priložnost za izenačenje. Dončić je ukradel žogo, nato pa odlično podal čez celotno igrišče, a je Dante Exum zgrešil zabijanje. Ostalo je tako pri prednosti Miamija s 45:43.

Kidd se je odločil znova spočiti Slovenca, Heat pa se je ponovno nekoliko oddaljil, čeprav se mu je ustavil met za tri točke. Pet minut in pol pred odhodom na glavni odmor je ob šestih točkah zaostanka klop Dallasa znova zahtevala minuto odmora.

Luka se je vrnil na parket za zadnjih pet minut prvega polčasa. Veliko energije je s skoki v napadu in obrambi ter ukradeno žogo sicer prinesel Daniel Gafford, ki je tudi zadel za izenačenje pri 50:50.

A povsem ob koncu druge četrtine so znova nekoliko boljše zaigrali gostje, ki so povedli za pet točk, nato je Dončićevo četrto podajo izkoristil Kyrie Irving. Zadnjo točko v prvem polčasu je kasneje za 58:54 s črte prostih metov prispeval Bam Adebayo.

Dončić je v svojo statistiko vpisal 12 točk, tri skoke, štiri podaje in ukradeno žogo. Bil je prvi strelec Dallasa, pri Miamiju je Duncan Robinson zbral 14 točk z metom 5/5 (4/4 za tri točke).

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po Robinsonovi peti trojki na tekmi je Heat na začetku drugega polčasa hitro povedel s sedmimi točkami razlike. Ta se je začela manjšati po metu Dončića, ki je po slabih dveh minutah in pol s polaganjem dosegel koš in začel delni izid 7:0. Sledila je namreč še njegova podaja za zabijanje Gafforda, za izenačenje na 65. točki pa je s trojko poskrbel Irving.

Tik pred polovico četrtine je Luka prišel do svoje sedme asistence, ob košu Irvinga za 69:68 pa je Dallas prvič na tekmi tudi povedel.

Terry Rozier je s trojko Miami vrnil v vodstvo, a je nato Dončić najprej zadel dva prosta meta za izenačenje, nato je bil uspešen še pri metu za tri točke, za konec novega delnega izida 7:0 pa je prispeval asistenco za zabijanje Derecka Livelyja II. Pri zaostanku 71:76 je gostujoči trener Erik Spoelstra vzel minuto odmora.

Po vrnitvi na parket je Rozier zmanjšal razliko, a je Dončić odgovoril z novo trojko. Nato je v obrambi prišel do svoje šeste ulovljene žoge, podal čez večji del igrišča do Tima Hardawayja Jr., ki pa je ob zaključevanju napada prejel udarec v glavo s strani Caleba Martina. Sodniki so dosodili 'flagrant' prekršek, THJ je tako izvedel prosta meta, enkrat je bil pri tem uspešen, Mavericks pa so na voljo dobili še žogo in napad zaključili s trojko Maxija Kleberja za 83:73. Ob Nemčevem uspešnem metu je Luka prišel do devete asistence.

Minuto pred koncem je zadel trojko za +11. A na drugi strani je bil izza črte natančen tudi Martin, ob tem pa je Lively nad njim storil še prekršek. Košarkar Miamija ni izkoristil dodatnega prostega meta in do konca četrtine je ostalo pri rezultatu 91:83 v korist Dallasa.

Dončić je v tretji četrtini, ki jo je odigral v celoti, dosegel 17 točk, skupno že 29, v svoji statistiki pa je imel še osem skokov in devet podaj. Le še en koš iz igre ga je ločil do meje 11.000 točk v NBA karieri.

Na začetku zadnje četrtine je obsedel na klopi, prednost domačih pa se je hitro stopila na štiri točke. Luka se je moral vrniti v igro, ostalo je še devet minut.

A nalet Miamija se je nadaljeval, igralci Dallasa so zgrešili nekaj odprtih metov, po košu Martina pa je Heat sedem minut pred koncem povedel s 97:95.

Po domači minuti odmora se je napad Dallasa že iztekal, ko je do žoge prišel Dončić in ob zvoku sirene zadel izjemno težek met za tri točke.

Ekipi sta se nato še nekajkrat zamenjali v vodstvu, nato pa je ob Slovenčevi deseti asistenci trojko zadel Exum, v naslednjem napadu pa je bil izza črte natančen tudi Luka. Na semaforju se je izpisal izid 106:101.

Rozier je odgovoril na enak način, po izgubljeni žogi Irvinga pa so imeli gostje priložnost za izenačenje. Adebayo je zgrešil, Dončić pa s skokom prišel do petega trojnega dvojčka na petih tekmah. Sledila je trojka Irvinga, po naslednjem zapravljenem napadu gostov pa še koš Exuma za 111:104. Ostala je le še dobra minuta.

Odgovorila sta Rozier in Adebayo, 34 sekund pred koncem pa so tako domači vodili le še za tri točke. A nato je dva prosta meta zadel Exum, po zgrešenem metu Adebaya pa je bil polovično s črte prostih metov natančen še Washington za 114:108. Miami je osem sekund pred zadnjim piskom sirene še vzel minuto odmora, Duncan je po vrnitvi ekip na parket prišel do meta za tri točke, vendar se rezultat ni spremenil.

Luka je ob metu 12/24 (7/13 trojke, 4/4 prosti meti) dosegel 35 točk. S tem je prišel do novega mejnika v karieri, skupno ima zdaj na svojem NBA računu 11.004 točke. V tem statističnem elementu je doslej sicer med slovenskimi košarkarji najuspešnejši Goran Dragić, ki je v najmočnejši ligi zbral 12.568 točk. To ga uvršča na 248. mesto med strelci lige NBA (če ne štejemo še učinkov iz lige ABA, ki se je leta 1976 združila z NBA).

Za peti zaporedni 'triple-double' je Dončić zbral še po 11 skokov in podaj. Irving je dosegel 23 točk, Exum 13.

Pri Miamiju je Rozier vknjižil 27, Robinson 19, Jimmy Butler in Adebayo pa 13 točk.

Komentarjev 2
  • Idioti 10:21 08.marec 2024.

    Če se samo spomnim , kako je Zmago Sagadin s svojimi igralci šahiral z nasprotniki in pa gledam tegale Kida , mi zmanjka besed , da opišem njegovo neznanje vodenja tekme . Poglejte si prvo tekmo , ko sta nastopili ...prikaži veči novi okrepitvi . Rekord košev v 1 četrtini . Zakaj in kako ? Ker se Kid ni vmešaval v igro , ker je hotel videti kvaliteto in uigranost novih igralcev z ekipo. In to je trajal 6 tekem , pol ga je pa njegov ego zjebal , ker ni imel kaj delat in tako zjebal tudi ekipo.

  • Idioti 10:13 08.marec 2024.

    Jih ni za gledat ! Pogledam samo Lukine koše in zdravo ! Ne vem pa za kaj se sploh še gonijo za zmage. A mogoče mislijo , da bodo s takšno igro prišli v PO. Mogoče , če bodo odpustili ...prikaži veči že jutri Kida, pa ga ne bodo , kar je še boljše , Luka bo prej doma in na voljo reprezentanci !

Sorodne novice